About: Procesní kontaminanty v tepelně zpracovaných potravinách na bázi cereálií - Současný stav problematiky     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Vysledek, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
Description
  • Reports issued by Swedish researchers on occurrence of acrylamide in starch-rich heat treated food have raised concern of food companies and consumers on health risk related to this hazardous substance. Acrylamide has been classified as probable human carcinogen. For this reason the scientists immediately started a worldwide research to make clear all the questions related to this substance in foodstuffs. The aim of this study was the comparison of selected cereals (notably wheat) with regard to levels of acrylamide precursors in a raw material and acrylamide content in baked products. The grains were harvested in years 2007-2009. (en)
  • 24. dubna 2002 švédský Národní úřad pro potraviny (National Food Administration) seznámil veřejnost se závěry výzkumu, který prokázal přítomnost toxického kontaminantu akrylamidu v řadě běžných potravin. Podle Mezinárodní agentury pro výzkum rakoviny (IARC) je akrylamid řazen do 2.A skupiny mezi sloučeniny s pravděpodobně karcinogenním účinkem pro člověka. Patří do skupiny tzv. procesních kontaminantů, tj. nežádoucích látek, které v potravinách vznikají během jejich technologického zpracování. Vzniká Maillardovou reakcí během tepelného zpracování potravin za vysokých teplot (>120°C) z přítomných prekursorů (asparagin a redukující cukry). Jedná se především o potraviny, jako jsou bramborové a pekárenské výrobky, káva a čokoláda. Cílem předkládané studie bylo posouzení vlivu vybraných forem obilovin, především však pšenice, na obsah prekursorů akrylamidu v mouce a na výsledné hladiny akrylamidu v laboratorně upečených bulkách Pro analýzy byly použity vybrané genotypy, zahrnující netradiční obilniny
  • 24. dubna 2002 švédský Národní úřad pro potraviny (National Food Administration) seznámil veřejnost se závěry výzkumu, který prokázal přítomnost toxického kontaminantu akrylamidu v řadě běžných potravin. Podle Mezinárodní agentury pro výzkum rakoviny (IARC) je akrylamid řazen do 2.A skupiny mezi sloučeniny s pravděpodobně karcinogenním účinkem pro člověka. Patří do skupiny tzv. procesních kontaminantů, tj. nežádoucích látek, které v potravinách vznikají během jejich technologického zpracování. Vzniká Maillardovou reakcí během tepelného zpracování potravin za vysokých teplot (>120°C) z přítomných prekursorů (asparagin a redukující cukry). Jedná se především o potraviny, jako jsou bramborové a pekárenské výrobky, káva a čokoláda. Cílem předkládané studie bylo posouzení vlivu vybraných forem obilovin, především však pšenice, na obsah prekursorů akrylamidu v mouce a na výsledné hladiny akrylamidu v laboratorně upečených bulkách Pro analýzy byly použity vybrané genotypy, zahrnující netradiční obilniny (cs)
Title
  • Procesní kontaminanty v tepelně zpracovaných potravinách na bázi cereálií - Současný stav problematiky
  • Procesní kontaminanty v tepelně zpracovaných potravinách na bázi cereálií - Současný stav problematiky (cs)
  • Proccesing contaminants in heat-treated cereal based foods - Present data (en)
skos:prefLabel
  • Procesní kontaminanty v tepelně zpracovaných potravinách na bázi cereálií - Současný stav problematiky
  • Procesní kontaminanty v tepelně zpracovaných potravinách na bázi cereálií - Současný stav problematiky (cs)
  • Proccesing contaminants in heat-treated cereal based foods - Present data (en)
skos:notation
  • RIV/60461373:22330/10:00024337!RIV11-MSM-22330___
http://linked.open...avai/riv/aktivita
http://linked.open...avai/riv/aktivity
  • P(2B06168), Z(MSM6046137305)
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
http://linked.open...aciTvurceVysledku
http://linked.open.../riv/druhVysledku
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
http://linked.open...titaPredkladatele
http://linked.open...dnocenehoVysledku
  • 282401
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
  • RIV/60461373:22330/10:00024337
http://linked.open...riv/jazykVysledku
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
  • Acrylamide; unconventional cereal; bakery test (en)
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
  • [C9989DEF725C]
http://linked.open...v/mistoKonaniAkce
  • Slalský Dvůr
http://linked.open...i/riv/mistoVydani
  • Praha
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
  • XL. Symposium o nových směrech výroby a hodnocení potravin
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
http://linked.open...vavai/riv/projekt
http://linked.open...UplatneniVysledku
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
  • Bartáčková, Veronika
  • Hajšlová, Jana
  • Martínek, P.
  • Riddelová, Kateřina
  • Valenzová, Kateřina
http://linked.open...vavai/riv/typAkce
http://linked.open.../riv/zahajeniAkce
http://linked.open...n/vavai/riv/zamer
issn
  • 1802-1433
number of pages
http://purl.org/ne...btex#hasPublisher
  • VÚPP
http://localhost/t...ganizacniJednotka
  • 22330
is http://linked.open...avai/riv/vysledek of
Faceted Search & Find service v1.16.118 as of Jun 21 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3240 as of Jun 21 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 58 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software