Attributes | Values |
---|
rdf:type
| |
rdfs:seeAlso
| |
Description
| - The aim of submitted project is enlargement of diversity of cultivated crops in CR and recommendation to their suitable utilization. The subject of project will be minor species defined by EPC/GR (hulled wheats, hulless oats and barley, proso millet andtartary buckwheat), legumes (peas, cowpeas, chickpeas) and oil bearing crop (safflower). Individual genera will be investigated according to degree of completion on the participant's workplace. The new genotypes of all species will be evaluated for important agronomical and morphological characteristics. The growing system of crops not grown yet in CR (cowpeas, chickpeas) will be recommended. The main attention for crops with developed growing system will be paid to search of their specific traits utilizable in products attractive for consumers an accompanied effect to health. For some species, technology of base processing and dietary products, recipes will be proposed. (en)
- Cílem řešení projektu je rozšíření diverzity pěstovaných plodin v ČR a jejich vhodné využití. Předmětem řešení budou druhy definované EPC/GR jako minoritní (pluchaté pšenice, bezpluché ovsy a ječmeny, proso, pohanka tatarská), luskoviny (hrachy, vigna, cizrny) a olejnina (světlice). Jednotlivé druhy budou řešeny podle rozpracovanosti na daných pracovištích. U nových genotypů všech druhů budou hodnoceny důležité agronomické a morfologické znaky. U plodin, které se v ČR dosud nepěstují (vigna), nebo pěstují zcela vyjímečně (cizrna) bude vypracována metodika pro pěstování. U některých plodin je již metodika pěstování vypracovaná, zde bude hlavní pozornost zaměřena na hodnocení nutriční kvality, vývoj nových výrobků a jejich nutriční a dietetické zhodnocení pro rozšíření sortimentu dietních a zdravých potravin. U některých druhů budou navrženy technologické postupy základního zpracování i receptury dietních pokrmů.
|
Title
| - Minor crops for specific food utilization (en)
- Minoritní plodiny pro specifické využití v potravinářství
|
skos:notation
| |
http://linked.open...avai/cep/aktivita
| |
http://linked.open...kovaStatniPodpora
| |
http://linked.open...ep/celkoveNaklady
| |
http://linked.open...datumDodatniDoRIV
| |
http://linked.open...i/cep/druhSouteze
| |
http://linked.open...ep/duvernostUdaju
| |
http://linked.open.../cep/fazeProjektu
| |
http://linked.open...ai/cep/hlavniObor
| |
http://linked.open...hodnoceniProjektu
| |
http://linked.open...vai/cep/kategorie
| |
http://linked.open.../cep/klicovaSlova
| - minoritní plodiny; pluchaté pšenice; proso; pohanka tatarská; bezpluchý oves; bezpluchý ječmen; světlice; cizrna; vigna; hrách; chemické složení; pěstební technologie; zpracovatelské technologie (en)
|
http://linked.open...ep/partnetrHlavni
| |
http://linked.open...inujicichPrijemcu
| |
http://linked.open...cep/pocetPrijemcu
| |
http://linked.open...ocetSpoluPrijemcu
| |
http://linked.open.../pocetVysledkuRIV
| |
http://linked.open...enychVysledkuVRIV
| |
http://linked.open...lneniVMinulemRoce
| |
http://linked.open.../prideleniPodpory
| |
http://linked.open...iciPoslednihoRoku
| |
http://linked.open...atUdajeProjZameru
| |
http://linked.open.../vavai/cep/soutez
| |
http://linked.open...usZobrazovaneFaze
| |
http://linked.open...ai/cep/typPojektu
| |
http://linked.open...ep/ukonceniReseni
| |
http://linked.open.../cep/vedlejsiObor
| |
http://linked.open...ep/zahajeniReseni
| |
http://linked.open...jektu+dodavatelem
| - The project was in accord with the methodology. Topical alterations to the methodologies were of an augmentory and deepening nature. The results brought a number of new findings for using alternative crops in the Czech food industry. (en)
