Attributes | Values |
---|
rdf:type
| |
rdfs:seeAlso
| |
Description
| - The project will focus upon the health risks of consumption of insufficiently treated meat, including game, and selected types of meat products. This will include the monitoring of the presence of potentially pathogenic mycobacteria with zoonotic potential and selected viral (noroviruses, hepatitis A and E viruses) and parasitic (Toxoplasma gondii) causative agents of foodborne diseases. The effect of a series of technological processing steps on the occurrence of selected causative agents in the end products will also be assessed. Simultaneously, parameters obtained in a meat processing plant will be compared with those obtained from traditional procedures under domestic production conditions. Certified methods will be developed for detection of these emerging pathogens in various materials. If needed, changes in technology and additional control measures in the processing of meat, including game will be proposed with the aim of preventing the occurrence of the selected pathogens in the final produc (en)
- Cílem projektu bude posoudit rizika konzumace masa, včetně zvěřiny, a vybraných druhů masných výrobků konzumovaných bez dostatečně bezpečného opracování z hlediska přítomnosti podmíněně patogenních mykobakterií se zoonotickým potenciálem, vybraných virových (noroviry, virus hepatitidy A a E) a parazitárních (Toxoplasma gondii) původců alimentárních onemocnění. Bude posouzen vliv jednotlivých kroků technologického opracování při výrobě a přípravě takových produktů na výskyt vybraných agens ve finálních produktech. Současně budou porovnány parametry výroby dosahované v masozpracujícím závodě a při tradičních postupech výroby v domácích podmínkách. Budou připraveny certifikované metodiky pro detekci těchto nově hrozících patogenů v různých matricích a případně navrženy změny v technologických postupech a další opatření při zpracování masa, včetně zvěřiny, s cílem zabránit výskytu vybraných agens ve finálních produktech.
|
Title
| - The effect of processing meat from farm and wild animals in traditional and non-traditional ways on the occurrence of emerging foodborne viral, bacterial and parasitic agents in the final products. (en)
- Vliv tradičních a netradičních způsobů zpracování masa hospodářských a volně žijících zvířat na výskyt nově hrozících alimentárních virových, bakteriálních a parazitárních agens ve finálních produktech
|
skos:notation
| |
http://linked.open...avai/cep/aktivita
| |
http://linked.open...kovaStatniPodpora
| |
http://linked.open...ep/celkoveNaklady
| |
http://linked.open...datumDodatniDoRIV
| |
http://linked.open...i/cep/druhSouteze
| |
http://linked.open...ep/duvernostUdaju
| |
http://linked.open.../cep/fazeProjektu
| |
http://linked.open...ai/cep/hlavniObor
| |
http://linked.open...vai/cep/kategorie
| |
http://linked.open.../cep/klicovaSlova
| - meat and meat products; game; traditional and non-traditional processing; potentially pathogenic mycobacteria; hepatitis E virus; noroviruses; Toxoplasma gondii; detection methods; food safety; foodborne diseases; zoonoses (en)
|
http://linked.open...ep/partnetrHlavni
| |
http://linked.open...inujicichPrijemcu
| |
http://linked.open...cep/pocetPrijemcu
| |
http://linked.open...ocetSpoluPrijemcu
| |
http://linked.open.../pocetVysledkuRIV
| |
http://linked.open...enychVysledkuVRIV
| |
http://linked.open...lneniVMinulemRoce
| |
http://linked.open.../prideleniPodpory
| |
http://linked.open...iciPoslednihoRoku
| |
http://linked.open...atUdajeProjZameru
| |
http://linked.open.../vavai/cep/soutez
| |
http://linked.open...usZobrazovaneFaze
| |
http://linked.open...ai/cep/typPojektu
| |
http://linked.open...ep/ukonceniReseni
| |
http://linked.open.../cep/vedlejsiObor
| |
http://linked.open...ep/zahajeniReseni
| |
http://linked.open...tniCyklusProjektu
| |
http://linked.open.../cep/klicoveSlovo
| - meat and meat products
- Toxoplasma gondii
- detection methods
- food safety
- foodborne diseases
- game
- hepatitis E virus
- noroviruses
- potentially pathogenic mycobacteria
- traditional and non-traditional processing
|
is http://linked.open...vavai/riv/projekt
of | |
is http://linked.open...vavai/cep/projekt
of | |