The aim of this project is application of the fuzzy logic in food appreciation. This is completely new approach in data processing in sensory food appreciation. The sensory food appreciation is taken effect recently, because it is next to the potentialconsumer. Naturally a problem of this method is in interpretation and quantification of the results to be comparable with the other food appreciation. Fuzzy logic allow us mathematically formalize the human sensation expression and forte more operatingwithit. The project practical contribution can be summarize in simplification and in precision extension of the sensor food appreciation. (en)
Cílem projektu je aplikovat fuzzy logiku pro hodnocení potravin. Jedná se o zcela nový přístup zpracování dat ze senzorického hodnocení. Toto hodnocení se v poslední době dostává stále více do popředí, protože je potencionálnímu zákazníkovi nejblíže.Problémem ovšem je výsledky z tohoto hodnocení adekvátně kvantifikovat, tak aby měly svou vlastní vypovídající hodnotu srovnatelnou s ostatními hodnoceními. Právě fuzzy logika nám umožňuje matematicky formalizovat vyjádření vjemu člověka a dále s nímpracovat. Přínos pro praxi lze spatřovat v zjednodušení a ve zpřesnění senzorického hodnocení.
The project %22Application of the Fuzzy Logic for Food Quality Appreciation%22 is focused on research of the new alternative methods of data processing of the sensory appreciation. Fuzzy logic is a method for algorithmization of the man speculation, which ca (en)
Projekt %22Aplikace fuzzy logiky pro hodnocení potravin%22 je zaměřen na výzkum nové alternativní metody zpracování dat ze senzorického hodnocení. Fuzzy logika je způsob, jak lze algoritmizovat uvažování člověka při hodnocení potravin. Na rozdíl od klasickýc (cs)