Attributes | Values |
---|
rdf:type
| |
Description
| - Work is focused on finding the right relations between foods, nutrition and processes of food raw materials treatment from the point ov view of actual and first of all future trends in these fields. Groups of topics are formulated by this way: Safety and quality of foods and meals (to find and identify still larger spectrum of risk factors or food components and methods or processes of their recognition and decontamination to assure the safe consommation of these foods); Foods and human health (to find appropriate raw materials to design foods having health benefit for the consumer, that means the research of different bioactive compounds, their behaviour and interactions, their stability in the product and sensorical acceptability); Quality and treatment of raw materials respecting sustainable development (economical processes respecting quality of raw material, its maximal exploitation with minimal demand of energy and other media and exploitation of wastes to obtain components for following use). (en)
- Činnost je zaměřena na vztah potravin a výživy a procesů zpracování potravinářských surovin z pohledu současných, ale především budoucích trendů v těchto oblastech. Tomu odpovídá zaměření na: Bezpečnost a kvalitu potravin a pokrmů (vyhledání a identifikace rozšiřujícího se spektra rizikových faktorů resp. složek , které je obsahují a zavedení metod jejich průkazu a nalezení dekontaminačních metod nebo postupů, které zajistí bezpečnou konzumaci těchto potravin); Potraviny a lidské zdraví (nalezení vhodných surovin a pozdější konstrukci potravin nesoucích zdravotní benefit spotřebiteli, tedy zkoumání obsahu jednotlivých bioaktivních složek, jejich chování a interakcí, jejich stability a senzorických vlastností); Kvalitu a procesy zpracování surovin ve vazbě na trvale udržitelný rozvoj (procesy šetrné k surovině, maximalizující její výtěžnost při minimálních nárocích na energie a media; využití odpadů nebo druhotných surovin pro získání vhodných látek jako komponent pro další využití).
|
Title
| - Food quality and safety in modern society (en)
- Kvalita a bezpečnost potravin v moderní společnosti
|
http://linked.open...kovaStatniPodpora
| |
http://linked.open...ez/celkoveNaklady
| |
http://linked.open...datumDodatniDoRIV
| |
http://linked.open...vavai/cez/dodavka
| |
http://linked.open...ez/duvernostUdaju
| |
http://linked.open...in/vavai/cez/faze
| |
http://linked.open...ai/cez/hlavniObor
| |
http://linked.open...vai/cez/hodnoceni
| |
http://linked.open.../cez/kategorieVaV
| |
http://linked.open.../cez/klicovaSlova
| - food quality; food safety; nutrition; risk factors; health benefits; bioactive compounds (en)
|
http://linked.open...cez/partnerHlavni
| |
http://linked.open...z/poceVysledkuRIV
| |
http://linked.open...inujicichPrijemcu
| |
http://linked.open...cez/pocetPrijemcu
| |
http://linked.open...ocetSpoluPrijemcu
| |
http://linked.open...enychVysledkuVRIV
| |
http://linked.open...lneniVMinulemRoce
| |
http://linked.open.../prideleniPodpory
| |
http://linked.open.../vavai/cez/resort
| |
http://linked.open...iciPoslednihoRoku
| |
http://linked.open...atUdajeProjZameru
| |
http://linked.open...usZobrazovaneFaze
| |
http://linked.open...ez/ukonceniReseni
| |
http://linked.open...ez/zahajeniReseni
| |
http://linked.open...n/vavai/cez/zamer
| |
http://linked.open...sledkuDodavatelem
| - Řešení výzkumného záměru bylo přínosné po stránce dalšího rozvoje vědy i z hlediska využití výsledků v praxi. Jeho řešení významně přispělo ke zvýšení kvality vybraných druhů potravinářských produktů a k zavedení nových technologických postupů do výroby a zpracování potravin. (cs)
- The research solution has been beneficial for the further scientific development and for the use of the results in practice. Its solution contributed considerably to the increased quality of the selected types of food products and to the introduction of new technological processes into production and food processing. (en)
|
http://linked.open...cez/zivotniCyklus
| |
is http://linked.open...n/vavai/riv/zamer
of | - Využití netradičních luštěnin na přípravu tempehu
- Methods for the determination of allergenic substances in foods
- Comparison of heat and high pressure pasteurisation of apple broccoli juice
- Potravinářská aditiva – prospěšný pomocník nebo „nebezpečná chemie“?