- Průběh řešení byl v souladu s metodikou. Aktuální úpravy metodik byly rozšiřujícího a prohlubujícího charakteru.Výsledky projektu přinesly řadu nových poznatků k uplatnění alternativních plodin v českém potravinářství. (cs)
|
http://linked.open...tniCyklusProjektu
| |
http://linked.open.../cep/klicoveSlovo
| - chemické složení
- bezpluchý ječmen
- bezpluchý oves
- cizrna
- hrách
- pluchaté pšenice
- pohanka tatarská
- proso
- pěstební technologie
- světlice
- vigna
- minoritní plodiny
|
is http://linked.open...vavai/riv/projekt
of | - Management of Gene Bank in the Czech Republic with respect to minor crops
- Využitelnost vybraných materiálů pluchatých pšenic jako zdrojů amyláz
- Assessment of genetic diversity of selected tartary and common buckwheat accessions
- Post-harvest content of free titratable acids in the grain of proso millet varieties (Panicum milliaceum L.), and change during grain processing and storage
- Comparison of macro- and microminerals in tartary buckwheat achenes grown in three different localities
- Trace elements in milling fraction of tartary buckwheat
- Změny bílkovinného profilu při fermentaci kvásku z pšenice dvouzrnky
- MOŽNOSTI VYUŽITÍ HRACHORU SETÉHO V POTRAVINÁCH
- Využití netradičních luštěnin na přípravu tempehu
- Food with addition of little-known legumes varieties
- Use of barley with black hulless grain in human nutrition
- Pěstování vybraných minoritních plodin v podmínkách České republiky pro jejich využití v potravinářství
- GENETIC RESOURCES OF MINOR CROPS FOR HEALTHY HUMAN NUTRITION
- Study of quantitative properties of the Carthamus tinctorius L, species
- Světlice barvířská- staronová plodina pro zemědělskou výrobu
- MINORITNÍ PLODINY PRO ZDRAVOU LIDSKOU VÝŽIVU A PRO SPECIFICKÉ VYUŽITÍ V POTRAVINÁŘSTVÍ
- Opomíjené a netradiční luskoviny
- Světlice barvířská (Carthamus tinctorius), potravinářské využití a budoucnost
- Nutriční a hospodářská charakteristika nových materiálů ječmene – zdrojů vybraných fytonutrientů
- Vliv hnojení N na hospodářsky významné ukazatele bezpluchého ječmene
- Hlavní agrotechnické zásady pěstování bezpluchého ječmene
- Požadavky na pěstování bezpluchého ječmene
- Milička habešská neboli tef
- Vliv lokality a ročníku na obsah minerálních makroprvků v zrně minoritních a okrajových zrnin.
- Dědičnost resistence kukuřice k českým izolátům SCMV
- Výskyt virů z čeledi Luteoviridae na kukuřici a některých jednoletých trav v české republice
- Strašil Z., Hofbauer J.: Technologie pěstování a možnosti využití světlice barvířské – safloru (Carthamus tinctorius L.),2007
- Hofbauer J.: Pěstování a využití méně známých olejnin (pupalka, brutnák, světlice). In : Seminář- Šetrné zemědělství , Křtiny 17.9.2007. ISBN: 978-80-7376-087-9
- Minoritní plodiny pro specifické využití v potravinářství
- Odrůda pískavice řecké seno Hanka
- Malt mixture from hull-less barley
- Najde se na našich polích místo pro potravinářský ječmen?
- Alternativní plodiny pro rozšíření druhové diverzity - proso
- Field evaluation and rutin content of five tartary buckwheat under condition of the Czech Republic
- Determination of Rutin Content in Tartary Buckwheat (Fagopyrum Tataricum (L.) Gaertn.) by Three Analytical Methods.
- Potravina s pohankou tatarskou
- Směs pro potraviny s pohankou tatarskou
- Tvarohový krém se světlicovým olejem
- Chléb s přídavkem netradičních luštěnin
- Směs na chléb s netradičními luštěninami
- Minoritní plodiny pro zdravou lidskou výživu a pro specifické využití v potravinářství. Farmář, 2009,č.10, s.10-13 ISSN 1210-9789
- Vymyslický T., Holubec V. (2007): Ochrana biodiversity starých a krajových odrůd kulturních rostlin a příbuzných planých druhů v České republice.
- Odrůda světlice barvířské Sabina
- Rozhodnutí SRS o povolení přípravku SENCOR 70 WG do cizrny beraní ČJ SRS 003854/2006
|
is http://linked.open...vavai/cep/projekt
of | |