About: Může být kapr obecný významným hráčem na poli funkčních potravin? ? review     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Vysledek, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
Description
  • Fish are the major source of long-chain polyunsaturated fatty acids and especially n-3 fatty acids in recent human diet. These n-3 fatty acids have been suggested like the unique tool for prevention and therapy treatment of many civilization diseases, mainly for cardiovascular diseases. The fatty acid composition of fish reflects composition of the diet to a large extent. Common carp is able to use vegetable sources of alpha-linolenic acid and convert that into highly unsaturated fatty acids. Our traditional farming way is based on natural food and supplemental cereal feeding, only. This cereal feeding is rich on carbohydrates and resulted in a high level of oleic acid and low level of favorable n-3 fatty acids in carp meat. Alternative feedstuffs have been investigated to promote a more favorable lipid quality. Feedstuffs which resulted in satisfying lipid quality are: natural food (zooplankton, benthos), fish oil, linseed oil, hempseed oil and rapeseed oil. Rapeseed and linseed oil are commonly used (en)
  • Ryby jsou hlavním zdrojem n-3 vysoce nenasycených mastných kyselin pro lidskou výživu. Tyto n-3 kyseliny jsou uznávány jako unikátní nástroj pro prevenci a léčbu mnoha civilizačních onemocnění, především pak kardiovaskulárního systému. Kompozice mastných kyselin rybího masa je ovlivněna ve velkém rozsahu skladbou jejich potravy. Kapr obecný je schopen využívat rostlinné zdroje kyseliny alfa linolenové a přeměňovat je na vysoce nenasycené mastné kyseliny potřebné pro lidské zdraví. Proto je možné produkovat kapra s vysokou kvalitou tuků na úrovni mořských ryb. A není ?hudbou budoucnosti?, aby kapr začal hrát významnou roli na poli funkčních potravin. Náš tradiční způsob chovu založený na přikrmování obilninami však vede k vysokému obsahu kyseliny olejové a k nízké úrovni n-3 PUFA v kapřím mase, a tudíž se nevyužívá jeho potenciálu a je spotřebiteli opomíjen jako zdroj n-3 PUFA. Do té doby, než se chopíme této možnosti, zůstane kapr pro mnoho domácností pouze symbolem Vánoc.
  • Ryby jsou hlavním zdrojem n-3 vysoce nenasycených mastných kyselin pro lidskou výživu. Tyto n-3 kyseliny jsou uznávány jako unikátní nástroj pro prevenci a léčbu mnoha civilizačních onemocnění, především pak kardiovaskulárního systému. Kompozice mastných kyselin rybího masa je ovlivněna ve velkém rozsahu skladbou jejich potravy. Kapr obecný je schopen využívat rostlinné zdroje kyseliny alfa linolenové a přeměňovat je na vysoce nenasycené mastné kyseliny potřebné pro lidské zdraví. Proto je možné produkovat kapra s vysokou kvalitou tuků na úrovni mořských ryb. A není ?hudbou budoucnosti?, aby kapr začal hrát významnou roli na poli funkčních potravin. Náš tradiční způsob chovu založený na přikrmování obilninami však vede k vysokému obsahu kyseliny olejové a k nízké úrovni n-3 PUFA v kapřím mase, a tudíž se nevyužívá jeho potenciálu a je spotřebiteli opomíjen jako zdroj n-3 PUFA. Do té doby, než se chopíme této možnosti, zůstane kapr pro mnoho domácností pouze symbolem Vánoc. (cs)
Title
  • Může být kapr obecný významným hráčem na poli funkčních potravin? ? review
  • Může být kapr obecný významným hráčem na poli funkčních potravin? ? review (cs)
  • Can be common carp important player on the field of functional food (en)
skos:prefLabel
  • Může být kapr obecný významným hráčem na poli funkčních potravin? ? review
  • Může být kapr obecný významným hráčem na poli funkčních potravin? ? review (cs)
  • Can be common carp important player on the field of functional food (en)
skos:notation
  • RIV/60076658:12610/08:00008929!RIV09-MZE-12610___
http://linked.open...avai/riv/aktivita
http://linked.open...avai/riv/aktivity
  • P(QH82117), Z(MSM6007665809)
http://linked.open...iv/cisloPeriodika
  • 2
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
http://linked.open...aciTvurceVysledku
http://linked.open.../riv/druhVysledku
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
http://linked.open...titaPredkladatele
http://linked.open...dnocenehoVysledku
  • 381283
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
  • RIV/60076658:12610/08:00008929
http://linked.open...riv/jazykVysledku
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
  • Fatty acids; feedstuffs; EPA; DHA; n-3 PUFA (en)
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
http://linked.open...odStatuVydavatele
  • CZ - Česká republika
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
  • [1784BF4318DD]
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
  • Bulletin
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
http://linked.open...vavai/riv/projekt
http://linked.open...UplatneniVysledku
http://linked.open...v/svazekPeriodika
  • 44
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
  • Mráz, Jan
http://linked.open...n/vavai/riv/zamer
issn
  • 0007-389X
number of pages
http://localhost/t...ganizacniJednotka
  • 12610
is http://linked.open...avai/riv/vysledek of
Faceted Search & Find service v1.16.118 as of Jun 21 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3240 as of Jun 21 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 58 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software