About: Vliv technologie výroby na antioxidační kapacitu červených vín     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Vysledek, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
Description
  • Červené víno v lidské výživě představuje hlavní zdroj polyfenolických sloučenin. Dva decilitry vína obsahují přibližně 600 mikrogramů resveratrolu. Má se zato, že fenomén nazvaný %22Francouzský paradox%22, je pravděpodobně způsoben konzumací vína spojenou se stravou bohatou na zeleninu. Působení polyfenolů na organismus se přičítají příznivé účinky, jako je jejich antioxidační a protirakovinový efekt, zachytávání volných radikálů, potlačují výskyt koronárního onemocnění. Snižuje agregaci krevních destiček. Pro jejich antioxidační, protizánětlivé, antimutagenní aj. vlastnosti jsou jejich účinky využívány v různých doplňcích lidské výživy. Pro stanovení antioxidační kapacity roztoků byla zvolena metoda, kdy byly generovány hydroxylové radikály v přebytku termickou katalyzovanou reakcí peroxidu vodíku, případně fotochemickou reakcí. Hydroxylové radikály byly identifikovány a stanoveny metodou spinového záchytu (Spin Trapping EPR). Optimální metodou pro identifikaci a stanovení hydroxylových radikálů je spekt
  • Červené víno v lidské výživě představuje hlavní zdroj polyfenolických sloučenin. Dva decilitry vína obsahují přibližně 600 mikrogramů resveratrolu. Má se zato, že fenomén nazvaný %22Francouzský paradox%22, je pravděpodobně způsoben konzumací vína spojenou se stravou bohatou na zeleninu. Působení polyfenolů na organismus se přičítají příznivé účinky, jako je jejich antioxidační a protirakovinový efekt, zachytávání volných radikálů, potlačují výskyt koronárního onemocnění. Snižuje agregaci krevních destiček. Pro jejich antioxidační, protizánětlivé, antimutagenní aj. vlastnosti jsou jejich účinky využívány v různých doplňcích lidské výživy. Pro stanovení antioxidační kapacity roztoků byla zvolena metoda, kdy byly generovány hydroxylové radikály v přebytku termickou katalyzovanou reakcí peroxidu vodíku, případně fotochemickou reakcí. Hydroxylové radikály byly identifikovány a stanoveny metodou spinového záchytu (Spin Trapping EPR). Optimální metodou pro identifikaci a stanovení hydroxylových radikálů je spekt (cs)
  • Red wine in human nutrition presents primary resources polyphenolic compounds. Be on the other hand, so phenomenon named French paradox%22, is combine of caused wine consummation with diet rich in vegetables. Promotion polyphenolic compounds in organism assignation positive effects, as is their anti-oxidative and against-cancer effect, catch free radical, gulp back appearance coronary disorder. Disparage aggregation blood platelets. For their anti-oxidative, anti-inflammatory, antimutagen and others. properties they are theirs effects exploitation in additions human nutrition.For determination anti-oxidative capacity solution was select method, when were generation hydroxyl radical in overplus thermic catalyze reaction peroxide hydrogen, eventually photochemical response. Hydroxyl radicals were identified and assigned method spin catchment (spin Trapping EPR). Optimal method for identification and determination hydroxyl radical is spectroscopy electron paramagnetic resonance (EPR).Were processed grape v (en)
Title
  • Vliv technologie výroby na antioxidační kapacitu červených vín
  • Influence technology processing of production wine on anti-oxidative capacities red wine. (en)
  • Vliv technologie výroby na antioxidační kapacitu červených vín (cs)
skos:prefLabel
  • Vliv technologie výroby na antioxidační kapacitu červených vín
  • Influence technology processing of production wine on anti-oxidative capacities red wine. (en)
  • Vliv technologie výroby na antioxidační kapacitu červených vín (cs)
skos:notation
  • RIV/62156489:43510/06:00103516!RIV07-GA0-43510___
http://linked.open.../vavai/riv/strany
  • 44;45
http://linked.open...avai/riv/aktivita
http://linked.open...avai/riv/aktivity
  • P(GA525/06/1757)
http://linked.open...iv/cisloPeriodika
  • 99
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
http://linked.open...aciTvurceVysledku
http://linked.open.../riv/druhVysledku
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
http://linked.open...titaPredkladatele
http://linked.open...dnocenehoVysledku
  • 506815
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
  • RIV/62156489:43510/06:00103516
http://linked.open...riv/jazykVysledku
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
  • antioxidative capacity; polyphenols; red wine (en)
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
http://linked.open...odStatuVydavatele
  • CZ - Česká republika
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
  • [7E5A8AA90327]
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
  • Vinařský obzor
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
http://linked.open...vavai/riv/projekt
http://linked.open...UplatneniVysledku
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
  • Balík, Josef
  • Stopka, Pavel
  • Tříska, Jan
  • Vrchotová, Naděžda
  • Kyseláková, Marie
  • Lefnerová, Danuše
  • Totušek, Jiří
  • Veverka, Jaromír
issn
  • 1212-7884
number of pages
http://localhost/t...ganizacniJednotka
  • 43510
is http://linked.open...avai/riv/vysledek of
Faceted Search & Find service v1.16.118 as of Jun 21 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3240 as of Jun 21 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 48 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software