About: Zhodnocení vlivu technologického zpracování na antioxidační vlastnosti brambor     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Vysledek, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
Description
  • The beneficial influence of some foodstuff including fruit, vegetable, tea, coffee and red wine on human health has been recognised to originate from antioxidants activity, especially polyphenols. A lot of methods for determination of the antioxidant activity based on the different principles, aiming at various antioxidant groups and measuring different properties is used. The main potato antioxidants are phenolic compounds, L-ascorbic acid, carotenoids, tocopherols, α-lipoic acid and red and blue potatoes include antho-cyanins acylated with ferulic and p-coumaric acid. The aim of this work was to compare four selected assays for the determination of antioxidant activity and comparison of different flesh coloured potato samples. For measurement of antioxidant activity of potato samples ABTS, DPPH, FRAP and DMPD assays were used. A total of 11 potato cultivars with different coloured flesh were investigated for antioxidant properties. (en)
  • Ovoce a zelenina obsahují různé skupiny sloučenin s antioxidačními vlastnostmi. Tyto látky působí jako antioxidanty díky jejich schopnosti vychytávat volné radikály a chrání buňky proti oxidačnímu stresu. Vyšší konzumace ovoce a zeleniny je spojována s nižším výskytem rakoviny, srdečních onemocněních, diabetu, aterosklerosy a dalších civilizačních chorob.Hlavními antioxidanty brambor jsou především fenolové látky, kyselina askorbová, karotenoidy, tokoferoly a u červených a fialových odrůd brambor anthokyany, Cílem této práce bylo porovnat antioxidační aktivitu u brambor s žlutou, červenou a fialovou dužninou a změnu antioxidační aktivity po technologickém zpracování. Antioxidační aktivita byla stanovena metodami DPPH a ABTS. Obsah celkových přirozených fenolů byl stanoven pomocí Folin-Ciocalteauova činidla a obsah jednotlivých fenolických látek metodou HPLC. V práci byla měřena antioxidační kapacita 11 odrůd brambor. Fialově zbarvená odrůda Violette vykazovala nejvyšší antioxidační aktivitu ve všec
  • Ovoce a zelenina obsahují různé skupiny sloučenin s antioxidačními vlastnostmi. Tyto látky působí jako antioxidanty díky jejich schopnosti vychytávat volné radikály a chrání buňky proti oxidačnímu stresu. Vyšší konzumace ovoce a zeleniny je spojována s nižším výskytem rakoviny, srdečních onemocněních, diabetu, aterosklerosy a dalších civilizačních chorob.Hlavními antioxidanty brambor jsou především fenolové látky, kyselina askorbová, karotenoidy, tokoferoly a u červených a fialových odrůd brambor anthokyany, Cílem této práce bylo porovnat antioxidační aktivitu u brambor s žlutou, červenou a fialovou dužninou a změnu antioxidační aktivity po technologickém zpracování. Antioxidační aktivita byla stanovena metodami DPPH a ABTS. Obsah celkových přirozených fenolů byl stanoven pomocí Folin-Ciocalteauova činidla a obsah jednotlivých fenolických látek metodou HPLC. V práci byla měřena antioxidační kapacita 11 odrůd brambor. Fialově zbarvená odrůda Violette vykazovala nejvyšší antioxidační aktivitu ve všec (cs)
Title
  • Zhodnocení vlivu technologického zpracování na antioxidační vlastnosti brambor
  • ANTIOXIDANT CAPACITY COMPARISON OF FLESH COLOURED POTATO (en)
  • Zhodnocení vlivu technologického zpracování na antioxidační vlastnosti brambor (cs)
skos:prefLabel
  • Zhodnocení vlivu technologického zpracování na antioxidační vlastnosti brambor
  • ANTIOXIDANT CAPACITY COMPARISON OF FLESH COLOURED POTATO (en)
  • Zhodnocení vlivu technologického zpracování na antioxidační vlastnosti brambor (cs)
skos:notation
  • RIV/60461373:22330/08:00019973!RIV09-GA0-22330___
http://linked.open...avai/riv/aktivita
http://linked.open...avai/riv/aktivity
  • P(GA525/06/0268)
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
http://linked.open...aciTvurceVysledku
http://linked.open.../riv/druhVysledku
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
http://linked.open...titaPredkladatele
http://linked.open...dnocenehoVysledku
  • 406785
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
  • RIV/60461373:22330/08:00019973
http://linked.open...riv/jazykVysledku
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
  • potato; antioxidant capacity (en)
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
  • [6AF82C14899F]
http://linked.open...v/mistoKonaniAkce
  • Skalský Dvůr
http://linked.open...i/riv/mistoVydani
  • Praha
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
  • XXXIX. Symposium o nových směrech výroby a hodnocení potravin, 26. - 28. 5. 2008, Skalský Dvůr u Bystřice nad Pernštejnem
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
http://linked.open...vavai/riv/projekt
http://linked.open...UplatneniVysledku
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
  • Voldřich, Michal
  • Hamouz, Karel
  • Kvasnička, František
  • Ševčík, Rudolf
  • Čížková, Helena
  • Vacek, Josef
  • Jirušková, Michaela
http://linked.open...vavai/riv/typAkce
http://linked.open.../riv/zahajeniAkce
issn
  • 1802-1433
number of pages
http://purl.org/ne...btex#hasPublisher
  • VÚPP
http://localhost/t...ganizacniJednotka
  • 22330
is http://linked.open...avai/riv/vysledek of
Faceted Search & Find service v1.16.118 as of Jun 21 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3240 as of Jun 21 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 58 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software