About: Strategies for chemical safety of heat-processed foodstuffs prepared from potatoes and cereals     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Projekt, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
rdfs:seeAlso
Description
  • Navrhovaný výzkum se zaměřuje na vysoce aktuální problematiku tzv. technologických či procesních kontaminantů v potravinách. Vznik akrylamidu, potenciálního lidského karcinogenu, v řadě tepelně zpracovaných výrobků z přirozeně obsažených složek použitýchsurovin (zvl. cukry a aminokyselina asparagin) byl prokázán až na začátku tohoto století (Švédsko, 2002). Značné obavy odborné veřejnosti i konzumentů vyvolávají i nové poznatky o tvorbě toxických chlorpropanolů, zvl. kokarcinogenního 3-chlorpropan-1,2-diolu (3-MCPD). Ten vzniká reakcí potravinových lipidů s přirozeně přítomnými chloridy či záměrně přidanou kuchyňskou solí při běžných tepelných operacích. Interdisciplinární výzkum realizovaný ve spolupráci s průmyslovými partnery se zaměří především natradiční české výrobky na bázi brambor a cereálií. Výběr optimální suroviny (nízký obsah prekurzorů) spolu s aplikací inovovaných technologických postupů v procesu výroby vyústí v maximálním možném omezení tvorby zmíněných škodlivin. Teoretické poznatky
  • The project aims at obtaining and implementation of a new scientific knowledge ensuring production of high quality and safe heat-processed foodstuffs prepared from potatoes and/or cereals. Strategies to reduce levels of two potential human carcinogens represented by acrylamide and 3-MCPD (3-monochloropropane-1,2-diol) that originate during baking, frying and roasting from natural components contained in raw commodities will be searched. A wide range of potato and cereal varieties will be examined fot the (low) content of reducing sugars and asparagine which are known as acrylamide precursors. Regarding 3-MCPD special attention will be paid to its esters (%22masked%22 form of respective contaminant) occcurrence of which in various foodstuffs has been demonstrated only recently. Within technological experiments factors typical for production of traditional Czech products such as receipe (pH, ingredients, ammonium bicarbonate, salt,lipids, re-work) as well as processing conditions (thermal input, fermentatio (en)
Title
  • Strategies for chemical safety of heat-processed foodstuffs prepared from potatoes and cereals (en)
  • Strategie zajištění chemické bezpečnosti tepelně zpracovaných výrobků z brambor a cereálií
skos:notation
  • 2B06168
http://linked.open...avai/cep/aktivita
http://linked.open...kovaStatniPodpora
http://linked.open...ep/celkoveNaklady
http://linked.open...datumDodatniDoRIV
http://linked.open...i/cep/druhSouteze
http://linked.open...ep/duvernostUdaju
http://linked.open.../cep/fazeProjektu
http://linked.open...ai/cep/hlavniObor
http://linked.open...hodnoceniProjektu
http://linked.open...vai/cep/kategorie
http://linked.open.../cep/klicovaSlova
  • akrylamid, 3-MCPD, bezpečné tepelně zpracované potraviny, brambory, cereálie, výběr surovin s nízkým obsahem prekurzorů, redukce tvorby akrylamidu a 3-MCPD, tradiční české výrobky, nové výrobní technologie, ochrana zdraví konzumentů (en)
http://linked.open...ep/partnetrHlavni
http://linked.open...inujicichPrijemcu
http://linked.open...cep/pocetPrijemcu
http://linked.open...ocetSpoluPrijemcu
http://linked.open.../pocetVysledkuRIV
http://linked.open...enychVysledkuVRIV
http://linked.open...lneniVMinulemRoce
http://linked.open.../prideleniPodpory
http://linked.open...iciPoslednihoRoku
http://linked.open...atUdajeProjZameru
http://linked.open.../vavai/cep/soutez
http://linked.open...usZobrazovaneFaze
http://linked.open...ai/cep/typPojektu
http://linked.open...ep/ukonceniReseni
http://linked.open.../cep/vedlejsiObor
http://linked.open...ep/zahajeniReseni
http://linked.open...jektu+dodavatelem
  • Výsledky v analytické oblasti jsou a budou využívány státním kontrolním orgánem (viz Memorandum o využití akreditované analytické metody stanovení akrylamidu v potravinách se SZPI). Výsledky týkající se výběru vhodných odrůd brambor a cereálií a výsledky zaměřené na úpravy zpracovatelských procesů jsou jako metodiky využitelné v příslušných potravinářských výrobách a u pěstitelů těchto komodit. (cs)
  • Results in analytical field are and will be used by Czech agricultural and food inspection authority (see Memorandum about the use of accredited analytical method of acrylamid evaluation in food). Results concerning the best choice of appropriate potato and cereal varieties and results focused on manufacturing processes are useful in food industry and in producers of these commodities. (en)
http://linked.open...tniCyklusProjektu
http://linked.open.../cep/klicoveSlovo
  • akrylamid
  • 3-MCPD
  • bezpečné tepelně zpracované potraviny
  • brambory
  • cereálie
  • nové výrobní technologie
  • redukce tvorby akrylamidu a 3-MCPD
  • tradiční české výrobky
  • výběr surovin s nízkým obsahem prekurzorů
is http://linked.open...vavai/riv/projekt of
is http://linked.open...vavai/cep/projekt of
Faceted Search & Find service v1.16.118 as of Jun 21 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3240 as of Jun 21 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 39 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software