Attributes | Values |
---|
rdf:type
| |
Description
| - Červené víno v lidské výživě představuje hlavní zdroj polyfenolických sloučenin. Dva decilitry vína obsahují přibližně 600 mikrogramů resveratrolu. Má se zato, že fenomén nazvaný %22Francouzský paradox%22, je pravděpodobně způsoben konzumací vína spojenou se stravou bohatou na zeleninu. Působení polyfenolů na organismus se přičítají příznivé účinky, jako je jejich antioxidační a protirakovinový efekt, zachytávání volných radikálů, potlačují výskyt koronárního onemocnění. Snižuje agregaci krevních destiček. Pro jejich antioxidační, protizánětlivé, antimutagenní aj. vlastnosti jsou jejich účinky využívány v různých doplňcích lidské výživy. Pro stanovení antioxidační kapacity roztoků byla zvolena metoda, kdy byly generovány hydroxylové radikály v přebytku termickou katalyzovanou reakcí peroxidu vodíku, případně fotochemickou reakcí. Hydroxylové radikály byly identifikovány a stanoveny metodou spinového záchytu (Spin Trapping EPR). Optimální metodou pro identifikaci a stanovení hydroxylových radikálů je spekt
- Červené víno v lidské výživě představuje hlavní zdroj polyfenolických sloučenin. Dva decilitry vína obsahují přibližně 600 mikrogramů resveratrolu. Má se zato, že fenomén nazvaný %22Francouzský paradox%22, je pravděpodobně způsoben konzumací vína spojenou se stravou bohatou na zeleninu. Působení polyfenolů na organismus se přičítají příznivé účinky, jako je jejich antioxidační a protirakovinový efekt, zachytávání volných radikálů, potlačují výskyt koronárního onemocnění. Snižuje agregaci krevních destiček. Pro jejich antioxidační, protizánětlivé, antimutagenní aj. vlastnosti jsou jejich účinky využívány v různých doplňcích lidské výživy. Pro stanovení antioxidační kapacity roztoků byla zvolena metoda, kdy byly generovány hydroxylové radikály v přebytku termickou katalyzovanou reakcí peroxidu vodíku, případně fotochemickou reakcí. Hydroxylové radikály byly identifikovány a stanoveny metodou spinového záchytu (Spin Trapping EPR). Optimální metodou pro identifikaci a stanovení hydroxylových radikálů je spekt (cs)
- Red wine in human nutrition presents primary resources polyphenolic compounds. Be on the other hand, so phenomenon named French paradox%22, is combine of caused wine consummation with diet rich in vegetables. Promotion polyphenolic compounds in organism assignation positive effects, as is their anti-oxidative and against-cancer effect, catch free radical, gulp back appearance coronary disorder. Disparage aggregation blood platelets. For their anti-oxidative, anti-inflammatory, antimutagen and others. properties they are theirs effects exploitation in additions human nutrition.For determination anti-oxidative capacity solution was select method, when were generation hydroxyl radical in overplus thermic catalyze reaction peroxide hydrogen, eventually photochemical response. Hydroxyl radicals were identified and assigned method spin catchment (spin Trapping EPR). Optimal method for identification and determination hydroxyl radical is spectroscopy electron paramagnetic resonance (EPR).Were processed grape v (en)
|
Title
| - Vliv technologie výroby na antioxidační kapacitu červených vín
- Influence technology processing of production wine on anti-oxidative capacities red wine. (en)
- Vliv technologie výroby na antioxidační kapacitu červených vín (cs)
|
skos:prefLabel
| - Vliv technologie výroby na antioxidační kapacitu červených vín
- Influence technology processing of production wine on anti-oxidative capacities red wine. (en)
- Vliv technologie výroby na antioxidační kapacitu červených vín (cs)
|
skos:notation
| - RIV/62156489:43510/06:00103516!RIV07-GA0-43510___
|
http://linked.open.../vavai/riv/strany
| |
http://linked.open...avai/riv/aktivita
| |
http://linked.open...avai/riv/aktivity
| |
http://linked.open...iv/cisloPeriodika
| |
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
| |
http://linked.open...aciTvurceVysledku
| |
http://linked.open.../riv/druhVysledku
| |
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
| |
http://linked.open...titaPredkladatele
| |
http://linked.open...dnocenehoVysledku
| |
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
| - RIV/62156489:43510/06:00103516
|
http://linked.open...riv/jazykVysledku
| |
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
| - antioxidative capacity; polyphenols; red wine (en)
|
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
| |
http://linked.open...odStatuVydavatele
| |
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
| |
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
| |
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
| |
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
| |
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
| |
http://linked.open...vavai/riv/projekt
| |
http://linked.open...UplatneniVysledku
| |
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
| - Balík, Josef
- Stopka, Pavel
- Tříska, Jan
- Vrchotová, Naděžda
- Kyseláková, Marie
- Lefnerová, Danuše
- Totušek, Jiří
- Veverka, Jaromír
|
issn
| |
number of pages
| |
http://localhost/t...ganizacniJednotka
| |
is http://linked.open...avai/riv/vysledek
of | |