The aim of the project is to increase a chance of cultivating minor cereals with high nutritive value of grain and their extension on food market. These rarely cultivated crops will be used mainly in cereal food production technology. Beside this effect, which will be positive mainly for small and medium farmers, it will help to broaden a spectrum of cereal foods with high nutritional quality and beneficial effects on consumer´s health. (en)
Rozšířením uplatnění zrna doposud málo nebo vůbec nevyužívaných obilnin s vysokou nutriční hodnotou jako surovin pro vývoj nových a zdokonalení stávajících technologických postupů výroby produktů s funkčním benefitem podpořit rozvoj agrárního sektoru.
Projekt naplnil cíl výběru zrnin s vysokou nutriční hodnotou, jejich charakterizace a uplatnění dílčích mlýnských frakcí v návrhu receptur pekárenských výrobků. Výsledky byly intenzivně veřejně publikovány. Průběh řešení i výsledky projektu plně odpovídají zadání projektu. (cs)
The project accomplished the objective of selection of grain crops with high nutritional value, their characterisation and application of mill fractions in proposed recipes of bakery products. The results have been intensely published. The project progress and results fully corresponded to the project specification. (en)