About: Vybrané parametry validace metody MIR-FT k měření volných mastných kyselin v mléčném tuku pro laboratoře kvality mléka.     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Vysledek, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
Description
  • Obsah volných mastných kyselin (VMK) mléčného tuku je ukazatelem kvality syrového mléka ve smyslu jeho výroby i zpracování. Jsou testovány různé nepřímé metody infraanalýzy (MIR-FT) pro screening obsahu VMK. Byly stanoveny hodnoty některých charakteristik validace metody MIR-FT pro určení VMK v akreditovaných laboratořích kvality mléka. Vliv konzervace vzorků mléka na stanovení VMK byl kvantifikován na 0,1869 mmol.100g-1 tuku pro K2Cr2O7 a na 0,1813 mmol.100g-1 tuku pro bronopol. Obě hodnoty byly významné (P < 0,01 a P < 0,001). Korelace mezi nekonzervovanými a konzervovanými vzorky činily 0,979 a 0,997 (P < 0,001). Vliv byl (13,2 a 12,8 %) prakticky nezanedbatelný. Je významné kompenzovat tento konzervační efekt relevantní kalibrací. Vliv dvojnásobného transportu referenčních vzorků činil u VMK -0,147 + 0,164 mmol.100g-1 tuku (P < 0,05). Korelace byla 0,991 (P < 0,001). Ačkoliv byl obsah VMK transportem mírně zvýšený, je vliv také prakticky zanedbatelný. Výsledky umožňují systém centrální kalibrace.
  • Obsah volných mastných kyselin (VMK) mléčného tuku je ukazatelem kvality syrového mléka ve smyslu jeho výroby i zpracování. Jsou testovány různé nepřímé metody infraanalýzy (MIR-FT) pro screening obsahu VMK. Byly stanoveny hodnoty některých charakteristik validace metody MIR-FT pro určení VMK v akreditovaných laboratořích kvality mléka. Vliv konzervace vzorků mléka na stanovení VMK byl kvantifikován na 0,1869 mmol.100g-1 tuku pro K2Cr2O7 a na 0,1813 mmol.100g-1 tuku pro bronopol. Obě hodnoty byly významné (P < 0,01 a P < 0,001). Korelace mezi nekonzervovanými a konzervovanými vzorky činily 0,979 a 0,997 (P < 0,001). Vliv byl (13,2 a 12,8 %) prakticky nezanedbatelný. Je významné kompenzovat tento konzervační efekt relevantní kalibrací. Vliv dvojnásobného transportu referenčních vzorků činil u VMK -0,147 + 0,164 mmol.100g-1 tuku (P < 0,05). Korelace byla 0,991 (P < 0,001). Ačkoliv byl obsah VMK transportem mírně zvýšený, je vliv také prakticky zanedbatelný. Výsledky umožňují systém centrální kalibrace. (cs)
  • The content of free fatty acids (FFAs) of milk fat is an indicator of raw milk quality. The various indirect infraanalyse (MIR-FT) methods are tested for screening of FFA content. Some characteristics of MIR-FT method validation were stated for determination of FFAs in accredited milk quality laboratories. The impact of milk sample preservation on determination of FFAs was quantified to 0.1869 mmol.100g-1 of fat for K2Cr2O7 and to 0.1813 mmol.100g-1 of fat for bronopol. Both values were significant. Correlations between unpreserved and preserved samples were 0.979 and 0.997 (P < 0.001). The effect was (13.2 and 12.8 %) practically inconsiderable. It is important to compensate this preservation impact via relevant calibration. Transport effect on FFAs was -0.147 + 0.164 mmol.100g-1 of fat (P < 0.05). Correlation was 0.991 (P < 0.001). As the FFA content was slightly decreased by transport, this impact is also practically negligible. The results make possible the centralized calibration. (en)
Title
  • Vybrané parametry validace metody MIR-FT k měření volných mastných kyselin v mléčném tuku pro laboratoře kvality mléka.
  • Vybrané parametry validace metody MIR-FT k měření volných mastných kyselin v mléčném tuku pro laboratoře kvality mléka. (cs)
  • Selected parameters of MIR-FT method validation to measurement of free fatty acids in milk fat for milk quality laboratories (en)
skos:prefLabel
  • Vybrané parametry validace metody MIR-FT k měření volných mastných kyselin v mléčném tuku pro laboratoře kvality mléka.
  • Vybrané parametry validace metody MIR-FT k měření volných mastných kyselin v mléčném tuku pro laboratoře kvality mléka. (cs)
  • Selected parameters of MIR-FT method validation to measurement of free fatty acids in milk fat for milk quality laboratories (en)
skos:notation
  • RIV/26788462:_____/09:#0000292!RIV10-MSM-26788462
http://linked.open...avai/riv/aktivita
http://linked.open...avai/riv/aktivity
  • P(LA09030), P(QF3019), Z(MSM2678846201)
http://linked.open...iv/cisloPeriodika
  • 3
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
http://linked.open...aciTvurceVysledku
http://linked.open.../riv/druhVysledku
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
http://linked.open...titaPredkladatele
http://linked.open...dnocenehoVysledku
  • 350047
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
  • RIV/26788462:_____/09:#0000292
http://linked.open...riv/jazykVysledku
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
  • raw milk; free fatty acids; validation; autocorrelation; central calibration system; preservation (en)
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
http://linked.open...odStatuVydavatele
  • CZ - Česká republika
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
  • [CE05B0C5A757]
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
  • Výzkum v chovu skotu
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
http://linked.open...vavai/riv/projekt
http://linked.open...UplatneniVysledku
http://linked.open...v/svazekPeriodika
  • 51
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
  • Hanuš, Oto
  • Jedelská, Radoslava
  • Kopecký, Jaroslav
  • Kučera, Josef
  • Genčurová, Václava
http://linked.open...n/vavai/riv/zamer
issn
  • 0139-7265
number of pages
is http://linked.open...avai/riv/vysledek of
Faceted Search & Find service v1.16.118 as of Jun 21 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3240 as of Jun 21 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 41 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software