Attributes | Values |
---|
rdf:type
| |
Description
| - V České republice vstoupila v platnost nová vyhláška, která umožňuje chovat, porážet a zpracovávat krokodýly na maso jako jatečná zvířata. Farmový chov krokodýlů je rozšířen zejména v Africe, Asii, Austrálii a Severní Americe, v Evropě je spíše výjimečný. Rizika konzumace krokodýlího masa spočívají v možné přítomnosti zejména bakteriálních a parazitárních agens. Krokodýli jsou významným rezervoárem bakterií rodu Salmonella, které mohou být následně přítomny v jejich mase. Z parazitárních agens je pozornost věnována zejména přítomnosti trichinel, Spirometra spp., Anisakis spp. a zástupcům jazyčnatek (Pentastomida). Ve srovnání s jinými druhy mas má krokodýlí maso poměrně nízký obsah tuku a sodíku, nutričně příznivý je vysoký obsah bílkovin a polynenasycených mastných kyselin. I když má chov krokodýlů svá specifika, stejně jako u jiných jatečných zvířat je zásadní dodržování správné hygienické a výrobní praxe a zásad HACCP během chovu, porážky a zpracování masa.
- V České republice vstoupila v platnost nová vyhláška, která umožňuje chovat, porážet a zpracovávat krokodýly na maso jako jatečná zvířata. Farmový chov krokodýlů je rozšířen zejména v Africe, Asii, Austrálii a Severní Americe, v Evropě je spíše výjimečný. Rizika konzumace krokodýlího masa spočívají v možné přítomnosti zejména bakteriálních a parazitárních agens. Krokodýli jsou významným rezervoárem bakterií rodu Salmonella, které mohou být následně přítomny v jejich mase. Z parazitárních agens je pozornost věnována zejména přítomnosti trichinel, Spirometra spp., Anisakis spp. a zástupcům jazyčnatek (Pentastomida). Ve srovnání s jinými druhy mas má krokodýlí maso poměrně nízký obsah tuku a sodíku, nutričně příznivý je vysoký obsah bílkovin a polynenasycených mastných kyselin. I když má chov krokodýlů svá specifika, stejně jako u jiných jatečných zvířat je zásadní dodržování správné hygienické a výrobní praxe a zásad HACCP během chovu, porážky a zpracování masa. (cs)
- A new regulation on breeding, slaughtering and processing of crocodiles as slaughter animals came into force in the Czech Republic. Farm breeding of crocodiles is common especially in Africa, Asia, Australia and North America; it is rather unusual in Europe. Consumption of crocodile meat may pose a risk mainly by the possible presence of bacterial and parasitic agents. Crocodiles are significant reservoirs of Salmonella spp., which can be subsequently present in their meat. Among parasites, Trichinella spp., Spirometra spp., Anisakis spp. and Pentastomida are primarily of interest. From the nutritional point of view, crocodile meat is lower in fat and sodium in comparison with other meats. It has a higher content of proteins and polyunsaturated fatty acids. Even though the crocodile breeding comprises several specificities, it is crucial to meet the good hygiene and manufacturing practices and HACCP procedures at the farm and slaughterhouse level and during meat processing, the same as in the case of any other slaughter animals. (en)
|
Title
| - Crocodile meat and potential health risks associated with its consumption (en)
- Krokodýlí maso a potenciální rizika jeho konzumace
- Krokodýlí maso a potenciální rizika jeho konzumace (cs)
|
skos:prefLabel
| - Crocodile meat and potential health risks associated with its consumption (en)
- Krokodýlí maso a potenciální rizika jeho konzumace
- Krokodýlí maso a potenciální rizika jeho konzumace (cs)
|
skos:notation
| - RIV/00027162:_____/13:#0001012!RIV14-MZE-00027162
|
http://linked.open...avai/predkladatel
| |
http://linked.open...avai/riv/aktivita
| |
http://linked.open...avai/riv/aktivity
| - P(ED0006/01/01), P(QJ1210113), Z(MZE0002716202)
|
http://linked.open...iv/cisloPeriodika
| |
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
| |
http://linked.open...aciTvurceVysledku
| |
http://linked.open.../riv/druhVysledku
| |
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
| |
http://linked.open...titaPredkladatele
| |
http://linked.open...dnocenehoVysledku
| |
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
| - RIV/00027162:_____/13:#0001012
|
http://linked.open...riv/jazykVysledku
| |
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
| - crocodile farming; crocodile meat; public health; Salmonella spp.; parasites; composition of crocodile meat (en)
|
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
| |
http://linked.open...odStatuVydavatele
| |
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
| |
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
| |
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
| |
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
| |
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
| |
http://linked.open...vavai/riv/projekt
| |
http://linked.open...UplatneniVysledku
| |
http://linked.open...v/svazekPeriodika
| |
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
| - Klanicová, Barbora
- Lorencová, Alena
|
http://linked.open...n/vavai/riv/zamer
| |
issn
| |
number of pages
| |