The project is focused on the research on the quality and safety of food cereals harvested in the Czech Republic. The aim of the research is to determine the effect of the environment, variety and their joint influence on parameters of cereal quality and safety. The research is based on the exact field experiments. The field experiments are focused on the research on the factors of cereal quality and safety. The results will help to define the possibilities of increasing quality and safety of cereal growing in the Czech Republic. (en)
Projekt zkoumá faktory kvality a bezpečnosti sklizňových vzorků potravinářských obilovin z celé České republiky. Cílem je určit míru vlivu prostředí, podmínek pěstování, odrůdy a jejich spolupůsobení na parametry jakosti a bezpečnosti. Výzkum je podpořenpřesnými polními pokusy. Polní pokusy jsou zaměřeny na sledování vybraných faktorů kvality a bezpečnosti - vlivu pozdního hnojení dusíkem na kvalitu potravinářské pšenice a vlivu fungicidních přípravků na kvalitu a bezpečnost potravinářské pšenice a sladovnického ječmene. Získané výsledky pomohou stanovit možnosti jak ovlivnit kvalitu a bezpečnost obilovin pěstovaných v České republice a určených pro potravinářské zpracování.
The project proceeded in accord with the plan and very valuable results were obtained primarily of use in breeding, for regionalising cereal production in the CR, for advisory services and in agricultural education. (en)
Řešení projektu probíhalo v souladu s plánem v byly získány velmi hodnotné výsledky využitelné především v pěstitelské praxi, pro rajonizaci produkce obilovin v ČR, pro poradenskou službu i v zemědělském školství. (cs)