Attributes | Values |
---|
rdf:type
| |
rdfs:seeAlso
| |
Description
| - Dairy cattle are main producers of beef meat for consumers in the Czech Republic. Sophisticated hybridisations of these breeds along with unilateral beef breeds breeding can significant improve quality of slaughtered animals and economics of their production. Goal of the project will be analysis of production traits and selection of microsatelite markers and locuses relative to growth hormone, and their exploitation for assignation of average heterozygosity of genotypes (pure breeds, hybrids) and genetic distance between these genotypes. Both these parameters will be utilized for estimation of heterosive effects and for prediction of crossbred performance. During solution will be checked processes and accuracy of assessment in experimental and practical conditions of beef cattle herds and suckler cows. By virtue of obtained results will be suggested methodology of hybridisation in cattle husbandry. (en)
- Dojená plemena skotu v České republice jsou hlavní producenti hovězího masa pro spotřebitele. Promyšlenou hybridizací těchto plemen s jednostranně šlechtěnými masnými plemeny lze významně zlepšit kvalitu jatečných zvířat a ekonomiku výroby. Cílem projektu bude analýza parametrů užitkovosti a výběr mikrosatelitních markerů a lokusů vztahujících se k růstovému hormonu, a jejich využití pro stanovení průměrné heterozygotnosti genotypů (výchozí plemena, hybridi) a genetické vzdálenosti mezi těmito genotypy.Oba tyto parametry budou využity k odhadu velikosti heterózních efektů a k předpovědi užitkovosti kříženců. V průběhu řešení bude probíhat ověřování postupů a přesnosti odhadů v experimentálních a praktických podmínkách chovů stád masných plemen a kravbez tržní produkce mléka. Na základě získaných výsledků bude navržena metodika hybridizace v chovu skotu.
|
Title
| - Utilisation of biodiversity between breeds of dairy and beef cattle and assignation effects of hybridisation for increasing of performance of their crossbreds. (en)
- Využití biodiverzity mezi plemeny dojeného a masného skotu a stanovení efektů hybridizace pro zvyšování užitkovosti u jejich kříženců.
|
skos:notation
| |
http://linked.open...avai/cep/aktivita
| |
http://linked.open...kovaStatniPodpora
| |
http://linked.open...ep/celkoveNaklady
| |
http://linked.open...datumDodatniDoRIV
| |
http://linked.open...i/cep/druhSouteze
| |
http://linked.open...ep/duvernostUdaju
| |
http://linked.open.../cep/fazeProjektu
| |
http://linked.open...ai/cep/hlavniObor
| |
http://linked.open...hodnoceniProjektu
| |
http://linked.open...vai/cep/kategorie
| |
http://linked.open.../cep/klicovaSlova
| - hybridizace; markery; masná užitkovost; genetická distance (en)
|
http://linked.open...ep/partnetrHlavni
| |
http://linked.open...inujicichPrijemcu
| |
http://linked.open...cep/pocetPrijemcu
| |
http://linked.open...ocetSpoluPrijemcu
| |
http://linked.open.../pocetVysledkuRIV
| |
http://linked.open...enychVysledkuVRIV
| |
http://linked.open...lneniVMinulemRoce
| |
http://linked.open.../prideleniPodpory
| |
http://linked.open...iciPoslednihoRoku
| |
http://linked.open...atUdajeProjZameru
| |
http://linked.open.../vavai/cep/soutez
| |
http://linked.open...usZobrazovaneFaze
| |
http://linked.open...ai/cep/typPojektu
| |
http://linked.open...ep/ukonceniReseni
| |
http://linked.open.../cep/vedlejsiObor
| |
http://linked.open...ep/zahajeniReseni
| |
http://linked.open...jektu+dodavatelem
| - Solving of project comes with new views for reaching quality parameters JUT according to optimal weight of each race. (en)
- Řešení projektu přineslo, zejména chovatelům KBTPM, nové poznatky potřebné k dosažení kvalitativních parametrů JUT ve vztahu k optimální porážkové hmotnosti jednotlivých plemen a kříženců. (cs)
|
http://linked.open...tniCyklusProjektu
| |
http://linked.open.../cep/klicoveSlovo
| - markery
- masná užitkovost
- hybridizace
|
is http://linked.open...vavai/riv/projekt
of | - Kondice a embryonální mortalita
- Faktory ovlivňující poporodní anestrus u krav masných plemen.
- Genetický marker CSN3 a ukazatele mléčné užitkovosti
- Utilisation of biodiversity between breeds of dairy and beef cattle and assignation effects of hybridisation for increasing of performance of their crossbreds.
- Utilisation of biodiversity between breeds of dairy and beef cattle and assignation effects of hybridisation for increasing of performance of their crossbreds.
- Hodnocení jatečných těl býků českého strakatého skotu dle zmasilosti a protučnělosti
- Produkce masa býků odlišných genotypů
- Utilisation of biodiversity between breeds of dairy and beef cattle and assignation effects of hybridisation for increasing of performance of their crossbreds.
- Uplatnení krížencu pri produkci kvalitního hovezího masa
- Using neural networks to prediction of bulls hides technological traits.
