Attributes | Values |
---|
rdf:type
| |
Description
| - The aim of the study was to monitor the content of six biogenic amines (histamine, tyramine, phenylethylamine, tryptamine, putrescine and cadaverine) and two polyamines (spermidine and spermine) in 55 samples of cheeses from farm production. The cheeses were sampled at the end of shelf-life. Tryptamine and phenylethylamine were not detected in samples tested. Histamine was detected only in 4 samples at concentrations <25 mg/kg. Spermidine and spermine contents were evaluated as practically negligible (<35 mg/kg). On the other hand, the amount of tyramine, putrescine and cadaverine in many samples was significant, especially in cheeses made from sheep's milk or long-term ripened cheeses. In almost 10% of samples tested the total concentration of biogenic amines (total sum of 8 biogenic amines and polyamines) more than 200 mg/kg was observed. This concentration should be considered as toxicologically significant amounts. (en)
- Cílem práce byl průzkum obsahu šesti biogenních aminů (histaminu, tyraminu, fenyletylaminu, tryptaminu, putrescinu a kadaverinu) a dvou polyaminů (spermidinu a sperminu) v 55 vzorcích sýrů z farmářské produkce. Produkty byly testovány na konci doby minimální trvanlivosti. Ve vzorcích nebyl detekován tryptamin a fenyletylamin; histamin byl detekován pouze ve 4 vzorcích v koncentracích <25 mg/kg. Obsahy polyaminů (sperminu a spermidinu) je možné hodnotit také jako nízké (<35 mg/kg). Zjištěná množství tyraminu, putrescinu a kadaverinu však byla významná, a to zejména u sýrů vyrobených z ovčího mléka nebo u déle zrajících sýrů. U cca 10 % testovaných sýrů se součet koncentrací testovaných biogenních aminů pohyboval nad 200 mg/kg, což je již možné považovat za toxikologicky významné množství.
- Cílem práce byl průzkum obsahu šesti biogenních aminů (histaminu, tyraminu, fenyletylaminu, tryptaminu, putrescinu a kadaverinu) a dvou polyaminů (spermidinu a sperminu) v 55 vzorcích sýrů z farmářské produkce. Produkty byly testovány na konci doby minimální trvanlivosti. Ve vzorcích nebyl detekován tryptamin a fenyletylamin; histamin byl detekován pouze ve 4 vzorcích v koncentracích <25 mg/kg. Obsahy polyaminů (sperminu a spermidinu) je možné hodnotit také jako nízké (<35 mg/kg). Zjištěná množství tyraminu, putrescinu a kadaverinu však byla významná, a to zejména u sýrů vyrobených z ovčího mléka nebo u déle zrajících sýrů. U cca 10 % testovaných sýrů se součet koncentrací testovaných biogenních aminů pohyboval nad 200 mg/kg, což je již možné považovat za toxikologicky významné množství. (cs)
|
Title
| - Monitoring of farm cheese quality (en)
- Sledování kvality farmářských sýrů
- Sledování kvality farmářských sýrů (cs)
|
skos:prefLabel
| - Monitoring of farm cheese quality (en)
- Sledování kvality farmářských sýrů
- Sledování kvality farmářských sýrů (cs)
|
skos:notation
| - RIV/70883521:28110/12:43868111!RIV13-MSM-28110___
|
http://linked.open...avai/predkladatel
| |
http://linked.open...avai/riv/aktivita
| |
http://linked.open...avai/riv/aktivity
| |
http://linked.open...iv/cisloPeriodika
| |
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
| |
http://linked.open...aciTvurceVysledku
| |
http://linked.open.../riv/druhVysledku
| |
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
| |
http://linked.open...titaPredkladatele
| |
http://linked.open...dnocenehoVysledku
| |
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
| - RIV/70883521:28110/12:43868111
|
http://linked.open...riv/jazykVysledku
| |
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
| - biogenic amine, cheese, farm production (en)
|
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
| |
http://linked.open...odStatuVydavatele
| |
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
| |
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
| - Mlékařské listy - Zpravodaj
|
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
| |
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
| |
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
| |
http://linked.open...UplatneniVysledku
| |
http://linked.open...v/svazekPeriodika
| |
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
| - Buňka, František
- Buňková, Leona
- Lorencová, Eva
- Budinský, Pavel
- Hudcová, Kateřina
- Velichová, Helena
|
issn
| |
number of pages
| |
http://localhost/t...ganizacniJednotka
| |
is http://linked.open...avai/riv/vysledek
of | |