About: Evaluation of wheat gene resources with different grain colour Publication in Proceeding     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Vysledek, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
Description
  • Tenkovrstevnou a kapalinovou chromatografií byl analyzován obsah barviv v donorech pšenice s purpurovým perikarpem (PP), modrým aleuronem (BA), žlutým zrnem (YG) a bílým zrnem (WG).Nejvyšší obsahy barviv typu antokyanů byly nalezeny ve svrchních vrstvách zrna ve vzorcích pšenice s BA a PP. Nižší obsahy barviv byly stanoveny ve vzorcích s YH a RG.Odrůdy s bílým zrnem neobsahovaly žádná barviva.Měřením barevného odstínu pomocí kolorimetru ve vzorcích mouky byly zjištěny vyšší hodnoty odstínu červené barvy u pšenice s PP. U vzorků pšenice s YG byly naměřeny nejvyšší hodnoty odstínu žluté barvy.Tyto výsledky naznačují, že část barviv přechází do mouky.Donory pšenice s PP, BA a YG by mohly být využity pro vyšlechtění odrůd se zvýšeným obsahem zdraví prospěšných látek.
  • Tenkovrstevnou a kapalinovou chromatografií byl analyzován obsah barviv v donorech pšenice s purpurovým perikarpem (PP), modrým aleuronem (BA), žlutým zrnem (YG) a bílým zrnem (WG).Nejvyšší obsahy barviv typu antokyanů byly nalezeny ve svrchních vrstvách zrna ve vzorcích pšenice s BA a PP. Nižší obsahy barviv byly stanoveny ve vzorcích s YH a RG.Odrůdy s bílým zrnem neobsahovaly žádná barviva.Měřením barevného odstínu pomocí kolorimetru ve vzorcích mouky byly zjištěny vyšší hodnoty odstínu červené barvy u pšenice s PP. U vzorků pšenice s YG byly naměřeny nejvyšší hodnoty odstínu žluté barvy.Tyto výsledky naznačují, že část barviv přechází do mouky.Donory pšenice s PP, BA a YG by mohly být využity pro vyšlechtění odrůd se zvýšeným obsahem zdraví prospěšných látek. (cs)
  • Content of pigments in wheat donors with purple pericarp (PP), blue aleurone (BA), yellow grain (YG), red grain (RG), and white grain (WG) was analysed by thin layer chromatography (TLC) and high performance liquid chromatography (HPLC). The highest amount of anthocyanins was found in the aleurone and seed coat of wheat grain samples with BA and PP. Lower amount of coloured compounds was detected in samples with YH and RG and no one was found in WG wheat. Measurement of colour tint in the flour samples using colorimeter demostrated higher amount of red colour in wheat with PP and yellow colour from YG. These results indicate that a part of pigments passes into flour. Donors of PP, BA and YG traits can be exploited for breeding of cultivars with increased content of health beneficial compounds. (en)
Title
  • Evaluation of wheat gene resources with different grain colour Publication in Proceeding (en)
  • Hodnocení genových zdrojů pšenice s rozdílným zabarvením zrna Článek ve sborníku.
  • Hodnocení genových zdrojů pšenice s rozdílným zabarvením zrna Článek ve sborníku. (cs)
skos:prefLabel
  • Evaluation of wheat gene resources with different grain colour Publication in Proceeding (en)
  • Hodnocení genových zdrojů pšenice s rozdílným zabarvením zrna Článek ve sborníku.
  • Hodnocení genových zdrojů pšenice s rozdílným zabarvením zrna Článek ve sborníku. (cs)
skos:notation
  • RIV/00027022:_____/10:00000206!RIV11-MZE-00027022
http://linked.open...avai/riv/aktivita
http://linked.open...avai/riv/aktivity
  • P(QI91B095)
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
http://linked.open...aciTvurceVysledku
http://linked.open.../riv/druhVysledku
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
http://linked.open...titaPredkladatele
http://linked.open...dnocenehoVysledku
  • 261854
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
  • RIV/00027022:_____/10:00000206
http://linked.open...riv/jazykVysledku
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
  • wheat; flour; purple pericarp; blue aleuron; yellow grain; HPLC; anthocyanins (en)
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
  • [EA04C77B9CFF]
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
http://linked.open...vavai/riv/projekt
http://linked.open...UplatneniVysledku
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
  • Martinek, Petr
  • Vaculová, Kateřina
  • Balounová, Marta
  • Novotná, Pavla
  • Paulíčková, Ivana
  • Podhorná, Jana
  • Hanuš, Vlastimil
  • Šudyová, Valéria
Faceted Search & Find service v1.16.118 as of Jun 21 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3240 as of Jun 21 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 58 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software