About: Kvalita a autenticita medu.     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Vysledek, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
Description
  • Problematika kvality a autenticity medu je v současné době velmi aktuální. Dovozem levných a často ne zcela kvalitních medů ze zemí mimo EU dochází k poškozování nejenom spotřebitelů ale v neposlední řadě i vyspělého českého včelařství. O závažnosti této problematiky svědčí i velký zájem kontrolních orgánů o tuto problematiku. Cílem příspěvku je zhodnotit možnosti detekce autenticity medů. U vybraného souboru medů byl vedle běžných legislativou požadovaných parametrů měřeny i sofistikovanější parametry, které jsou využívány k detekci autenticity medu teprve v poslední době; jedná se o stanovení minoritních cukrů, těkavých látek a pylové analýzy. Studována byla také problematika určení enzymové aktivity charakteristického enzymu medu diastázy. Na základě korelace výsledků 2 doporučných postupů byla navržena nová metodika identifikace přídavku cizí amylázy do medu založená na postupu podle Schadeho a použití 2 substrátů (škrobů odlišných vlastností).
  • Problematika kvality a autenticity medu je v současné době velmi aktuální. Dovozem levných a často ne zcela kvalitních medů ze zemí mimo EU dochází k poškozování nejenom spotřebitelů ale v neposlední řadě i vyspělého českého včelařství. O závažnosti této problematiky svědčí i velký zájem kontrolních orgánů o tuto problematiku. Cílem příspěvku je zhodnotit možnosti detekce autenticity medů. U vybraného souboru medů byl vedle běžných legislativou požadovaných parametrů měřeny i sofistikovanější parametry, které jsou využívány k detekci autenticity medu teprve v poslední době; jedná se o stanovení minoritních cukrů, těkavých látek a pylové analýzy. Studována byla také problematika určení enzymové aktivity charakteristického enzymu medu diastázy. Na základě korelace výsledků 2 doporučných postupů byla navržena nová metodika identifikace přídavku cizí amylázy do medu založená na postupu podle Schadeho a použití 2 substrátů (škrobů odlišných vlastností). (cs)
  • The evaluation of quality and authenticity of Czech honeys is rather actual topic. Natural honey can be adulterated and more sophisticated methods (minority sugar profile determination, volatile compounds analyse, pollen analyses and foreign amylase detection) in addition to the legislative requirements are searched. (en)
Title
  • Kvalita a autenticita medu.
  • Kvalita a autenticita medu. (cs)
  • Quality and authenticity of honey (en)
skos:prefLabel
  • Kvalita a autenticita medu.
  • Kvalita a autenticita medu. (cs)
  • Quality and authenticity of honey (en)
skos:notation
  • RIV/60461373:22330/10:00023837!RIV11-MSM-22330___
http://linked.open...avai/riv/aktivita
http://linked.open...avai/riv/aktivity
  • P(QI91B283), Z(MSM6046137305)
http://linked.open...iv/cisloPeriodika
  • 1
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
http://linked.open...aciTvurceVysledku
http://linked.open.../riv/druhVysledku
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
http://linked.open...titaPredkladatele
http://linked.open...dnocenehoVysledku
  • 267559
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
  • RIV/60461373:22330/10:00023837
http://linked.open...riv/jazykVysledku
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
  • honey; quality; authenticity (en)
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
http://linked.open...odStatuVydavatele
  • CZ - Česká republika
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
  • [93CA8C0215CC]
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
  • Výživa a potraviny
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
http://linked.open...vavai/riv/projekt
http://linked.open...UplatneniVysledku
http://linked.open...v/svazekPeriodika
  • 65
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
  • Voldřich, Michal
  • Rajchl, Aleš
  • Čížková, Helena
  • Horsáková roz. Fabíková, Iveta
http://linked.open...n/vavai/riv/zamer
issn
  • 1211-846X
number of pages
http://localhost/t...ganizacniJednotka
  • 22330
is http://linked.open...avai/riv/vysledek of
Faceted Search & Find service v1.16.118 as of Jun 21 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3240 as of Jun 21 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 33 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software