In this project we will follow up with results gained from previous project of GA CR. Screening of a new genetic material of spring barley concerning content of ß - glucans and tocols (tocoferol and tocotrienol) will be provided. Hypocholestrolemic effect is attributed to these substances in western countries so they have an importance in people health preventive nutrition. On the contrary ß-glucans are undesirable in malt barley grain. Based on field trials results will be stated the share of genetic and nongenetic variability of tocol and ß-glucan and genetic correlation with economic characters will be calculated. Genetic variability will be extended by breeding. Mechanisms of heritability of stated substances will be determined by analysis of hybrid progeny. Projects results will enrich teoretical knowledge and genetic materials will be used in food and malting varieties breeding. (en)
V projektu navážeme na výsledky získané řešením předchozího projektu GA ČR. Bude proveden screening nových genetických materiálů jarního ječmene na obsah ß - glukanů a tokolů (tekoferolu a tokotrienolu). Těmto látkám je v západních zemích připisován hypocholesterolemický účinek, mají tedy význam ve zdravotně preventivní výživě lidí. V zrně sladovnického ječmene jsou beta-glukany naopak nežádoucí. Ná základě výsledků polních pokusů bude stanoven podíl genetické a negenetické variability beta-glukanů atokolů a vypočteny budou gen. korelace s hospodářskými znaky. Křížením bude rozšířena jejich genetická variabilita a analýzou hybridních potomstev a rodičovských linií budou stanoveny mechanismy jejich dělení. Výsledky z řešení projektu obohatí teo retické poznatky a genetické materiály budou použity ve šlechtění potravinářských a sladovnických odrůd.
Řešení projektu probíhalo podle harmonogramu a metodiky. Cíle projektu byly naplněny získáním kříženců s požadovaným obsahem cenných látek (tokoferolů,betaglukanů). Projekt zahrnoval rozsáhlé množství rozborů výchozích forem i kříženců. Personální změny (cs)