Attributes | Values |
---|
rdf:type
| |
Description
| - Aféra kolem výrobků s nedeklarovaným obsahem koňského masa vyvolala u spotřebitelů obavy týkající se rizik konzumace tohoto masa. V České republice je produkce a konzumace koňského masa okrajovou záležitostí, i když z nutričního hlediska je koňské maso dokonce vhodnější než maso hovězí. Koně určení na porážku k lidské spotřebě musí splňovat stejné podmínky zdravotní nezávadnosti jako ostatní jatečná zvířata a podléhají veterinární prohlídce před a po porážce. Zdravotní rizika konzumace koňského masa se zásadně neliší od jiných druhů mas. Při nedodržení hygienických zásad hrozí zejména kontaminace masa Salmonella spp. a Yersinia enterocolitica, z parazitárních agens má pro člověka význam přítomnost Trichinella spp. a Toxoplasma gondii, z možných chemických kontaminantů pak kadmium.
- Aféra kolem výrobků s nedeklarovaným obsahem koňského masa vyvolala u spotřebitelů obavy týkající se rizik konzumace tohoto masa. V České republice je produkce a konzumace koňského masa okrajovou záležitostí, i když z nutričního hlediska je koňské maso dokonce vhodnější než maso hovězí. Koně určení na porážku k lidské spotřebě musí splňovat stejné podmínky zdravotní nezávadnosti jako ostatní jatečná zvířata a podléhají veterinární prohlídce před a po porážce. Zdravotní rizika konzumace koňského masa se zásadně neliší od jiných druhů mas. Při nedodržení hygienických zásad hrozí zejména kontaminace masa Salmonella spp. a Yersinia enterocolitica, z parazitárních agens má pro člověka význam přítomnost Trichinella spp. a Toxoplasma gondii, z možných chemických kontaminantů pak kadmium. (cs)
- Potential health risks associated with the consumption of horse meat Concerns about the risk from consumption of horse meat have been raised due to the scandal over the meat products with undeclared content of horse meat. Although the production and consumption of horse meat in the Czech Republic is secondary, horse meat is from the nutritional point of view even better than beef. Slaughtered horses intended for human consumption have to comply with health safety limits in the same way as any other slaughtered animals. They have to be subjected to veterinary inspection before and after slaughter. Health risks of the horse meat consumption in principle do not differ from any other kind of meat. If basic hygienic rules are not adhered to, there is a potential risk of bacterial contamination of meat with Salmonella spp. and Yersinia enterocolitica. With respect to parasites, Trichinella spp. and Toxoplasma gondii are relevant. Of chemical contaminants, a potential risk might be posed by cadmium. (en)
|
Title
| - Potential health risks associated with the consumption of horse meat (en)
- Potencionální zdravotní rizika spojená s konzumací koňského masa
- Potencionální zdravotní rizika spojená s konzumací koňského masa (cs)
|
skos:prefLabel
| - Potential health risks associated with the consumption of horse meat (en)
- Potencionální zdravotní rizika spojená s konzumací koňského masa
- Potencionální zdravotní rizika spojená s konzumací koňského masa (cs)
|
skos:notation
| - RIV/00027162:_____/13:#0001005!RIV14-MZE-00027162
|
http://linked.open...avai/predkladatel
| |
http://linked.open...avai/riv/aktivita
| |
http://linked.open...avai/riv/aktivity
| - P(ED0006/01/01), P(QJ1210113), Z(MZE0002716202)
|
http://linked.open...iv/cisloPeriodika
| |
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
| |
http://linked.open...aciTvurceVysledku
| |
http://linked.open.../riv/druhVysledku
| |
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
| |
http://linked.open...titaPredkladatele
| |
http://linked.open...dnocenehoVysledku
| |
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
| - RIV/00027162:_____/13:#0001005
|
http://linked.open...riv/jazykVysledku
| |
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
| - horse meat; food safety; health risks (en)
|
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
| |
http://linked.open...odStatuVydavatele
| |
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
| |
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
| |
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
| |
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
| |
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
| |
http://linked.open...vavai/riv/projekt
| |
http://linked.open...UplatneniVysledku
| |
http://linked.open...v/svazekPeriodika
| |
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
| - Klanicová, Barbora
- Lorencová, Alena
|
http://linked.open...n/vavai/riv/zamer
| |
issn
| |
number of pages
| |