Attributes | Values |
---|
rdf:type
| |
Description
| - Pšenice je hlavním zdrojem příjmu vlákniny, energie i bílkovin. Jedním z nejdéle pěstovaných druhů je pšenice dvouzrnka, která má vysoký podíl některých významných nutričních látek. Někteří autoři uvádějí, že fermentovaná mouka vybranými bakteriemi a kvasinkami může snížit toxicitu lepku pro pacienty s lepkovou intolerancí. Cílem práce bylo ověřit činnost mikroflóry chlebového kvasu na bílkoviny pšenice dvouzrnky. Z výsledků je zřejmé, že u obou vzorků fermentovaných těst došlo ke snížení složek prolaminové frakce. Na druhou stranu se zvýšil obsah albuminové frakce.
- Pšenice je hlavním zdrojem příjmu vlákniny, energie i bílkovin. Jedním z nejdéle pěstovaných druhů je pšenice dvouzrnka, která má vysoký podíl některých významných nutričních látek. Někteří autoři uvádějí, že fermentovaná mouka vybranými bakteriemi a kvasinkami může snížit toxicitu lepku pro pacienty s lepkovou intolerancí. Cílem práce bylo ověřit činnost mikroflóry chlebového kvasu na bílkoviny pšenice dvouzrnky. Z výsledků je zřejmé, že u obou vzorků fermentovaných těst došlo ke snížení složek prolaminové frakce. Na druhou stranu se zvýšil obsah albuminové frakce. (cs)
- Wheat is the main source of energy, fibre and proteins. One of the longest growing species is emmer wheat, which is important by the high content of several nutritive components. Some authors published their works, where selected bacteria and yeasts were responsible for decreasing gluten toxicity for patients with gluten intolerance. The aim of this work was to confirm the influence of microflora of bread sourdough to proteins spectra of emmer wheat. Our results indicated, that there was decreasing tendency of prolamin fraction content and increasing tendency of albumin fraction content. (en)
|
Title
| - Změny bílkovinného profilu při fermentaci kvásku z pšenice dvouzrnky
- Changes of the protein profile during fermentation in the sourdough of emmer wheat (en)
- Změny bílkovinného profilu při fermentaci kvásku z pšenice dvouzrnky (cs)
|
skos:prefLabel
| - Změny bílkovinného profilu při fermentaci kvásku z pšenice dvouzrnky
- Changes of the protein profile during fermentation in the sourdough of emmer wheat (en)
- Změny bílkovinného profilu při fermentaci kvásku z pšenice dvouzrnky (cs)
|
skos:notation
| - RIV/00027006:_____/10:00001389!RIV11-MZE-00027006
|
http://linked.open...avai/riv/aktivita
| |
http://linked.open...avai/riv/aktivity
| |
http://linked.open...iv/cisloPeriodika
| |
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
| |
http://linked.open...aciTvurceVysledku
| |
http://linked.open.../riv/druhVysledku
| |
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
| |
http://linked.open...titaPredkladatele
| |
http://linked.open...dnocenehoVysledku
| |
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
| - RIV/00027006:_____/10:00001389
|
http://linked.open...riv/jazykVysledku
| |
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
| - emmer wheat; sourdough; SDS-PAGE (en)
|
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
| |
http://linked.open...odStatuVydavatele
| |
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
| |
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
| |
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
| |
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
| |
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
| |
http://linked.open...vavai/riv/projekt
| |
http://linked.open...UplatneniVysledku
| |
http://linked.open...v/svazekPeriodika
| |
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
| - Janovská, Dagmar
- Stehno, Zdeněk
- Dvořáček, Václav
- Rysová, J.
|
issn
| |
number of pages
| |
is http://linked.open...avai/riv/vysledek
of | |