The protein - leptin produced by the body adipose tissue regulates the intake of the diet energy and some metabolic functions associated especially with the fat portion, but also with other qualitative meat characteristics. The assessment of association among the genotype for leptin, leptin concentration in blood and meat quality characteristics to use for Czech Fleckvieh cattle breeding cattle is target of this study. The association could be used in cattle breeding to rise beef quality produced by dual purpose cattle. (en)
Přínosem řešení bude stanovení vztahů mezi tvorbou leptinu, inzulínu, cholesterolu a kortizolu a využití stanoveného genotypu leptinového genu a koncentrace leptinu v krvi k prognoze masné užitkovosti a ke zlepšování jakosti jatečného těla.
The assessment of association among the genotype for leptin, leptin concentration in blood and meat quality characteristics to use it for Czech Fleckvieh cattle breeding. (en)
Stanovení asociací mezi genotypy pro gen leptin a jejich využití ke standardizaci tržní jakosti a zvyšování parametrů kvality masné produkce skotu s kombinovanou užitkovostí.
The purpose of the project was specification of the relationship between generation of leptin, insulin, cholesterol and cortisol and utilisation of the defined genotype of the leptin gene and blood levels of leptin for prediction of meat yield and improvement of quality of the carcass. The achieved results correspond to the project objectives and specifications. (en)
Cílem projektu bylo stanovení vztahů mezi tvorbou leptinu, inzulínu, cholesterolu a kortizolu a využití stanoveného genotypu leptinového genu a koncentrace leptinu v krvi k prognoze masné užitkovosti a ke zlepšování jakosti jatečného těla. Dosažené výsledky odpovídají cílům a zadání projektu. (cs)