Attributes | Values |
---|
rdf:type
| |
rdfs:seeAlso
| |
Description
| - The submitted project is aimed to the preparation and to the study of properties of polymer packaging films suitable for food packaging with an antimicrobial activity due to nisin presence in their surface layers. The first type of such active films willbe prepared from ionomer films (Surlyn 1605, 8140), on the surface of which the nisin will be linked using the system of Ugi´s reaction in presence of cyclohehyl isocyanide and glutardialdehyde. The second type of active films will be prepared by coatingof polyethylene and/or ionomer packaging films with the layer of polyethylene and/or copolyamide in the form of solution and/or dispersion containing the bacteriocin. The first goal of project solution should be the determination of optimal preparationc onditions, under which the prepared films shows the maximal antimicrobial activity. The efficiency of nisin linking will be checked by FTIS spectrometry. The antimicrobial activity of prepared films will be determined microbiologically using Lactobacil (en)
- Projekt je zaměřen na možnosti přípravy a studium vlastností polymerních obalových fólií s aktivní antimikrobní funkcí vhodných pro balení potravin v důsledku uvolňování bakteriocinu nisin. Prvý typ obalových materiálů bude připraven z ionomerních obalových fólií typu Surlyn 1605 a 8140, na které bude navázán nisin za použití systému Ugiho reakce v přítomnosti glutardialdehydu a cyklohexylisokyanidu. Druhý typ bude připraven z běžných polyethylenových (LDPE) a výše uvedených ionomerních obalových fólií,na které bude nanášena vrstva vhodného polymeru (např. polyethylenu či kopolyamidu) s přídavkem bakteriocinu ve formě roztoku nebo vodné disperze. Prvým cílem projektu je stanovení optimálních podmínek přípravy (způsob předúpravy komerčně dostupné fólieči nisinového preparátu, změny podmínek při vlastní úpravě fólie, atd.) uvedených fólií z hlediska jejich maximální antimikrobní účinnosti. Úspěšnost navázání konzervačního činidla bude nejprve ověřována FTIR spektrometrií. Vlastní antimikrobní aktivita
|
Title
| - The study on the preparation and properties of polymer packaging films with linked bacteriocins suitable for active food packaging. (en)
- Studium přípravy a vlastností polymerních obalových fólií s navázanými bakteriociny jako aktivních prvků balení potravin.
|
skos:notation
| |
http://linked.open...avai/cep/aktivita
| |
http://linked.open...kovaStatniPodpora
| |
http://linked.open...ep/celkoveNaklady
| |
http://linked.open...datumDodatniDoRIV
| |
http://linked.open...i/cep/druhSouteze
| |
http://linked.open...ep/duvernostUdaju
| |
http://linked.open.../cep/fazeProjektu
| |
http://linked.open...ai/cep/hlavniObor
| |
http://linked.open...hodnoceniProjektu
| |
http://linked.open...vai/cep/kategorie
| |
http://linked.open.../cep/klicovaSlova
| - aktivní balení; potraviny; nisin; bakteriocin; polymerní obalové materiály; konzervační činidla (en)
|
http://linked.open...ep/partnetrHlavni
| |
http://linked.open...inujicichPrijemcu
| |
http://linked.open...cep/pocetPrijemcu
| |
http://linked.open...ocetSpoluPrijemcu
| |
http://linked.open.../pocetVysledkuRIV
| |
http://linked.open...enychVysledkuVRIV
| |
http://linked.open...okUkonceniPodpory
| |
http://linked.open...okZahajeniPodpory
| |
http://linked.open...iciPoslednihoRoku
| |
http://linked.open...atUdajeProjZameru
| |
http://linked.open.../vavai/cep/soutez
| |
http://linked.open...usZobrazovaneFaze
| |
http://linked.open...ai/cep/typPojektu
| |
http://linked.open.../cep/vedlejsiObor
| |
http://linked.open...jektu+dodavatelem
| - V průběhu řešení bylo dosaženo cených výsledků, které byly intenzivně publikovány a nalézají praktické využití, vč. právně chráněných výsledků. (cs)
- There were achieved many valuable results during the project solution. They were intensively published and have even a practical use including legal protection of results. (en)
|
http://linked.open...tniCyklusProjektu
| |
http://linked.open.../cep/klicoveSlovo
| - potraviny
- bakteriocin
- nisin
- polymerní obalové materiály
- aktivní balení
|
is http://linked.open...vavai/riv/projekt
of | - Heating of cannes fruit and vegetables - deaeration and texture changes
- Polymer films releasing nisin and/or natamycin from polyvinyldichloride lacquer coating: Nisin and natamycin migration, efficiency in cheese packaging.
- Release of nisin from polyvinyldichloride lacquer coated on a polyethylene film
- Inhibition of lactic acid bacteria and Bacillus sp. growth in cheese and meat products due to effect of polymer packaging film with incorporated nisin
- International patent %22Method of Preparation of Bioactive Packaging Materials%22 (International Publication Number WO 2004/056214 A3, International Application Number PCT/CZ2003/000072)
- Inhibition of lactic acid bacteria, Bacillus cereus DMF 2008 and total count of bacteria growth in cheese and meat products due to effect of polymer packaging film with incorporated nisin
- Klaudisová K, Samcová E., Šviráková E., Dobiáš J., Plocková M. Aplikace polymerní fólie s navázaným nisinem a natamycinem při balení potravin. Sborník XXXVI. symposia o nových směrech výroby a hodnocení potravin, Skalský Dvůr 23.-25.5.2005, str. 383-386
- Inhibition of Bacillus sp. Growth in processed cheese due to nisin linked to polymer packaging film
- Inhibition of lactic bacteria, Bacillus cereus DMF 2008 and total bacteria growth in cheese and meat products due to nisin linked to polymer packaging film
- The study on the preparation and properties of polymer packaging films with linked bacteriocins suitable for active food packaging.
|
is http://linked.open...vavai/cep/projekt
of | |