Attributes | Values |
---|
rdf:type
| |
Description
| - Viry (zejména noroviry a virus hepatitidy A) jsou významnými původci narůstajícího počtu alimentárních infekcí. Jsou odolné k podmínkám vnějšího prostředí a mohou v něm i v potravinách dlouhodobě perzistovat. Hlavní zdroje virové kontaminace potravin zahrnují lidské výkaly a jimi znečištěné odpadní vody, infikované pracovníky manipulující s potravinami a zvířata jako zdroj zoonotických virů (např. virus hepatitidy E). S virovými alimentárními onemocněními jsou spojovány zejména čerstvé potraviny k přímé spotřebě, které nepodléhají dalšímu ošetření před konzumací. Další komoditou jsou mlži, konzumovaní často v syrovém nebo nedostatečně tepelně upraveném stavu. Detekce virů v potravinách je založena především na molekulárně biologických metodách, standardizované metody však zatím nejsou dostupné. Pravidelné sledování virových agens v potravinách není legislativně vyžadováno, doporučení a postupy k zabránění virové kontaminace jsou však již obsaženy v Codex Alimentarius.
- Viry (zejména noroviry a virus hepatitidy A) jsou významnými původci narůstajícího počtu alimentárních infekcí. Jsou odolné k podmínkám vnějšího prostředí a mohou v něm i v potravinách dlouhodobě perzistovat. Hlavní zdroje virové kontaminace potravin zahrnují lidské výkaly a jimi znečištěné odpadní vody, infikované pracovníky manipulující s potravinami a zvířata jako zdroj zoonotických virů (např. virus hepatitidy E). S virovými alimentárními onemocněními jsou spojovány zejména čerstvé potraviny k přímé spotřebě, které nepodléhají dalšímu ošetření před konzumací. Další komoditou jsou mlži, konzumovaní často v syrovém nebo nedostatečně tepelně upraveném stavu. Detekce virů v potravinách je založena především na molekulárně biologických metodách, standardizované metody však zatím nejsou dostupné. Pravidelné sledování virových agens v potravinách není legislativně vyžadováno, doporučení a postupy k zabránění virové kontaminace jsou však již obsaženy v Codex Alimentarius. (cs)
- Viruses (mainly noroviruses and hepatitis A virus) have been recognized as important causes of foodborne diseases. Foodborne viruses are stable in the environment and infectious viral particles can persist for extended periods in the environment and in the food. The main sources of viral contamination of food are water polluted with human sewage, infected food handlers and animals as a source of zoonotic viruses (e.g. hepatitis E virus). Many food items such as vegetables, bivalve molluscs and a great variety of ready-to-eat foods have been implicated in foodborne viral infections. In general, testing of food for foodborne viruses is based on detection of viral nucleic acid, but there is a lack of standardised methods. Existing EU legislation does not require regular monitoring of foodborne viruses. However, guidelines on the application of general principles of food hygiene to the control of viruses in food are contained in Codex Alimentarius. (en)
|
Title
| - Viruses as causative agents of foodborne diseases (en)
- Viry jako původci alimentárních onemocnění
- Viry jako původci alimentárních onemocnění (cs)
|
skos:prefLabel
| - Viruses as causative agents of foodborne diseases (en)
- Viry jako původci alimentárních onemocnění
- Viry jako původci alimentárních onemocnění (cs)
|
skos:notation
| - RIV/00027162:_____/13:#0000992!RIV14-MZE-00027162
|
http://linked.open...avai/predkladatel
| |
http://linked.open...avai/riv/aktivita
| |
http://linked.open...avai/riv/aktivity
| - P(ED0006/01/01), P(QJ1210113), Z(MZE0002716202)
|
http://linked.open...iv/cisloPeriodika
| |
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
| |
http://linked.open...aciTvurceVysledku
| |
http://linked.open.../riv/druhVysledku
| |
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
| |
http://linked.open...titaPredkladatele
| |
http://linked.open...dnocenehoVysledku
| |
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
| - RIV/00027162:_____/13:#0000992
|
http://linked.open...riv/jazykVysledku
| |
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
| - foodborne infections; noroviruses; hepatitis A virus; hepatitis E virus; ready-to-eat foods; bivalve molluscs (en)
|
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
| |
http://linked.open...odStatuVydavatele
| |
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
| |
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
| |
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
| |
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
| |
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
| |
http://linked.open...vavai/riv/projekt
| |
http://linked.open...UplatneniVysledku
| |
http://linked.open...v/svazekPeriodika
| |
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
| - Vašíčková, Petra
- Lorencová, Alena
|
http://linked.open...n/vavai/riv/zamer
| |
issn
| |
number of pages
| |