AttributesValues
rdf:type
Description
  • The contribution deals in possibility of organic solvents usage for native potato proteins isolation from potato fruit juice resulting as by-product from the starch manufacturing process. The combination of temperature regimes (0°C; 22°C) and precipitation additives (ethanol, methanol, acetone, 2-propanol) was studied. According to the results, it is obvious that usage of organic solvents is effective only when using under temperature regime of 0°C. Optimal yield of precipitated protein and high re-solubility of the protein was achieved when using ethanol and methanol under temperature conditions of 0°C. The precipitation with acetone showed high denaturant effect in both temperature regimes. The highest yield of precipitated protein was achieved when using 2-propanol under 0°C, however the formed precipitate had lower re-solubility in comparison with ethanol and methanol precipitates. Regarding these results it is recommended ethanol for native tuber protein isolation from potato fruit juice, (en)
  • Příspěvek se zabývá možností využít organických rozpouštědel pro izolaci bílkovin v nativním stavu z hlízové vody, která vzniká jako vedlejší produkt ve škrobárenském provozu. Testovány byly varianty kombinující dva režimy teplot (0°C, 22°C) a precipitační činidla etanol, metanol, aceton a 2-propanol. Z výsledků precipitačních testů je zřejmé, že využití organických rozpouštědel je efektivní pouze za nízkých teplot. V teplotním režimu 0°C bylo dosaženo optimální výtěžnosti a zpětné rozpustnosti bílkovinného izolátu při použití etanolu a metanolu. Precipitační činidlo aceton vykázal silný denaturační efekt v obou teplotních režimech. Nejvyšší výtěžnost hlízových bílkovin byla zaznamenána při použití 2-propanolu za podmínek 0°C, ovšem zpětná rozpustnost tohoto izolátu byla nižší než při použití etanolu a metanolu za stejných podmínek. Pro další testování byl na základě dosažených výsledků a s ohledem na relativní netoxičnost doporučen etanol s nutností izolace hlízových bílkovin za nízkých teplot.
  • Příspěvek se zabývá možností využít organických rozpouštědel pro izolaci bílkovin v nativním stavu z hlízové vody, která vzniká jako vedlejší produkt ve škrobárenském provozu. Testovány byly varianty kombinující dva režimy teplot (0°C, 22°C) a precipitační činidla etanol, metanol, aceton a 2-propanol. Z výsledků precipitačních testů je zřejmé, že využití organických rozpouštědel je efektivní pouze za nízkých teplot. V teplotním režimu 0°C bylo dosaženo optimální výtěžnosti a zpětné rozpustnosti bílkovinného izolátu při použití etanolu a metanolu. Precipitační činidlo aceton vykázal silný denaturační efekt v obou teplotních režimech. Nejvyšší výtěžnost hlízových bílkovin byla zaznamenána při použití 2-propanolu za podmínek 0°C, ovšem zpětná rozpustnost tohoto izolátu byla nižší než při použití etanolu a metanolu za stejných podmínek. Pro další testování byl na základě dosažených výsledků a s ohledem na relativní netoxičnost doporučen etanol s nutností izolace hlízových bílkovin za nízkých teplot. (cs)
Title
  • Bárta, J., Heřmanová, V., Diviš, J.: Využití organických rozpouštědel pro nativní izolaci hlízových bílkovin brambor z hlízové vody. Collection of Scientific Papers, Faculty of Agriculture in České Budějovice, Series for Crop Science, 2006, roč. 23 č. 2
  • Bárta, J., Heřmanová, V., Diviš, J.: Využití organických rozpouštědel pro nativní izolaci hlízových bílkovin brambor z hlízové vody. Collection of Scientific Papers, Faculty of Agriculture in České Budějovice, Series for Crop Science, 2006, roč. 23 č. 2 (cs)
  • The use of organic solvents for native isolation of potato tuber proteins from potato fruit juice. (en)
skos:prefLabel
  • Bárta, J., Heřmanová, V., Diviš, J.: Využití organických rozpouštědel pro nativní izolaci hlízových bílkovin brambor z hlízové vody. Collection of Scientific Papers, Faculty of Agriculture in České Budějovice, Series for Crop Science, 2006, roč. 23 č. 2
  • Bárta, J., Heřmanová, V., Diviš, J.: Využití organických rozpouštědel pro nativní izolaci hlízových bílkovin brambor z hlízové vody. Collection of Scientific Papers, Faculty of Agriculture in České Budějovice, Series for Crop Science, 2006, roč. 23 č. 2 (cs)
  • The use of organic solvents for native isolation of potato tuber proteins from potato fruit juice. (en)
skos:notation
  • RIV/60076658:12220/06:E0005554!RIV07-MZE-12220___
http://linked.open.../vavai/riv/strany
  • 2
http://linked.open...avai/riv/aktivita
http://linked.open...avai/riv/aktivity
  • P(QF4030)
http://linked.open...iv/cisloPeriodika
  • 2
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
http://linked.open...aciTvurceVysledku
http://linked.open.../riv/druhVysledku
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
http://linked.open...titaPredkladatele
http://linked.open...dnocenehoVysledku
  • 466606
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
  • RIV/60076658:12220/06:E0005554
http://linked.open...riv/jazykVysledku
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
  • potato tuber protein, potato fruit juice, potato protein precipitation, starch manufacturing waste (en)
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
http://linked.open...odStatuVydavatele
  • CZ - Česká republika
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
  • [EB90472C715F]
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
  • Collection of Scientific Papers, Faculty of Agriculture in České Budějovice, Series for Crop Science
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
http://linked.open...vavai/riv/projekt
http://linked.open...UplatneniVysledku
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
  • Bárta, Jan
  • Diviš, Jiří
  • Heřmanová, Veronika
issn
  • 1212-0731
number of pages
http://localhost/t...ganizacniJednotka
  • 12220
is http://linked.open...avai/riv/vysledek of
Faceted Search & