About: Fuzáriové mykotoxiny v obilovinách sklizně 2010     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Vysledek, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
rdfs:seeAlso
Description
  • For randomly selected samples of wheat, barley, rye and oats harvested in 2010 in the Czech Republic (CR), the content of Fusarium mycotoxins deoxynivalenol (DON) and zearalenone (ZEA) was analysed. The maximum content of these mycotoxins in cereals intended for human consumption is limited by Commission Regulation No. 1881/2006. From 100 wheat samples, only one did not comply with the limit for maximum DON content. This wheat grain was harvested in Jihomoravský district and the preceeding crop was maize. All wheat samples complied with the limit for maximum ZEA content. All of the 60 samples of malting barley complied with the limits for both DON and ZEA and the level of barley contamination by Fusarium mycotoxins was in the 2010 the lowest since 2005 (the beginning of observation). Among 10 analysed samples of rye, one sample overcame the limit for maximum DON content. This rye grain was harvested in Plzeňský district and the preceeding crop was maize. All of the 27 samples of oats fulfilled the limit for DON. The level of wheat and mainly barley contamination by Fusarium mycotoxins was in 2010 lower in comparison with previous years, the contamination of rye seemed to be higher. The results tend to show that the weather in one vegetation period can influence the Fusarium disease development and mycotoxin production differently for different kinds of cerelas. (en)
  • U náhodně vybraných vzorků pšenice, ječmene, žita a ovsa ze sklizně 2010 byl zjišťován obsah fuzáriových mykotoxinů deoxynivalenolu (DON) a zearalenonu (ZEA). Maximální obsah těchto mykotoxinů v obilovinách určených pro výrobu potravin je limitován nařízením Komise (ES) 1881/2006. Ze 100 analyzovaných vzorků potravinářské pšenice jeden vzorek nevyhověl na obsah DON, jednalo se o pšenici pěstovanou v Jihomoravském kraji po předplodině kukuřici. Na obsah ZEA vyhověly všechny vzorky pšenice. Všech 60 analyzovaných vzorků sladovnického ječmene vyhovělo na obsah DON i ZEA, úroveň kontaminace ječmene těmito mykotoxiny byla nejnižší za celou dobu sledování od roku 2005. Z 10 analyzovaných vzorků žita nevyhověl na obsah DON jeden vzorek, byl pěstovaný v Plzeňském kraji po předplodině kukuřici. Všech 27 sledovaných vzorků ovsa vyhovělo požadovaným limitům. Úroveň obsahu fuzáriových mykotoxinů v pšenici a ječmeni sklizně 2010 byla v porovnání s předcházejícími roky nižší, u žita vyšší. Výsledky ukazují, že ročníkový vliv počasí na rozvoj patogenů Fusarium a tvorbu mykotoxinů může být rozdílný u různých druhů obilovin.
  • U náhodně vybraných vzorků pšenice, ječmene, žita a ovsa ze sklizně 2010 byl zjišťován obsah fuzáriových mykotoxinů deoxynivalenolu (DON) a zearalenonu (ZEA). Maximální obsah těchto mykotoxinů v obilovinách určených pro výrobu potravin je limitován nařízením Komise (ES) 1881/2006. Ze 100 analyzovaných vzorků potravinářské pšenice jeden vzorek nevyhověl na obsah DON, jednalo se o pšenici pěstovanou v Jihomoravském kraji po předplodině kukuřici. Na obsah ZEA vyhověly všechny vzorky pšenice. Všech 60 analyzovaných vzorků sladovnického ječmene vyhovělo na obsah DON i ZEA, úroveň kontaminace ječmene těmito mykotoxiny byla nejnižší za celou dobu sledování od roku 2005. Z 10 analyzovaných vzorků žita nevyhověl na obsah DON jeden vzorek, byl pěstovaný v Plzeňském kraji po předplodině kukuřici. Všech 27 sledovaných vzorků ovsa vyhovělo požadovaným limitům. Úroveň obsahu fuzáriových mykotoxinů v pšenici a ječmeni sklizně 2010 byla v porovnání s předcházejícími roky nižší, u žita vyšší. Výsledky ukazují, že ročníkový vliv počasí na rozvoj patogenů Fusarium a tvorbu mykotoxinů může být rozdílný u různých druhů obilovin. (cs)
Title
  • Fuzáriové mykotoxiny v obilovinách sklizně 2010
  • Fuzáriové mykotoxiny v obilovinách sklizně 2010 (cs)
  • Fusarium mycotoxins in cereals harvested in the year 2010 (en)
skos:prefLabel
  • Fuzáriové mykotoxiny v obilovinách sklizně 2010
  • Fuzáriové mykotoxiny v obilovinách sklizně 2010 (cs)
  • Fusarium mycotoxins in cereals harvested in the year 2010 (en)
skos:notation
  • RIV/25328859:_____/11:#0000611!RIV12-MZE-25328859
http://linked.open...avai/predkladatel
http://linked.open...avai/riv/aktivita
http://linked.open...avai/riv/aktivity
  • P(QG50041), P(QG60047), P(QH81060)
http://linked.open...iv/cisloPeriodika
  • 1
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
http://linked.open...aciTvurceVysledku
http://linked.open.../riv/druhVysledku
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
http://linked.open...titaPredkladatele
http://linked.open...dnocenehoVysledku
  • 200684
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
  • RIV/25328859:_____/11:#0000611
http://linked.open...riv/jazykVysledku
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
  • wheat; barley; rye; oats; Fusarium; mycotoxins; DON; ZEA (en)
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
http://linked.open...odStatuVydavatele
  • CZ - Česká republika
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
  • [A0A1B44D0AC5]
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
  • Obilnářské listy
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
http://linked.open...vavai/riv/projekt
http://linked.open...UplatneniVysledku
http://linked.open...v/svazekPeriodika
  • 19
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
  • Polišenská, Ivana
issn
  • 1212-138X
number of pages
is http://linked.open...avai/riv/vysledek of
Faceted Search & Find service v1.16.118 as of Jun 21 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3240 as of Jun 21 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 58 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software