- Evaluation of relationship between MLLT area and layer of subcutaneous fat in Blonde d' Aquitaine cattle during rearing period
- Effect of different feeding conditions and aging on meat tenderness in bulls.
- Rozdíl v plemenných hodnotách zevnějšku býků masných plemen v inseminaci a v přirozené plemenitbě
- Vliv výživy a zrání na křehkost masa volů
- Polymorfismus mléčných bílkovin u jerseyských dojnic
- The influence of markers CSN3 and ETH10 on milk production parameters in Czech Pied cattle
- Utilisation of biodiversity between breeds of dairy and beef cattle and assignation effects of hybridisation for increasing of performance of their crossbreds.
- Porovnání osvalení čistokrevných zvířat a kříženců plemene blonde d aquitaine.
- Možnosti extenzivní produkce masa v ČR.
- The changes of MLLT area and muscling of shoulder, back and rump in bulls and heifers of Blonde d´Aquitaine cattle during rearing period.
- The comparison of growth ability of Aberdeen Angus and Hereford bulls in rearing house
- A review of dietary polyamines: Formation, implications for growth and health and occurrence in foods
- Posudzovanie JUT býkov a volov metódou SEUROP a kvality ich mäsa matódami WB aTPA.
- Efficiency of young beef live weight production in the extensive systém
- Plemenitba ve stádech masných plemen skotu
- Utilisation of biodiversity between breeds of dairy and beef cattle and assignation effects of hybridisation for increasing of performance of their crossbreds.
- Utilisation of biodiversity between breeds of dairy and beef cattle and assignation effects of hybridisation for increasing of performance of their crossbreds.
- Utilisation of biodiversity between breeds of dairy and beef cattle and assignation effects of hybridisation for increasing of performance of their crossbreds.
- Utilisation of biodiversity between breeds of dairy and beef cattle and assignation effects of hybridisation for increasing of performance of their crossbreds.
- The performance of F1 generation crossbreeds of native cattle and meat breeds
- Utilizing of biotechnological methods and genetics for effective rearing and breeding of beef cattle breeds
- Utilizing of biotechnological methods and genetics for effective rearing and breeding of beef cattle breeds
- Stupeň osvalení masných plemen skotu
- Vliv paternálního efektu na vybrané parametry masné užitkovosti skotu
- Chemická skladba masa býků různých genotypů.
- Možnosti hodnocení růstu na živém zvířeti
- Růst a faktory, které jej ovlivňují
- Závislosti mezi plochou MLLT a výškou podkožního tuku u skotu plemene Blonde de Aquitaine v průběhu odchovu
- Analýza chovu plemene skotu charolais na rodinné farmě
- The bulls growth ability of chosen beef breeds during rearing period
- The intensity of MLLT area changes and development of chosen body parts muscling in bulls and heifers of Blonde d´Aquitaine cattle during rearing period
- The possibility and accuracy of MLLT area prediction during the rearing period of Blonde de Aquitaine cattle in Czech Republic
- Chov krav bez tržní produkce mléka
- Výkrmnost a jatečná hodnota býků plemen české strakaté, charolais a charolais x české strakaté
- Ekonomické ukazatele výkrmu býků plemen charolais, české strakaté a jejich kříženců při různé úrovni výživy
- Ukazatele výkrmnosti a konverze živin u býků českého strakatého skotu, kříženců charolais x české strakaté a kříženců piemontese x (charolais x české strakaté)
- Kvalita jatečných těl býků českého strakatého plemene, kříženců charolais x české strakaté a trojplemenných kříženců piemontese x (charolais x české strakaté)
- Chemické složení a senzorické charakteristiky masa býků plemen české strakaté, charolais a jejich lříženců při různé úrovni výživy
- Performance and carcass quality of Czech Fleckvieh, Charolais and Charolais x Czech Fleckvieh bulls fed diets based on different types of silages
- Růstová schopnost jalovic - kříženek v systému chovu krav bez tržní produkce mléka
- Chemické složení a senzorické charakteristiky masa býků plemen české strakaté, charolais a jejich kříženců při různé úrovni výživy.
- Kvalita jatečných těl býků českého stakatého plemene, kříženců charolais x české strakaté a trojplemenných kříženců piemontese x (charolais x české strakaté)
- Analysis of population and heterosis effects in crossbred cattle of Czech Fleckvieh and Beef Simmental parentage for growth traits
- Vztah mikrosatelitů k parametrům mléčné a masné užitkovosti u českého strakatého skotu
- Utilisation of biodiversity between breeds of dairy and beef cattle and assignation effects of hybridisation for increasing of performance of their crossbreds.
- Relatiton of microsatelite ETH 10 to milk and meat production parameters in Czech pied cattle
- Vztah genetického markeru CSN3 k ukazatelům mléčné užitkovosti u českého strakatého skotu.
- Utilizing of biotechnological methods and genetics for effective rearing and breeding of beef cattle breeds
- Populationaly genetical aspects of cultivation of beef cattle
- Evaluation of growth ability and muscling in breeding bulls of chosen beef breeds.
|