Obtain new sources of probiotic cultures and elaborate methods for fast characterization of their properties and definite and rapid identification in order to control a passage through the gastro-intestinal tract and detection of their presence in foods. (en)
Získat nové zdroje probiotických kultur a vypracovat metodiky umožňující rychlou charakterizaci jejich vlastností i jednoznačnou a rychlou identifikaci za účelem kontroly průchodu gastrointestinálním traktem a průkazu jejich přítomnosti v potravinách.
Research into possibilities of application both automated and semi-automated methods for identification and describing new microorganisms with probiotic properties with aim to extend specific genetic sources for civilizing diseases prevention. (en)
Výzkum možností aplikace automatizovaných a poloautomatizovaných metod pro identifikaci a charakterizaci nových kmenů baktérií s probiotickými vlastnostmi s cílem rozšíření specifických genetických zdrojů pro prevenci civilizačních onemocnění.
Projekt se zabýval identifikací BMK a probiotik pomocí nových automatizovaných metod.Byly identifikovány některé nové kmeny z přirozeného prostředí a charakterizovány pomocí druhově specifických PCR. Byly stanoveny možnosti využití nových přístrojových systémů pro identifikaci a typizaci bakterií a ověřen postup pro kvantitativní a kvalitativní stanovení adherence v zažívacím traktu. (cs)
The project dealt with the identification of LAB and probiotic bacteria using new instrumental methods. Some new strains were identified from their natural environment and characterized by species-specific PCR. New instrument systems for identification and typing of bacteria were determined and tested procedure for the quantitative and qualitative determination of adherence in the intestinal tract (en)