The results of the basic milk composition analyses (fat, protein and lactose contents) are used for the purposes of: - dairy cows milk recording; - milk payment; - advisory service for milk quality and dairy cow health state; - processor foodstuff technologies. The analyses are usually performed by the indirect instrumental methods. The instruments are regularly calibrated according to the referential method results. The main property of the milk analytical results at their effective using is their reliability. The milk laboratories are organized into referential-routine networks usually. Different possible variants such structure of organization have got own advantages and disadvantages as well. In consideration of the whole row of the reasons,there is very important to improve the reliability of the milk analyse results now. It is possible to carry out such improvement by the research and development of the komplex systems of the analytical work quality assurance and quality control (QA/QC) (en)
Výsledky analýz základního složení mléka (obsahy tuku, bílkovin a laktózy) jsou používány pro účely: - kontroly užitkovosti dojnic; - proplácení mléka; - poradenství ke kvalitě mléka a zdravotnímu stavu krav; - zpracovatelských potravinářských technologií. Analýzy jsou prováděny obvykle nepřímými přístrojovými metodami. Přístroje jsou pravidelně kalibrovány na výsledky referenčních metod. Hlavní vlastností při efektivním použití výsledků je jejich věrohodnost. Mlékařské laboratoře jsou obvykle sdruženy do sítí referenčně-rutinních systémů. Různé možné varianty takového uspořádání mají své výhody a nevýhody. Z řady důvodů je proto nyní důležité zlepšit věrohodnost výsledků mlékařských analýz. To lze provést výzkumem a vývojem komplexních systémů zajištění a řízení kvality analytické práce (QA/QC) v laboratorních sítích. Projekt se proto zabývá výzkumem, vývojem a návrhem nového zlepšeného QA/QC systému ve výše uvedených laboratorních referenčně-rutinních sítích. Cílem je zlepšení věrohodnosti anal
Průběh řešení projektu odpovídá schválené metodice. Zjištěné výsledky se týkají hlavně délky kalibračního intervalu, vlivu sezóny a složkových manipulací na mléčné referenční standardy a jakosti syrového kravského mléka. (cs)
Solving answers to methodics. The result concerns to milk standards and quality raw cow milk. (en)