About: Karas obecný Carassius carassius Linnaeus, 1758 v minulosti obecně rozšířený a v současnosti ohrožený druh v České republice     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Vysledek, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
Description
  • In the Czech Republic as well as in Slovakia, Crucian carp Carassius carassius was generally distributed. In the course of the second half of the 20th century, a number of influences occurred, gradually resulting in the present unfavourable status of Crucian carp in the Czech Republic as well as in Slovakia. Stream canalization, restriction of floods, habitat liquidation in inundation areas, and intense agricultural utilization of floodplains distinctly limited the existences of this species in those places. Intensified fishpond management, pollution and high eutrophication of anthropogenic habitats, together with the invasion of C. auratus, have resulted in the limited occurrence or even decline of Crucian carp in those habitats. In the drain age areas of the rivers Morava and Odra, it is even considered %22critically endangered%22. In view of its present critical status (distribution, number of existing populations), Crucian carp should be included among species protected by law. (en)
  • Karas obecný (Carassius carassius) byl v minulosti v České republice i na Slovensku obecně rozšířeným druhem. Ve druhé polovině 20. století se situace zásadně změnila a tento původní druh vymizel z řady původních lokalit a u zbývajících populací se početnost razantně snížila. Byl to důsledek kanalizace vodních toků, likvidace záplavových územích, omezení záplav, likvidace biotopů v inundacích, znečištění, intenzifikace rybnikářství, eutrofizace atd. Rovněž výskyt a rozšíření nepůvodního invazivního karasa stříbřitého (Carassius auratus gibelio) majícího shodné ekologické nároky výrazně přispělo k zániku původního karasa obecného na řadě lokalit. V současnosti je karas obecný hodnocen v povodích Odry a Moravy hodnocen jako %22kriticky ohrožený%22 druh. Jako nezbytná podmínka zavedení aktivních opatření na podporu tohoto původního druhu je legislativní ochrana karasa obecného.
  • Karas obecný (Carassius carassius) byl v minulosti v České republice i na Slovensku obecně rozšířeným druhem. Ve druhé polovině 20. století se situace zásadně změnila a tento původní druh vymizel z řady původních lokalit a u zbývajících populací se početnost razantně snížila. Byl to důsledek kanalizace vodních toků, likvidace záplavových územích, omezení záplav, likvidace biotopů v inundacích, znečištění, intenzifikace rybnikářství, eutrofizace atd. Rovněž výskyt a rozšíření nepůvodního invazivního karasa stříbřitého (Carassius auratus gibelio) majícího shodné ekologické nároky výrazně přispělo k zániku původního karasa obecného na řadě lokalit. V současnosti je karas obecný hodnocen v povodích Odry a Moravy hodnocen jako %22kriticky ohrožený%22 druh. Jako nezbytná podmínka zavedení aktivních opatření na podporu tohoto původního druhu je legislativní ochrana karasa obecného. (cs)
Title
  • Karas obecný Carassius carassius Linnaeus, 1758 v minulosti obecně rozšířený a v současnosti ohrožený druh v České republice
  • Crucian carp, Carassius carassius Linnaeus, 1758, a common species in the Czech Republic in the past yet endangered at present (en)
  • Karas obecný Carassius carassius Linnaeus, 1758 v minulosti obecně rozšířený a v současnosti ohrožený druh v České republice (cs)
skos:prefLabel
  • Karas obecný Carassius carassius Linnaeus, 1758 v minulosti obecně rozšířený a v současnosti ohrožený druh v České republice
  • Crucian carp, Carassius carassius Linnaeus, 1758, a common species in the Czech Republic in the past yet endangered at present (en)
  • Karas obecný Carassius carassius Linnaeus, 1758 v minulosti obecně rozšířený a v současnosti ohrožený druh v České republice (cs)
skos:notation
  • RIV/68081766:_____/08:00342010!RIV10-MZP-68081766
http://linked.open...avai/riv/aktivita
http://linked.open...avai/riv/aktivity
  • P(SM/6/3/05), Z(AV0Z60930519)
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
http://linked.open...aciTvurceVysledku
http://linked.open.../riv/druhVysledku
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
http://linked.open...titaPredkladatele
http://linked.open...dnocenehoVysledku
  • 374540
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
  • RIV/68081766:_____/08:00342010
http://linked.open...riv/jazykVysledku
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
  • Crucian carp; Czech Republic (en)
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
  • [C33F91D85D79]
http://linked.open...i/riv/mistoVydani
  • Brno
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
  • Biodiverzita ichtyofauny České republiky (VII)
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
http://linked.open...v/pocetStranKnihy
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
http://linked.open...vavai/riv/projekt
http://linked.open...UplatneniVysledku
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
  • Lusk, Stanislav
  • Lusková, Věra
  • Bartoňová, Eva
http://linked.open...n/vavai/riv/zamer
number of pages
http://purl.org/ne...btex#hasPublisher
  • Ústav biologie obratlovců AV ČR, v.v.i
https://schema.org/isbn
  • 978-80-87189-01-6
is http://linked.open...avai/riv/vysledek of
Faceted Search & Find service v1.16.118 as of Jun 21 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3240 as of Jun 21 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 58 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software