Attributes | Values |
---|
rdf:type
| |
Description
| - Perlení je jedním ze základních kvalitativních znaků šumivých vín. Cílem studie bylo zhodnotit chemické a chemicko-fyzikální faktory, které ovlivňuji kvalitu perlení šumivých vín. Pro sledovaní těchto vlivů byla vybrána jakostní šumivá vina, převážně z české produkce, vyrobena metodou Charmat. Statistickým zpracováním výsledků senzorické analýzy vín a analýzy kvalitativních parametrů jsme zjistili, že intenzita perleni a počet řetízků významně souvisí s povrchovým napětím, ovlivňovaným zejména obsahem bílkovin (asimilovatelného dusíku) a těkavých látek. Dalšími parametry, které silně koreluji s intenzitou perlení a počtem řetízků, jsou obsah CO2 a přetlak v lahvi.
- Perlení je jedním ze základních kvalitativních znaků šumivých vín. Cílem studie bylo zhodnotit chemické a chemicko-fyzikální faktory, které ovlivňuji kvalitu perlení šumivých vín. Pro sledovaní těchto vlivů byla vybrána jakostní šumivá vina, převážně z české produkce, vyrobena metodou Charmat. Statistickým zpracováním výsledků senzorické analýzy vín a analýzy kvalitativních parametrů jsme zjistili, že intenzita perleni a počet řetízků významně souvisí s povrchovým napětím, ovlivňovaným zejména obsahem bílkovin (asimilovatelného dusíku) a těkavých látek. Dalšími parametry, které silně koreluji s intenzitou perlení a počtem řetízků, jsou obsah CO2 a přetlak v lahvi. (cs)
- Effervescence is one of the essential qualitative characteristics of sparkling wines. The aim of this study was to evaluate chemical and physicochemical factors that affect the quality of effervescence of sparkling wines. High-quality sparkling wines made by Charmat method, mostly from Czech production, had been selected to monitor these effects. Using statistical processing of the sensory analysis results and qualitative parameters analysis we found that the intensity of effervescence and the number of chains are related to surface tension which is affected especially by protein content (assimilable nitrogen) and volatile substances. Other parameters that strongly correlated with the intensity of effervescence and the number of chains were CO2 content and pressure in the bottle. (en)
|
Title
| - Factors affecting effervescence of sparkling wines (en)
- Faktory ovlivňující perlení šumivých vín
- Faktory ovlivňující perlení šumivých vín (cs)
|
skos:prefLabel
| - Factors affecting effervescence of sparkling wines (en)
- Faktory ovlivňující perlení šumivých vín
- Faktory ovlivňující perlení šumivých vín (cs)
|
skos:notation
| - RIV/60461373:22330/12:43894294!RIV13-MSM-22330___
|
http://linked.open...avai/predkladatel
| |
http://linked.open...avai/riv/aktivita
| |
http://linked.open...avai/riv/aktivity
| |
http://linked.open...iv/cisloPeriodika
| |
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
| |
http://linked.open...aciTvurceVysledku
| |
http://linked.open.../riv/druhVysledku
| |
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
| |
http://linked.open...titaPredkladatele
| |
http://linked.open...dnocenehoVysledku
| |
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
| - RIV/60461373:22330/12:43894294
|
http://linked.open...riv/jazykVysledku
| |
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
| - sparkling wine, effervescence, CO2, sensory evaluation (en)
|
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
| |
http://linked.open...odStatuVydavatele
| |
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
| |
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
| |
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
| |
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
| |
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
| |
http://linked.open...vavai/riv/projekt
| |
http://linked.open...UplatneniVysledku
| |
http://linked.open...v/svazekPeriodika
| |
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
| - Voldřich, Michal
- Čížková, Helena
- Šnebergrová, Jitka
- Šuhájek, Vítězslav
|
issn
| |
number of pages
| |
http://localhost/t...ganizacniJednotka
| |
is http://linked.open...avai/riv/vysledek
of | |