AttributesValues
rdf:type
Description
  • Application of preservatives linked on the packaging material provides one of the promising methods of active packaging. The aim of the study was to confirm the effect of polymer packaging films with nisin and nathamycin incorporated into lacquer layer on the food contact surface on the growth of indicator microorganisms (Lactobacillus helveticus CH1, Fusarium proliferatum a Penicilium comunnae) in model conditions as well as on the growth on bacteria Bacillus sp. and molds on the surface of sliced cheese of Eidamer type. (en)
  • Jednou z možností aktivního balení potravin je použití konzervačních a antimikrobních látek vázaných na obal. Jejich aplikací se zjednoduší dávkování konzervačních činidel, neboť se uvolňují z obalového materiálu přímo na povrch potraviny v přesně regulovaných množstvích. Významnou skupinu látek s antimikrobiálním účinkem tvoří bakteriociny. Jsou to polypeptidová antibiotika produkovaná bakteriemi mléčného kvašení. Z nich nejvýznamnější je nisin (E 234), produkovaný druhem Lactococcus lactis subsp. lactis. Nisin inaktivuje řadu grampozitivních bakterií, mezi nimi i četné formy rodů Bacillus a Clostridium.V potravinářské technologii nalezl uplatnění i natamycin (E305), který se používá k inhibici růstu plísní na povrchu sýrů. Na Ústavu konzervace potravin a technologie masa, VŠCHT Praha, jsou možnosti přípravy a vlastnosti polymerních obalových materiálů s navázanými konzervačními činidly studovány již delší dobu. Byly zde vyvinuty i polymerní obalové fólie s antimikrobními látkami nisinem (N
  • Jednou z možností aktivního balení potravin je použití konzervačních a antimikrobních látek vázaných na obal. Jejich aplikací se zjednoduší dávkování konzervačních činidel, neboť se uvolňují z obalového materiálu přímo na povrch potraviny v přesně regulovaných množstvích. Významnou skupinu látek s antimikrobiálním účinkem tvoří bakteriociny. Jsou to polypeptidová antibiotika produkovaná bakteriemi mléčného kvašení. Z nich nejvýznamnější je nisin (E 234), produkovaný druhem Lactococcus lactis subsp. lactis. Nisin inaktivuje řadu grampozitivních bakterií, mezi nimi i četné formy rodů Bacillus a Clostridium.V potravinářské technologii nalezl uplatnění i natamycin (E305), který se používá k inhibici růstu plísní na povrchu sýrů. Na Ústavu konzervace potravin a technologie masa, VŠCHT Praha, jsou možnosti přípravy a vlastnosti polymerních obalových materiálů s navázanými konzervačními činidly studovány již delší dobu. Byly zde vyvinuty i polymerní obalové fólie s antimikrobními látkami nisinem (N (cs)
Title
  • Klaudisová K, Samcová E., Šviráková E., Dobiáš J., Plocková M. Aplikace polymerní fólie s navázaným nisinem a natamycinem při balení potravin. Sborník XXXVI. symposia o nových směrech výroby a hodnocení potravin, Skalský Dvůr 23.-25.5.2005, str. 383-386
  • Klaudisová K, Samcová E., Šviráková E., Dobiáš J., Plocková M. Aplikace polymerní fólie s navázaným nisinem a natamycinem při balení potravin. Sborník XXXVI. symposia o nových směrech výroby a hodnocení potravin, Skalský Dvůr 23.-25.5.2005, str. 383-386 (cs)
  • Application of polymer films with linked nisin for food packaging. (en)
skos:prefLabel
  • Klaudisová K, Samcová E., Šviráková E., Dobiáš J., Plocková M. Aplikace polymerní fólie s navázaným nisinem a natamycinem při balení potravin. Sborník XXXVI. symposia o nových směrech výroby a hodnocení potravin, Skalský Dvůr 23.-25.5.2005, str. 383-386
  • Klaudisová K, Samcová E., Šviráková E., Dobiáš J., Plocková M. Aplikace polymerní fólie s navázaným nisinem a natamycinem při balení potravin. Sborník XXXVI. symposia o nových směrech výroby a hodnocení potravin, Skalský Dvůr 23.-25.5.2005, str. 383-386 (cs)
  • Application of polymer films with linked nisin for food packaging. (en)
skos:notation
  • RIV/60461373:_____/05:E0004960!RIV07-MZE-60461373
http://linked.open.../vavai/riv/strany
  • 383-386
http://linked.open...avai/riv/aktivita
http://linked.open...avai/riv/aktivity
  • P(QF3158)
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
http://linked.open...aciTvurceVysledku
http://linked.open.../riv/druhVysledku
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
http://linked.open...titaPredkladatele
http://linked.open...dnocenehoVysledku
  • 526814
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
  • RIV/60461373:_____/05:E0004960
http://linked.open...riv/jazykVysledku
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
  • active packaging, food packaging, nisin, nathamycin, cheese (en)
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
  • [D0CA1D31C53A]
http://linked.open...v/mistoKonaniAkce
  • Skalský Dvůr
http://linked.open...i/riv/mistoVydani
  • Neuveden
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
  • Aplikace polymerní fólie s navázaným nisinem a natamycinem při balení potravin.
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
http://linked.open...vavai/riv/projekt
http://linked.open...UplatneniVysledku
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
  • Dobiáš, Jaroslav
  • Plocková, Milada
  • Samcová, Eva
  • Klaudisková, Kamila
  • Švirákova, Eva
http://linked.open...vavai/riv/typAkce
http://linked.open.../riv/zahajeniAkce
number of pages
http://purl.org/ne...btex#hasPublisher
  • Výzkumný ústav potravinářský Praha
https://schema.org/isbn
  • 80-86909-01-8
is http://linked.open...avai/riv/vysledek of
Faceted Search & Find service v1.16.116 as of Feb 22 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3239 as of Feb 22 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 82 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software