About: Hodnocení jatečných těl býků českého strakatého skotu dle zmasilosti a protučnělosti     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Vysledek, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
Description
  • New method of classification of cattle carcass (SEUROP system) is set up in Czech Republic since 2002. Czech Pied bulls (86 heads) were obtained. The right half-carcass was cut after temperature reduction to meat, bones and fat. Mostly carcasses were classified to the class R and U (88,4%) and to the class 2 (66,2%). The highest live weight before slaughter (725,5 kg) and the most intensive growth at the same time were in the class E. The lowest values were founded in the class O on the contrary (P?0,01). Carcass of the youngest bulls (661,8 days) with the highest daily gain (1065 g) and netto gain (600 g) were classified to the class 1. Statistically significant the highest carcass weight (407,6 kg), weight of meat (154,4 kg) and grade I meat (55,7 kg) was in the class E. (en)
  • Z uvedených výsledků vyplývá, že u býků kombinovaného užitkového typu dochází při zvyšování intenzity růstu a živé hmotnosti před porážkou k významně lepšímu zatřiďování jatečných těl podle zmasilosti, ale zároveň se zhoršuje třída za protučnění. Nejvícejatečných těl je zařazováno do klasifikačních tříd U a R za zmasilost a do třídy 2 za protučnělost. Při zařazování do jatečných tříd je rozhodující hmotnost jatečně opracovaného těla, existují velmi malé rozdíly mezi třídami E a U a výrazně větší oprotiR a O. V závislosti na zatřídění podle zmasilosti byla zjištěna výrazná tendence poklesu hmotnosti JOT, celkové hmotnosti masa (včetně masa I. jakosti), kostí i tuku se zhoršující se třídou za zmasilost. Naproti tomu procentický podíl masa celkem, masaI. jakosti a kostí se zvyšoval.
  • Z uvedených výsledků vyplývá, že u býků kombinovaného užitkového typu dochází při zvyšování intenzity růstu a živé hmotnosti před porážkou k významně lepšímu zatřiďování jatečných těl podle zmasilosti, ale zároveň se zhoršuje třída za protučnění. Nejvícejatečných těl je zařazováno do klasifikačních tříd U a R za zmasilost a do třídy 2 za protučnělost. Při zařazování do jatečných tříd je rozhodující hmotnost jatečně opracovaného těla, existují velmi malé rozdíly mezi třídami E a U a výrazně větší oprotiR a O. V závislosti na zatřídění podle zmasilosti byla zjištěna výrazná tendence poklesu hmotnosti JOT, celkové hmotnosti masa (včetně masa I. jakosti), kostí i tuku se zhoršující se třídou za zmasilost. Naproti tomu procentický podíl masa celkem, masaI. jakosti a kostí se zvyšoval. (cs)
Title
  • Hodnocení jatečných těl býků českého strakatého skotu dle zmasilosti a protučnělosti
  • Hodnocení jatečných těl býků českého strakatého skotu dle zmasilosti a protučnělosti (cs)
  • Evaluation of Czech Pied bulls carcass according to meatiness and fat content (en)
skos:prefLabel
  • Hodnocení jatečných těl býků českého strakatého skotu dle zmasilosti a protučnělosti
  • Hodnocení jatečných těl býků českého strakatého skotu dle zmasilosti a protučnělosti (cs)
  • Evaluation of Czech Pied bulls carcass according to meatiness and fat content (en)
skos:notation
  • RIV/60076658:12220/04:00005660!RIV06-MZE-12220___
http://linked.open.../vavai/riv/strany
  • 93-96
http://linked.open...avai/riv/aktivita
http://linked.open...avai/riv/aktivity
  • P(QF3020), Z(MSM 122200002)
http://linked.open...iv/cisloPeriodika
  • 1
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
http://linked.open...aciTvurceVysledku
http://linked.open.../riv/druhVysledku
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
http://linked.open...titaPredkladatele
http://linked.open...dnocenehoVysledku
  • 566401
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
  • RIV/60076658:12220/04:00005660
http://linked.open...riv/jazykVysledku
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
  • cattle; carcass; meatiness; fat content (en)
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
http://linked.open...odStatuVydavatele
  • CZ - Česká republika
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
  • [2DF6E9E4C15F]
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
  • Collection of Scientific Papers, Faculty of Agriculture in České Budějovice : Series for Animal Sciences. Special Issue : Agroregion
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
http://linked.open...vavai/riv/projekt
http://linked.open...UplatneniVysledku
http://linked.open...v/svazekPeriodika
  • 21
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
  • Maršálek, Miroslav
  • Voříšková, Jarmila
  • Frelich, Jan
  • Zedníková, Jana
http://linked.open...n/vavai/riv/zamer
issn
  • 1212-558X
number of pages
http://localhost/t...ganizacniJednotka
  • 12220
Faceted Search & Find service v1.16.118 as of Jun 21 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3240 as of Jun 21 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 77 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software