About: Využití netradičních luštěnin na přípravu tempehu     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Vysledek, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
Description
  • Byla vyzkoušena příprava tempehu z hrachoru, hnědého hrachu a tmavých odrůd fazolí a cizrny. Byl připraven také tempeh ze směsí hrachoru s rýží, kukuřicí a ovsem. Na fermentaci byla použita startovací kultura Rhizopus oligosporus. Ve vzorcích tempehu bylo provedeno stanovení základních nutričních látek a porovnání s tradičním sojovým tempehem. V hrachorovém tempehu byl dále sledován obsah nebílkovinného dusíku, změny aminokyselin a ODAP (beta-N-oxalyl-L-alfa,beta-diaminopropionové kyseliny). Vzorky tempehu z netradičních luštěnin obsahovaly v porovnání se sojovým méně bílkovin a tuku. Během přípravy klesal obsah ??galaktosidů a nerozpustné vlákniny, rostl obsah nebílkovinných dusíkatých látek a vitaminu B2. Při fermentaci poklesl obsah kyseliny glutamové, asparagové a argininu. Obsah ODAP se snížil na 14-35% původní hodnoty.
  • Byla vyzkoušena příprava tempehu z hrachoru, hnědého hrachu a tmavých odrůd fazolí a cizrny. Byl připraven také tempeh ze směsí hrachoru s rýží, kukuřicí a ovsem. Na fermentaci byla použita startovací kultura Rhizopus oligosporus. Ve vzorcích tempehu bylo provedeno stanovení základních nutričních látek a porovnání s tradičním sojovým tempehem. V hrachorovém tempehu byl dále sledován obsah nebílkovinného dusíku, změny aminokyselin a ODAP (beta-N-oxalyl-L-alfa,beta-diaminopropionové kyseliny). Vzorky tempehu z netradičních luštěnin obsahovaly v porovnání se sojovým méně bílkovin a tuku. Během přípravy klesal obsah ??galaktosidů a nerozpustné vlákniny, rostl obsah nebílkovinných dusíkatých látek a vitaminu B2. Při fermentaci poklesl obsah kyseliny glutamové, asparagové a argininu. Obsah ODAP se snížil na 14-35% původní hodnoty. (cs)
  • The tempeh preparation from grass pea, pea, dark grain beans and chickpea was studied. Tempeh from the mixtures of grass pea with rice, corn and oat was also prepared. The starter culture of Rhizopus oligosporus was used for the fermentation. The determination of basic nutritional substances and comparison with traditional soybean tempeh were carried out in tempeh samples. The content of nonprotein nitrogen (NPN), amino acids and ODAP ( beta-N-oxalyl-L-alfa,beta-diaminopropionic acid) changes were followed in grass pea tempeh. The samples from nontraditional legumes contained less proteins and fat than the soybean tempeh. Insoluble fiber and ? galactosides content decreased during the preparation, the content of NPN and riboflavine increased. The level of glutamic acid, aspartic acid and arginine decreased during the fermentation. ODAP content dropped to 14-35% of original value. (en)
Title
  • Využití netradičních luštěnin na přípravu tempehu
  • The nontraditional legumes application in tempeh preparation (en)
  • Využití netradičních luštěnin na přípravu tempehu (cs)
skos:prefLabel
  • Využití netradičních luštěnin na přípravu tempehu
  • The nontraditional legumes application in tempeh preparation (en)
  • Využití netradičních luštěnin na přípravu tempehu (cs)
skos:notation
  • RIV/00027022:_____/09:00000042!RIV10-MZE-00027022
http://linked.open...avai/riv/aktivita
http://linked.open...avai/riv/aktivity
  • P(QG60130), Z(MSM2629608001), Z(MZE0002702202)
http://linked.open...iv/cisloPeriodika
  • 12
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
http://linked.open...aciTvurceVysledku
http://linked.open.../riv/druhVysledku
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
http://linked.open...titaPredkladatele
http://linked.open...dnocenehoVysledku
  • 350913
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
  • RIV/00027022:_____/09:00000042
http://linked.open...riv/jazykVysledku
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
  • legumes; grass pea; tempeh; nutritional evaluation; ODAP (en)
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
http://linked.open...odStatuVydavatele
  • CZ - Česká republika
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
  • [DE3674C98BE8]
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
  • Úroda
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
http://linked.open...vavai/riv/projekt
http://linked.open...UplatneniVysledku
http://linked.open...v/svazekPeriodika
  • LVII
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
  • Prokeš, Josef
  • Winterová, Renata
  • Gabrovská, Dana
  • Rysová, Jana
  • Vymyslický, Tomáš
http://linked.open...n/vavai/riv/zamer
issn
  • 0139-6013
number of pages
is http://linked.open...avai/riv/vysledek of
Faceted Search & Find service v1.16.118 as of Jun 21 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3240 as of Jun 21 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 58 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software