Attributes | Values |
---|
rdf:type
| |
Description
| - Reports issued by Swedish researchers on occurrence of acrylamide in starch-rich heat treated food have raised concern of food companies and consumers on health risk related to this hazardous substance. Acrylamide has been classified as probable human carcinogen. For this reason the scientists immediately started a worldwide research to make clear all the questions related to this substance in foodstuffs. The aim of this study was the comparison of selected cereals (notably wheat) with regard to levels of acrylamide precursors in a raw material and acrylamide content in baked products. The grains were harvested in years 2007-2009. (en)
- 24. dubna 2002 švédský Národní úřad pro potraviny (National Food Administration) seznámil veřejnost se závěry výzkumu, který prokázal přítomnost toxického kontaminantu akrylamidu v řadě běžných potravin. Podle Mezinárodní agentury pro výzkum rakoviny (IARC) je akrylamid řazen do 2.A skupiny mezi sloučeniny s pravděpodobně karcinogenním účinkem pro člověka. Patří do skupiny tzv. procesních kontaminantů, tj. nežádoucích látek, které v potravinách vznikají během jejich technologického zpracování. Vzniká Maillardovou reakcí během tepelného zpracování potravin za vysokých teplot (>120°C) z přítomných prekursorů (asparagin a redukující cukry). Jedná se především o potraviny, jako jsou bramborové a pekárenské výrobky, káva a čokoláda. Cílem předkládané studie bylo posouzení vlivu vybraných forem obilovin, především však pšenice, na obsah prekursorů akrylamidu v mouce a na výsledné hladiny akrylamidu v laboratorně upečených bulkách Pro analýzy byly použity vybrané genotypy, zahrnující netradiční obilniny
- 24. dubna 2002 švédský Národní úřad pro potraviny (National Food Administration) seznámil veřejnost se závěry výzkumu, který prokázal přítomnost toxického kontaminantu akrylamidu v řadě běžných potravin. Podle Mezinárodní agentury pro výzkum rakoviny (IARC) je akrylamid řazen do 2.A skupiny mezi sloučeniny s pravděpodobně karcinogenním účinkem pro člověka. Patří do skupiny tzv. procesních kontaminantů, tj. nežádoucích látek, které v potravinách vznikají během jejich technologického zpracování. Vzniká Maillardovou reakcí během tepelného zpracování potravin za vysokých teplot (>120°C) z přítomných prekursorů (asparagin a redukující cukry). Jedná se především o potraviny, jako jsou bramborové a pekárenské výrobky, káva a čokoláda. Cílem předkládané studie bylo posouzení vlivu vybraných forem obilovin, především však pšenice, na obsah prekursorů akrylamidu v mouce a na výsledné hladiny akrylamidu v laboratorně upečených bulkách Pro analýzy byly použity vybrané genotypy, zahrnující netradiční obilniny (cs)
|
Title
| - Procesní kontaminanty v tepelně zpracovaných potravinách na bázi cereálií - Současný stav problematiky
- Procesní kontaminanty v tepelně zpracovaných potravinách na bázi cereálií - Současný stav problematiky (cs)
- Proccesing contaminants in heat-treated cereal based foods - Present data (en)
|
skos:prefLabel
| - Procesní kontaminanty v tepelně zpracovaných potravinách na bázi cereálií - Současný stav problematiky
- Procesní kontaminanty v tepelně zpracovaných potravinách na bázi cereálií - Současný stav problematiky (cs)
- Proccesing contaminants in heat-treated cereal based foods - Present data (en)
|
skos:notation
| - RIV/60461373:22330/10:00024337!RIV11-MSM-22330___
|
http://linked.open...avai/riv/aktivita
| |
http://linked.open...avai/riv/aktivity
| - P(2B06168), Z(MSM6046137305)
|
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
| |
http://linked.open...aciTvurceVysledku
| |
http://linked.open.../riv/druhVysledku
| |
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
| |
http://linked.open...titaPredkladatele
| |
http://linked.open...dnocenehoVysledku
| |
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
| - RIV/60461373:22330/10:00024337
|
http://linked.open...riv/jazykVysledku
| |
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
| - Acrylamide; unconventional cereal; bakery test (en)
|
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
| |
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
| |
http://linked.open...v/mistoKonaniAkce
| |
http://linked.open...i/riv/mistoVydani
| |
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
| - XL. Symposium o nových směrech výroby a hodnocení potravin
|
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
| |
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
| |
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
| |
http://linked.open...vavai/riv/projekt
| |
http://linked.open...UplatneniVysledku
| |
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
| - Bartáčková, Veronika
- Hajšlová, Jana
- Martínek, P.
- Riddelová, Kateřina
- Valenzová, Kateřina
|
http://linked.open...vavai/riv/typAkce
| |
http://linked.open.../riv/zahajeniAkce
| |
http://linked.open...n/vavai/riv/zamer
| |
issn
| |
number of pages
| |
http://purl.org/ne...btex#hasPublisher
| |
http://localhost/t...ganizacniJednotka
| |
is http://linked.open...avai/riv/vysledek
of | |