About: Monitoring of farm cheese quality     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Vysledek, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
Description
  • The aim of the study was to monitor the content of six biogenic amines (histamine, tyramine, phenylethylamine, tryptamine, putrescine and cadaverine) and two polyamines (spermidine and spermine) in 55 samples of cheeses from farm production. The cheeses were sampled at the end of shelf-life. Tryptamine and phenylethylamine were not detected in samples tested. Histamine was detected only in 4 samples at concentrations <25 mg/kg. Spermidine and spermine contents were evaluated as practically negligible (<35 mg/kg). On the other hand, the amount of tyramine, putrescine and cadaverine in many samples was significant, especially in cheeses made from sheep's milk or long-term ripened cheeses. In almost 10% of samples tested the total concentration of biogenic amines (total sum of 8 biogenic amines and polyamines) more than 200 mg/kg was observed. This concentration should be considered as toxicologically significant amounts. (en)
  • Cílem práce byl průzkum obsahu šesti biogenních aminů (histaminu, tyraminu, fenyletylaminu, tryptaminu, putrescinu a kadaverinu) a dvou polyaminů (spermidinu a sperminu) v 55 vzorcích sýrů z farmářské produkce. Produkty byly testovány na konci doby minimální trvanlivosti. Ve vzorcích nebyl detekován tryptamin a fenyletylamin; histamin byl detekován pouze ve 4 vzorcích v koncentracích <25 mg/kg. Obsahy polyaminů (sperminu a spermidinu) je možné hodnotit také jako nízké (<35 mg/kg). Zjištěná množství tyraminu, putrescinu a kadaverinu však byla významná, a to zejména u sýrů vyrobených z ovčího mléka nebo u déle zrajících sýrů. U cca 10 % testovaných sýrů se součet koncentrací testovaných biogenních aminů pohyboval nad 200 mg/kg, což je již možné považovat za toxikologicky významné množství.
  • Cílem práce byl průzkum obsahu šesti biogenních aminů (histaminu, tyraminu, fenyletylaminu, tryptaminu, putrescinu a kadaverinu) a dvou polyaminů (spermidinu a sperminu) v 55 vzorcích sýrů z farmářské produkce. Produkty byly testovány na konci doby minimální trvanlivosti. Ve vzorcích nebyl detekován tryptamin a fenyletylamin; histamin byl detekován pouze ve 4 vzorcích v koncentracích <25 mg/kg. Obsahy polyaminů (sperminu a spermidinu) je možné hodnotit také jako nízké (<35 mg/kg). Zjištěná množství tyraminu, putrescinu a kadaverinu však byla významná, a to zejména u sýrů vyrobených z ovčího mléka nebo u déle zrajících sýrů. U cca 10 % testovaných sýrů se součet koncentrací testovaných biogenních aminů pohyboval nad 200 mg/kg, což je již možné považovat za toxikologicky významné množství. (cs)
Title
  • Monitoring of farm cheese quality (en)
  • Sledování kvality farmářských sýrů
  • Sledování kvality farmářských sýrů (cs)
skos:prefLabel
  • Monitoring of farm cheese quality (en)
  • Sledování kvality farmářských sýrů
  • Sledování kvality farmářských sýrů (cs)
skos:notation
  • RIV/70883521:28110/12:43868111!RIV13-MSM-28110___
http://linked.open...avai/predkladatel
http://linked.open...avai/riv/aktivita
http://linked.open...avai/riv/aktivity
  • S
http://linked.open...iv/cisloPeriodika
  • 133
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
http://linked.open...aciTvurceVysledku
http://linked.open.../riv/druhVysledku
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
http://linked.open...titaPredkladatele
http://linked.open...dnocenehoVysledku
  • 168403
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
  • RIV/70883521:28110/12:43868111
http://linked.open...riv/jazykVysledku
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
  • biogenic amine, cheese, farm production (en)
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
http://linked.open...odStatuVydavatele
  • CZ - Česká republika
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
  • [97838E052260]
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
  • Mlékařské listy - Zpravodaj
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
http://linked.open...UplatneniVysledku
http://linked.open...v/svazekPeriodika
  • 23
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
  • Buňka, František
  • Buňková, Leona
  • Lorencová, Eva
  • Budinský, Pavel
  • Hudcová, Kateřina
  • Velichová, Helena
issn
  • 1212-950X
number of pages
http://localhost/t...ganizacniJednotka
  • 28110
is http://linked.open...avai/riv/vysledek of
Faceted Search & Find service v1.16.118 as of Jun 21 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3240 as of Jun 21 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 47 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software