About: Stanovení biogenních aminů v pivu a sladu     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Vysledek, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
Description
  • The biogenic amines in beer originate from the raw materials and the fermentation phases of beer production. These compounds are toxic: their contents should not exceed hygienic limits and are therefore carefully controlled. Predominantly histamine, tyramine, tryptamine, putrescine and cadaverine were routinely analysed by HPLC with fluorescence detection and an automatic precolumn derivatization with ortho-phthaldehyde in the presence of a borate buffer. The amines were isolated from beer samples in the new stationary phase Discovery DSC-MCAX and after a clean–up procedure were washed with alkalized methanol (1% NaOH). 1,7-diaminoheptan was used as an internal standard to check the derivatization procedure. Easy sample preparation and the automatic operating HPLC system enable a speedy determination of biogenic amines in beer and malt. (en)
  • Biogenní aminy v pivu pocházejí ze surovin a z fermentační fáze výroby piva. Tyto sloučeniny jsou toxické: jejich obsah by neměl převýšit hygienické limity a proto jsou pečlivě kontrolovány. Histamin tyramin, tryptamin, putrescin a kadaverin byly analyzovány metodou HPLC s fluorescenční detekcí a s automatickou předkolonovou derivatizací s ortho-phthalaldehydem v prostředí borátového pufru. Aminy byly izolovány z piva na nové stacionární fázi Discovery DSC-MCAX a selektivně vymyty alkalizovaným methanolem (1% NaOH). Jako vnitřní standard pro kontrolu derivatizačního procesu byl použit 1,7-diaminoheptan. Jednoduchá příprava vzorku a automatický provoz HPLC systému umožňují rychlé stanovení biogenních aminů v pivu a sladu.
  • Biogenní aminy v pivu pocházejí ze surovin a z fermentační fáze výroby piva. Tyto sloučeniny jsou toxické: jejich obsah by neměl převýšit hygienické limity a proto jsou pečlivě kontrolovány. Histamin tyramin, tryptamin, putrescin a kadaverin byly analyzovány metodou HPLC s fluorescenční detekcí a s automatickou předkolonovou derivatizací s ortho-phthalaldehydem v prostředí borátového pufru. Aminy byly izolovány z piva na nové stacionární fázi Discovery DSC-MCAX a selektivně vymyty alkalizovaným methanolem (1% NaOH). Jako vnitřní standard pro kontrolu derivatizačního procesu byl použit 1,7-diaminoheptan. Jednoduchá příprava vzorku a automatický provoz HPLC systému umožňují rychlé stanovení biogenních aminů v pivu a sladu. (cs)
Title
  • Stanovení biogenních aminů v pivu a sladu
  • The determination of biogenic amines in beer and malt (en)
  • Stanovení biogenních aminů v pivu a sladu (cs)
skos:prefLabel
  • Stanovení biogenních aminů v pivu a sladu
  • The determination of biogenic amines in beer and malt (en)
  • Stanovení biogenních aminů v pivu a sladu (cs)
skos:notation
  • RIV/60193697:_____/09:#0000506!RIV10-MSM-60193697
http://linked.open...avai/riv/aktivita
http://linked.open...avai/riv/aktivity
  • Z(MSM6019369701)
http://linked.open...certifikacniOrgan
  • Státní zemědělská a potravinářská ispekce, Květná 15, 603 00 Brno. Oponentské řízení: Doc. Ing. Pavel Dostálek, CSc., VŠCHT Praha; Ing. Olga Rozsypalová, Státní zemědělská a potravinářská inspekce, inspektorát v Praze
http://linked.open.../datumCertifikace
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
http://linked.open...aciTvurceVysledku
http://linked.open.../riv/druhVysledku
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
http://linked.open...onomickeParametry
  • Při sériových stanoveních při paralelní přípravě 10 vzorků se příprava zkrátí až trojnásobně a spotřeba rozpouštědel klesne z 2 l na 100 ml oproti klasické přípravě vzorků. V podmínkách VÚPS jde o úsporu 1400 Kč práce laboranta a 980 Kč u methanolu.
http://linked.open...titaPredkladatele
http://linked.open...dnocenehoVysledku
  • 343423
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
  • RIV/60193697:_____/09:#0000506
http://linked.open...terniIdentifikace
  • VÚPS/AZL/09/01
http://linked.open...riv/jazykVysledku
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
  • biogenic amines; HPLC; derivatization OPA; fluorescence detection (en)
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
  • [F902BE0B79DF]
http://linked.open...okalizaceVysledku
  • AZL, VÚPS, a.s., Pivovarský ústav Praha
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
http://linked.open...UplatneniVysledku
http://linked.open...echnickeParametry
  • Osvědčení 3/2009. Jednoduchá příprava vzorku a automatický provoz HPLC systému umožňují rychlé stanovení biogenních aminů v pivu a saldu.
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
  • Dvořák, Josef
  • Horák, Tomáš
  • Kellner, Vladimír
  • Čejka, Pavel
  • Jurková, Marie
  • Čulík, Jiří
http://linked.open...n/vavai/riv/zamer
is http://linked.open...avai/riv/vysledek of
Faceted Search & Find service v1.16.118 as of Jun 21 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3240 as of Jun 21 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 47 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software