Attributes | Values |
---|
rdf:type
| |
Description
| - Problematika kvality a autenticity medu je v současné době velmi aktuální. Dovozem levných a často ne zcela kvalitních medů ze zemí mimo EU dochází k poškozování nejenom spotřebitelů ale v neposlední řadě i vyspělého českého včelařství. O závažnosti této problematiky svědčí i velký zájem kontrolních orgánů o tuto problematiku. Cílem příspěvku je zhodnotit možnosti detekce autenticity medů. U vybraného souboru medů byl vedle běžných legislativou požadovaných parametrů měřeny i sofistikovanější parametry, které jsou využívány k detekci autenticity medu teprve v poslední době; jedná se o stanovení minoritních cukrů, těkavých látek a pylové analýzy. Studována byla také problematika určení enzymové aktivity charakteristického enzymu medu diastázy. Na základě korelace výsledků 2 doporučných postupů byla navržena nová metodika identifikace přídavku cizí amylázy do medu založená na postupu podle Schadeho a použití 2 substrátů (škrobů odlišných vlastností).
- Problematika kvality a autenticity medu je v současné době velmi aktuální. Dovozem levných a často ne zcela kvalitních medů ze zemí mimo EU dochází k poškozování nejenom spotřebitelů ale v neposlední řadě i vyspělého českého včelařství. O závažnosti této problematiky svědčí i velký zájem kontrolních orgánů o tuto problematiku. Cílem příspěvku je zhodnotit možnosti detekce autenticity medů. U vybraného souboru medů byl vedle běžných legislativou požadovaných parametrů měřeny i sofistikovanější parametry, které jsou využívány k detekci autenticity medu teprve v poslední době; jedná se o stanovení minoritních cukrů, těkavých látek a pylové analýzy. Studována byla také problematika určení enzymové aktivity charakteristického enzymu medu diastázy. Na základě korelace výsledků 2 doporučných postupů byla navržena nová metodika identifikace přídavku cizí amylázy do medu založená na postupu podle Schadeho a použití 2 substrátů (škrobů odlišných vlastností). (cs)
- The evaluation of quality and authenticity of Czech honeys is rather actual topic. Natural honey can be adulterated and more sophisticated methods (minority sugar profile determination, volatile compounds analyse, pollen analyses and foreign amylase detection) in addition to the legislative requirements are searched. (en)
|
Title
| - Kvalita a autenticita medu.
- Kvalita a autenticita medu. (cs)
- Quality and authenticity of honey (en)
|
skos:prefLabel
| - Kvalita a autenticita medu.
- Kvalita a autenticita medu. (cs)
- Quality and authenticity of honey (en)
|
skos:notation
| - RIV/60461373:22330/10:00023837!RIV11-MSM-22330___
|
http://linked.open...avai/riv/aktivita
| |
http://linked.open...avai/riv/aktivity
| - P(QI91B283), Z(MSM6046137305)
|
http://linked.open...iv/cisloPeriodika
| |
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
| |
http://linked.open...aciTvurceVysledku
| |
http://linked.open.../riv/druhVysledku
| |
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
| |
http://linked.open...titaPredkladatele
| |
http://linked.open...dnocenehoVysledku
| |
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
| - RIV/60461373:22330/10:00023837
|
http://linked.open...riv/jazykVysledku
| |
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
| - honey; quality; authenticity (en)
|
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
| |
http://linked.open...odStatuVydavatele
| |
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
| |
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
| |
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
| |
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
| |
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
| |
http://linked.open...vavai/riv/projekt
| |
http://linked.open...UplatneniVysledku
| |
http://linked.open...v/svazekPeriodika
| |
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
| - Voldřich, Michal
- Rajchl, Aleš
- Čížková, Helena
- Horsáková roz. Fabíková, Iveta
|
http://linked.open...n/vavai/riv/zamer
| |
issn
| |
number of pages
| |
http://localhost/t...ganizacniJednotka
| |
is http://linked.open...avai/riv/vysledek
of | |