New strains of lactic acid bacteria of genus Bifidobacterium and Lactobacillus of human origin will be isolated, identified and characterised. There will be tested probiotic characteristics of these strains and characteristics which enable their use in the production of functional foods. (en)
Budou izolovány, identifikovány a charakterizovány nové kmeny baktérií mléčného kvašení rodu Bifidobacterium a Lactobacillus lidského původu. U těchto kmenů budou testovány probiotické vlastnosti a vlastnosti umožňující jejich využití při výrobě funkčních potravin.
The use of procedures on basis of molecular genetics in acquiring of new bacterial strains with probiotic properties with the aim to increase specific genetic sources for production of functional foods. (en)
Využití postupů na bázi molekulární genetiky při získávání nových kmenů baktérií s probiotickými vlastnostmi s cílem rozšíření specifických genetických zdrojů pro výrobu funkčních potravin
From faecal discharge of babies and adults people were isolated 40 new types of lactobacilles and 80 bifidobacterias. Types were indentified by biochemical tests and moleculary biologically and there was determinated immunity against impingement of bilio (en)
Ze stolice kojenců a dospělých lidí byl izolován soubor 40nových kmenů laktobacilů a 80bifidobakterií. Kmeny byly identifikovány pomocí biochemických testů a molekulárně biologicky a stanovena odolnost vůči působení žlučových solí, nízkého pH. (cs)