Vyvinout nápoje a další potravní komodity s přirozeně zvýšeným obsahem lignanů s využitím odpadní dřevní hmoty.V rámci projektu budou řešeny tyto úkoly:1) Vypracování postupu na separaci suků z dřevní hmoty (štěpků)2) Vypracování postupu přirozeného obohacení nápojů lignany (metoda sukových „čipsů“) včetně sledování základních parametrů u vín a dalších nápojů3) Vypracování extrakčních postupů suků pro účely projektu (např. odstranění nepolárních pryskyřičných látek, použití různých rozpouštědel atd.)4) Použití vody místo rozpouštědel (green-technology)5) Sledování změn obsahu lignanů v důsledku ožehnutí „toasting“ před použitím ve vinařské technologii.6) Hodnocení senzorických změn přídavků lignanů do nealkoholických nápojů a potravních doplňků.7) Sledování změn obsahu lignanů během konzervačních a stabilizačních zákroků fortifikovaných potravinářských výrobků a během jejich skladování8) Podání průmyslových vzorů a patentů, publikování výsledků
Developing of drinks and other food commodities with naturally increased content of lignans using waste wood material. The project will be addressed the following tasks: 1) Preparation procedure for the separation of the knots of wood (chips) 2) Development of the process with the natural enrichment of beverages by lignans (method of wood knots %22chips%22), including the evaluation and monitoring of basic parameters for wines and other beverages 3) Development of extraction procedures of the knots for the project (e.g., removal of non- polar resinous substances, the use of various solvents, etc.) 4) Using water instead of solvents (green-technology) 5) Submission of industrial designs and patents, publication of results (en)