About: Biogenic amines in selected foods     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Projekt, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
rdfs:seeAlso
Description
  • Biogenic amines are hygienically important compounds, mainly with negative, in limited situations with positive impact on human health. Their role in human nutrition is not satisfactorily clarified yet. Moreover their toxicological importance some biogenic amines, especially polyamines, can serve as indicators of the protein matrices of foods. As qualitative criterion these compounds can serve mainly at nonfermentad foods with high contents of proteins (e.g. meat). This study has two main objectives. First of them is the finding of average intake of biogenic amines in the diet in the Czech Republic. The main accent is given to polyamines, because information of their intake is scarce. The second objective is the study of the formation of biogenic amines in the meat of fresh water fish species, where amines serves as quality markers. A proper settlement of the task will contribute to the readiness of the Czech Republic in the on-coming time of unifying of nutritional standards with EU. (en)
  • Biogenní aminy jsou zdravotně významné látky převážně s negativním, v omezených situacích však též s pozitivním dopadem na lidské zdraví. Jejich role ve výživě není dosud uspokojivě vysvětlena. Kromě své toxikologické významnosti mohou některé biogenní aminy, zvláště polyaminy, sloužit jako indikátory rozkladu bílkovinné matrice potravin. Jako kvalitativní kritérium tak mohou tyto látky sloužit především u nefermentovaných potravin s vysokým obsahem bílkovin (např. masa). Projekt bude mít dva cíle. Prvním z nich je zjištění podkladů pro stanovení průměrné zátěže populace v České republice biogenními aminy přijatými z potravy. Přednostně budou sledovány polyaminy, o nichž je dosud velmi málo poznatků. Druhým cílem bude studium tvorby biogenních aminů v mase sladkovodních ryb, kde tyto látky mohou sloužit jako indikátory rozkladných procesů. Zdárné vyřešení úkolu přispěje k připravenosti České republiky pro sjednocování příslušných potravinových norem v rámci EU. Speciální část projektu
Title
  • Biogenic amines in selected foods (en)
  • Biogenní aminy ve vybraných druzích poživatin
skos:notation
  • GA525/02/1077
http://linked.open...avai/cep/aktivita
http://linked.open...kovaStatniPodpora
http://linked.open...ep/celkoveNaklady
http://linked.open...datumDodatniDoRIV
http://linked.open...i/cep/druhSouteze
http://linked.open...ep/duvernostUdaju
http://linked.open.../cep/fazeProjektu
http://linked.open...ai/cep/hlavniObor
http://linked.open...hodnoceniProjektu
http://linked.open...vai/cep/kategorie
http://linked.open.../cep/klicovaSlova
  • Neuvedeno. (en)
http://linked.open...ep/partnetrHlavni
http://linked.open...inujicichPrijemcu
http://linked.open...cep/pocetPrijemcu
http://linked.open...ocetSpoluPrijemcu
http://linked.open.../pocetVysledkuRIV
http://linked.open...enychVysledkuVRIV
http://linked.open...okUkonceniPodpory
http://linked.open...okZahajeniPodpory
http://linked.open...iciPoslednihoRoku
http://linked.open...atUdajeProjZameru
http://linked.open.../vavai/cep/soutez
http://linked.open...usZobrazovaneFaze
http://linked.open...ai/cep/typPojektu
http://linked.open.../cep/vedlejsiObor
http://linked.open...jektu+dodavatelem
  • Během řešení projektu bylo analyzováno značné množství druhů potravin typických pro středoevropský prostor, a to v rozsahu přesahujícím obdobné studie tohoto druhu. Směrování experimentální práce během řešení bylo upřesňováno díky aktivním vazbám řešitel (cs)
  • There was analyzed an extensive amount of food kinds typical for central European region. The experimental work was continuously refined and specified due to active connections of the solver to foreign research teams. Within the biogenic amines group the (en)
http://linked.open...tniCyklusProjektu
is http://linked.open...vavai/riv/projekt of
is http://linked.open...vavai/cep/projekt of
Faceted Search & Find service v1.16.118 as of Jun 21 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3240 as of Jun 21 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 58 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software