Attributes | Values |
---|
rdf:type
| |
Description
| - Based on the 2007 data (EFSA), campylobacteriosis is clearly the most frequently reported zoonosis in humans within the EU and moreover increased antimicrobial resistance of campylobacters has been reported. With respect to the possibility of cross-resistance to antimicrobial drugs commonly used in human therapy, strong regulatory actions have recently removed most of the antibiotic growth promoters from the EU market. This situation underlines the need to develop means to control the transmission of Campylobacter jejuni from food to humans. Organic acids, used for decades as food and feed preservatives, continue to be the alternative of choice. The aim of the present study was to evaluate antimicrobial activity of seven organic acids against two strains of C. jejuni. Susceptibility of C. jejuni CCM 6214T (ATCC 33560) and a clinical isolate (CAMP/VFU 612/12, resistant to erythromycin) to seven organic acids (fumaric, sorbic, benzoic, phenylacetic, lactic, malic and citric) was evaluated by the SYBR (en)
- V roce 2007, podle údajů EFSA, představovala kampylobakterióza nejčastěji se vyskytující alimentární onemocnění v EU, navíc je dokumentován vzrůstající trend antibiotické resistence. Vzhledem k možnosti vzniku zkřížené rezistence u antimikrobiálních látek, jež jsou používány v humánní terapii, státy EU postupně omezily a od 1. ledna 2006 zcela zakázaly používání doplňkových látek ve výživě zvířat. Vzniklá situace vytváří potřebu hledat alternativní krmná aditiva, která by alespoň z části nahradila účinek antibiotik. Jako jednu z možných alternativ lze považovat organické kyseliny, které již po desetiletí nacházejí široké uplatnění v mnohých průmyslových odvětvích. Cílem této práce je studium antibakteriálního účinku vybraných organických kyselin na bakterii Campylobacter jejuni. Citlivost bakterie C. jejuni CCM 6214T a klinického izolátu (CAMP/VFU 612/21, rezistentní k erytromycinu) k vybraným organickým kyselinám (kys. fumarová, sorbová, benzoová, fenyloctová, mléčná, jablečná a citrónová) byla te
- V roce 2007, podle údajů EFSA, představovala kampylobakterióza nejčastěji se vyskytující alimentární onemocnění v EU, navíc je dokumentován vzrůstající trend antibiotické resistence. Vzhledem k možnosti vzniku zkřížené rezistence u antimikrobiálních látek, jež jsou používány v humánní terapii, státy EU postupně omezily a od 1. ledna 2006 zcela zakázaly používání doplňkových látek ve výživě zvířat. Vzniklá situace vytváří potřebu hledat alternativní krmná aditiva, která by alespoň z části nahradila účinek antibiotik. Jako jednu z možných alternativ lze považovat organické kyseliny, které již po desetiletí nacházejí široké uplatnění v mnohých průmyslových odvětvích. Cílem této práce je studium antibakteriálního účinku vybraných organických kyselin na bakterii Campylobacter jejuni. Citlivost bakterie C. jejuni CCM 6214T a klinického izolátu (CAMP/VFU 612/21, rezistentní k erytromycinu) k vybraným organickým kyselinám (kys. fumarová, sorbová, benzoová, fenyloctová, mléčná, jablečná a citrónová) byla te (cs)
|
Title
| - Antibakteriální účinek organických kyselin na bakterii Campylobacter jejuni
- The antibacterial effect of selected organic acids on Campylobacter jejuni (en)
- Antibakteriální účinek organických kyselin na bakterii Campylobacter jejuni (cs)
|
skos:prefLabel
| - Antibakteriální účinek organických kyselin na bakterii Campylobacter jejuni
- The antibacterial effect of selected organic acids on Campylobacter jejuni (en)
- Antibakteriální účinek organických kyselin na bakterii Campylobacter jejuni (cs)
|
skos:notation
| - RIV/70883521:28110/09:63508253!RIV10-MSM-28110___
|
http://linked.open...avai/riv/aktivita
| |
http://linked.open...avai/riv/aktivity
| |
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
| |
http://linked.open...aciTvurceVysledku
| |
http://linked.open.../riv/druhVysledku
| |
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
| |
http://linked.open...titaPredkladatele
| |
http://linked.open...dnocenehoVysledku
| |
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
| - RIV/70883521:28110/09:63508253
|
http://linked.open...riv/jazykVysledku
| |
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
| - Campylobacter jejuni; organic acids; real-time PCR (en)
|
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
| |
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
| |
http://linked.open...v/mistoKonaniAkce
| |
http://linked.open...i/riv/mistoVydani
| |
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
| - Bulletin Československé společnosti mikrobiologické
|
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
| |
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
| |
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
| |
http://linked.open...UplatneniVysledku
| |
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
| - Marounek, Milan
- Molatová, Zuzana
- Skřivanová, Eva
- Březina, Pavel
|
http://linked.open...vavai/riv/typAkce
| |
http://linked.open.../riv/zahajeniAkce
| |
issn
| |
number of pages
| |
http://purl.org/ne...btex#hasPublisher
| - Československá společnost mikrobiologická
|
http://localhost/t...ganizacniJednotka
| |
is http://linked.open...avai/riv/vysledek
of | |