- Thermal diffusivity estimation of mashed potatoes and olive oil at high pressure
- ELISA kit for casein determination-Interlaboratory study
- ELISA kit for determination of egg white proteins-Interlaboratory study
- Food with addition of little-known legumes varieties
- Funkční potraviny
- Nejčastější mýty o mléce
- Komplementární výživa - komentář Výboru pro výživu ESPGHAN
- ELISA Kit for Peanut Protein Determination: Collaborative study
- Antioxidant vitamins in barley green biomass
- ELISA Kit for Mustard Protein Determination: Interlaboratory study
- Natural product derived from the processing of cabbage,specified for industry
- Natural product derived from the processing of cabbage
- Přírodní výrobek pro průmysl ze zpracování hlávkového zelí
- Properties of probiotic microorganisms
- Způsob semikontinuální fermentační výroby etanolu, komplexu syrovátkových bílkovin a kvasničné biomasy ze syrovátky
- Interlaboratory identification of black seabream (Spondyliosoma cantharus) as a model species on basis of PCR targeting the second intron of the parvalbumin gene
- Pivo a celiakie (abstrakt - 23.Pivovarsko-sladařské dny, České Budějovice, 15.-16.10.2009, Kvasný průmysl, 55(9), 244, 2009, ISSN 0023-5830)
- Utilization of vegetable raw materials as alternatives to cow´s milk
- Deallergisation Trials of Pure Celery Juice and Apple-Celery Juice Mixture by Oxidation
- Jak nás cizácí deptají Článek ve Výživa a potraviny ( 1 str.)
- Mechanical and rheological properties of food
- What we know about sweetness,Dietní výživa 2013, 8. – 9. 10.2013, Pardubice
- Charakteristika některých mikroorganizmů izolovaných z fermentovaných zeleninových šťáv
- Equipment for nozzle-free centrifugal production of nanofibers and microfibers on a rotating roller surface.
- Pomazánka s obsahem syrovátkových proteinů
- Processes using high pressure treatment
- Reducing Peanut Allergens by High Pressure Combined with Polyphenol Oxidase
- Způsob a zařízení pro beztryskovou odstředivou výrobu nanovláken a mikrovláken na povrchu rotujících válců.
- Apparatus with variable geometry for centrifugal production of microfibers and nanofibers - UM with licence agreement.
- Chemie jako ambivalentní faktor ve výživě.
- Immunoanalytical kit for determination of peanut proteins in foods
- Imunoanalytická souprava na stanovení proteinů hořčice
- Čtvrtprovozní aparatura na dekontaminaci potravin pomocí ozonové vody
- Přísada pro zvýšení efektivnosti fermentační produkce ethanolu
- Přísada pro zvýšení efektivnosti fermentační produkce ethanolu
- Přísada zvyšující efektivnost fermentační produkce ethanolu
- Foodstuffs and alleged chemical risks
- Monitoring of daily gliadin intake in patients on gluten-free diet (Book of Abstracts, 4th International Symposium on Recent Advances in Food Analysis, November 4-6, 2009, Prague, Czech Republic, page 495, ISSN 978-80-7080-726-2)
- National meeting of celiacs in Jeseniky mountains
- Nemléčný slunečnicový nápoj
- Application and Comparison of Methods of Antioxidant Activity Detrmination in Fruit and Vegetable Juices
- Potravina se zvýšeným obsahem syrovátkových proteinů
- Potravina s obsahem syrovátkových protejnů
- Smoked food with whey proteins
- Zařízení s proměnlivou geometrií pro odstředivou výrobu mikrovláken a nanovláken
- Principles of gluten-free diet
- Principles of gluten-free diet
- Potravinová alergie, 29.10.2013, Česká potravinářská společnost. Potravinářské úterky, Novotného lávka.
- Potravina z polotovaru izolátů proteinů mléčných produktů
- Nutričně hodnotný komplex syrovátkových bílkovin a kvasničné biomasy
- TIME TEMPERATURE HISTORIES OF PERISHABLE FOODS AFTER SHOPING AND DURING HOME REFRIGERATED STORAGE
- Celostátní setkání celiaků v Jeseníkách
- ELISA kit for mustard protein determination – Collaborative study (Book of Abstracts, 4th International Symposium on Recent Advances in Food Analysis, November 4-6, 2009, Prague, Czech Republic, page 498, ISSN 978-80-7080-726-2)
- ELISA kit for determination of egg white proteins – Collaborative study (Book of Abstracts, 4th International Symposium on Recent Advances in Food Analysis, November 4-6, 2009, Prague, Czech Republic, page 508, ISSN 978-80-7080-726-2)
|
is http://linked.open...omain/vavai/zamer
of | |
is http://linked.open...n/vavai/cez/zamer
of | |