Attributes | Values |
---|
rdf:type
| |
rdfs:seeAlso
| |
Description
| - It is generally known that the health of population can be influenced by composition of human nutrition. Prooxidants (e.g. reactive oxygen species, reactive nitrogen species, radicals) and natural antioxidants (e.g. polyphenols, vitamin C) belong to those components that have negative and positive effect, respectively. Prooxidants are associated with many age-realated degenerative diseases while antioxidants neutralize their negative effects. Evaluation of content of both components in food has a rising importance. The aim of the project is as follows:selection of suitable method(s) for the evaluation of prooxidant and antioxidant capacity of raw material and foodstuffs of plant origin (vegetable, fruit)study of contribution of individual chemical components and groups of substances on the total pro-oxidant and antioxidant capacitystudy of impact of technological procedures on prooxidant and antioxidant properties of food of plant origin (en)
- Je všeobecně známo, že zdraví populace je silně ovlivněno lidskou výživou. Ke složkám potravin, které mají negativní vliv na zdraví konzumenta patří tzv. prooxidanty (např. reaktivní kyslíkové sloučeniny, reaktivní dusíkaté látky, radikály), které souvisí s procesem stárnutí organismu. Na druhé straně ke složkám s pozitivním efektem (zpomalování procesu stárnutí) řadíme přirozené antioxidanty (např. polyfenoly, vitamin C). Zjištění obsahu těchto látek v potravinách má tedy velký význam. Cíle tohoto projektu jsou následující: výběr vhodné metody pro určení obsahu prooxdiantů a antioxidantů v potravinách rostlinného původu (zelenina, ovoce)studium příspěvku jednotlivých chemických sloučenin či skupin k celkovému obsahu prooxidantů a antioxidantůstudium vlivu technologických procesů na obsah prooxidantů a antioxidantů v potravinách rostlinného původu.
|
Title
| - Prooxidants and antioxidants in food of plant origin (en)
- Prooxidanty a antioxdianty v potravinách rostlinného původu
|
skos:notation
| |
http://linked.open...avai/cep/aktivita
| |
http://linked.open...kovaStatniPodpora
| |
http://linked.open...ep/celkoveNaklady
| |
http://linked.open...datumDodatniDoRIV
| |
http://linked.open...i/cep/druhSouteze
| |
http://linked.open...ep/duvernostUdaju
| |
http://linked.open.../cep/fazeProjektu
| |
http://linked.open...ai/cep/hlavniObor
| |
http://linked.open...hodnoceniProjektu
| |
http://linked.open...vai/cep/kategorie
| |
http://linked.open.../cep/klicovaSlova
| - free radicals; antioxidant; food; vegetables; fruits (en)
|
http://linked.open...ep/partnetrHlavni
| |
http://linked.open...inujicichPrijemcu
| |
http://linked.open...cep/pocetPrijemcu
| |
http://linked.open...ocetSpoluPrijemcu
| |
http://linked.open.../pocetVysledkuRIV
| |
http://linked.open...enychVysledkuVRIV
| |
http://linked.open...lneniVMinulemRoce
| |
http://linked.open.../prideleniPodpory
| |
http://linked.open...iciPoslednihoRoku
| |
http://linked.open...atUdajeProjZameru
| |
http://linked.open.../vavai/cep/soutez
| |
http://linked.open...usZobrazovaneFaze
| |
http://linked.open...ai/cep/typPojektu
| |
http://linked.open...ep/ukonceniReseni
| |
http://linked.open.../cep/vedlejsiObor
| |
http://linked.open...ep/zahajeniReseni
| |
http://linked.open...jektu+dodavatelem
| - The aim of the project was to develop and compare of set of analytical methods, which were found to be suitable for evaluation of antioxidant and prooxidant capacity of food of plant origin and for evaluation of impact of technological process on antioxi (en)
- Cílem projektu bylo vypracování a porovnání metod pro stanovení antioxidační a prooxidační kapacity potravin rostlinného původu a zhodnocení vlivu technologických postupů na antioxidační vlastnosti produktů. Celkem byly aplikovány čtyři metody pro zjiště (cs)
|
http://linked.open...tniCyklusProjektu
| |
http://linked.open.../cep/klicoveSlovo
| - free radicals
- antioxidant
- food
- vegetables
|
is http://linked.open...vavai/riv/projekt
of | |
is http://linked.open...vavai/cep/projekt
of | |