About: A review of dietary polyamines: Formation, implications for growth and health and occurrence in foods     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Vysledek, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
Description
  • The polyamines putrescine, spermidine and spermine commonly occur in the cells of living organisms where they fulfil an array of physiological roles. Their participation in human cell growth and proliferation has been of great interest for their role in tumour growth. However, polyamines could be useful for post-operation patients, during wound healing and for growth and development of the neonate digestive system. Both endogenous and dietary polyamines participate in such processes. Data on polyamine contents in foods are limited and diffused in literature and dieticians have thus limited plausible information. This review briefly summarizes current knowledge on the biological implications of dietary polyamines for human health and collects the data on their formation and contents in manifold foods. While putrescine content increases by bacterial activity during inappropriate storage and processing of foods of animal origin, spermidine and spermine originate mainly from raw materials. Higher contents
  • The polyamines putrescine, spermidine and spermine commonly occur in the cells of living organisms where they fulfil an array of physiological roles. Their participation in human cell growth and proliferation has been of great interest for their role in tumour growth. However, polyamines could be useful for post-operation patients, during wound healing and for growth and development of the neonate digestive system. Both endogenous and dietary polyamines participate in such processes. Data on polyamine contents in foods are limited and diffused in literature and dieticians have thus limited plausible information. This review briefly summarizes current knowledge on the biological implications of dietary polyamines for human health and collects the data on their formation and contents in manifold foods. While putrescine content increases by bacterial activity during inappropriate storage and processing of foods of animal origin, spermidine and spermine originate mainly from raw materials. Higher contents (en)
  • Polyaminy putrescin, spermidin a spermin se běžně vyskytují v buňkách živých organismů, v nichž plní řadu fyziologických funkcí. Kvůli jejich účasti na růstu a dělení lidských buněk se největší zájem soustřeďuje na ovlivnění růstu nádorů. Na druhé straně však polyaminy mohou být prospěšné pro pacienty po operacích, během hojení ran a rovněž pro vývoj a růst trávicího traktu kojenců. Těchto pochodů se účastní polyaminy jak endogenního původu, tak přijímané potravou. Údaje o obsahu polyaminů v potravinách jsou omezené a rozptýlené, takže dietologové mají jen málo spolehlivých informací. Tento literární přehled krátce shrnuje soudobé poznatky o rolích potravních polyaminů pro lidské zdraví a shromažďuje data o jejich tvorbě a obsahu v různých potravinách. Zatímco obsah putrescinu vzrůstá působením bakterií při nevhodných podmínkách skladování a zpracování potravin živočišného původu, spermidin a spermin jsou obsaženy již v potravních surovinách. Vyšší obsahy spermidinu než sperminu jsou typické pro potra (cs)
Title
  • Potravní polyaminy - vznik, role pro růst a zdraví, výskyt v potravinách: literární přehled. (cs)
  • A review of dietary polyamines: Formation, implications for growth and health and occurrence in foods
  • A review of dietary polyamines: Formation, implications for growth and health and occurrence in foods (en)
skos:prefLabel
  • Potravní polyaminy - vznik, role pro růst a zdraví, výskyt v potravinách: literární přehled. (cs)
  • A review of dietary polyamines: Formation, implications for growth and health and occurrence in foods
  • A review of dietary polyamines: Formation, implications for growth and health and occurrence in foods (en)
skos:notation
  • RIV/60076658:12220/05:00006124!RIV06-GA0-12220___
http://linked.open.../vavai/riv/strany
  • 219-230
http://linked.open...avai/riv/aktivita
http://linked.open...avai/riv/aktivity
  • P(GA525/02/1077), P(OC 922.001), P(QF3020)
http://linked.open...iv/cisloPeriodika
  • 1-2
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
http://linked.open...aciTvurceVysledku
http://linked.open.../riv/druhVysledku
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
http://linked.open...titaPredkladatele
http://linked.open...dnocenehoVysledku
  • 553151
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
  • RIV/60076658:12220/05:00006124
http://linked.open...riv/jazykVysledku
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
  • Polyamines; Putrescine; Spermidine; Spermine; Foods (en)
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
http://linked.open...odStatuVydavatele
  • GB - Spojené království Velké Británie a Severního Irska
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
  • [2DA80A55D130]
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
  • Food Chemistry
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
http://linked.open...vavai/riv/projekt
http://linked.open...UplatneniVysledku
http://linked.open...v/svazekPeriodika
  • 90
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
  • Kalač, Pavel
  • Krausová, Petra
issn
  • 0308-8146
number of pages
http://localhost/t...ganizacniJednotka
  • 12220
Faceted Search & Find service v1.16.118 as of Jun 21 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3240 as of Jun 21 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 47 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software