Attributes | Values |
---|
rdf:type
| |
Description
| - There were evaluated potentialities of sensory analysis, analysis of the profile and content of volatile compounds and isotopic analysis of the ratios of 13C/12C a 2H/1H to prove the spirit vinegars adulteration realized by adding synthetic acetic acid. A set of 14 samples of spirit vinegars produced by Central European producers and synthetic acetic acids was analysed. Sensory evaluation and content determination of characteristic volatile markers of fermentation (ethanol and ethylacetate) allowed us to distinguish spirit vinegar and synthetic acetic acid solutions; but in the case of mixtures neither of the methods provided statistically significant results. Isotope analysis has been confirmed as a suitable tool for assessing the authenticity of vinegar, but it is relatively expensive and instrumentally demanding technique, which enables reliable detection of synthetic acetic acid addition into the spirit vinegars above 15%. (en)
- Byly zhodnoceny možnosti senzorické analýzy, analýzy profilu a obsahu těkavých látek a izotopové analýzy poměrů 13C/12C a 2H/1H k prokázání falšování lihových octů přídavkem syntetické kyseliny octové. Byl analyzován soubor 14 vzorků kvasných lihových octů středoevropských producentů a syntetických octových kyselin. Senzorické hodnocení i stanovení obsahu charakteristických těkavých markerů kvasného procesu (ethanolu a ethylacetátu) umožnilo rozlišit kvasný a syntetický ocet; u směsí však ani jedna metoda neposkytovala statisticky významné výsledky. Jako vhodný nástroj hodnocení autenticity octa byla potvrzena analýza izotopů, jedná se však o relativně finančně a instrumentálně náročnou techniku umožňující spolehlivý průkaz nad 15 % přídavku syntetické kyseliny octové.
- Byly zhodnoceny možnosti senzorické analýzy, analýzy profilu a obsahu těkavých látek a izotopové analýzy poměrů 13C/12C a 2H/1H k prokázání falšování lihových octů přídavkem syntetické kyseliny octové. Byl analyzován soubor 14 vzorků kvasných lihových octů středoevropských producentů a syntetických octových kyselin. Senzorické hodnocení i stanovení obsahu charakteristických těkavých markerů kvasného procesu (ethanolu a ethylacetátu) umožnilo rozlišit kvasný a syntetický ocet; u směsí však ani jedna metoda neposkytovala statisticky významné výsledky. Jako vhodný nástroj hodnocení autenticity octa byla potvrzena analýza izotopů, jedná se však o relativně finančně a instrumentálně náročnou techniku umožňující spolehlivý průkaz nad 15 % přídavku syntetické kyseliny octové. (cs)
|
Title
| - Hodnocení autenticity kvasného lihového octa (část II): analýza vzorků z tržní sítě
- Hodnocení autenticity kvasného lihového octa (část II): analýza vzorků z tržní sítě (cs)
- Authenticity Assessment of Spirit Vinegar (Part II): analysis of samples from distribution chain (en)
|
skos:prefLabel
| - Hodnocení autenticity kvasného lihového octa (část II): analýza vzorků z tržní sítě
- Hodnocení autenticity kvasného lihového octa (část II): analýza vzorků z tržní sítě (cs)
- Authenticity Assessment of Spirit Vinegar (Part II): analysis of samples from distribution chain (en)
|
skos:notation
| - RIV/60461373:22330/12:43894236!RIV13-MSM-22330___
|
http://linked.open...avai/predkladatel
| |
http://linked.open...avai/riv/aktivita
| |
http://linked.open...avai/riv/aktivity
| - P(QI91B283), S, Z(MSM6046137305)
|
http://linked.open...iv/cisloPeriodika
| |
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
| |
http://linked.open...aciTvurceVysledku
| |
http://linked.open.../riv/druhVysledku
| |
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
| |
http://linked.open...titaPredkladatele
| |
http://linked.open...dnocenehoVysledku
| |
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
| - RIV/60461373:22330/12:43894236
|
http://linked.open...riv/jazykVysledku
| |
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
| - IRMS (isotope ratio mass spectrometry); SNIF-NMR (site-specific natural isotopic fractionation-nuclear magnetic resonance); GC-FID; authenticity; synthetic acetic acid; Spirit vinegar (en)
|
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
| |
http://linked.open...odStatuVydavatele
| |
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
| |
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
| |
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
| |
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
| |
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
| |
http://linked.open...vavai/riv/projekt
| |
http://linked.open...UplatneniVysledku
| |
http://linked.open...v/svazekPeriodika
| |
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
| - Voldřich, Michal
- Čížková, Helena
- Grégrová, Adéla
- Mazáč, Jiří
|
http://linked.open...n/vavai/riv/zamer
| |
issn
| |
number of pages
| |
http://localhost/t...ganizacniJednotka
| |
is http://linked.open...avai/riv/vysledek
of | |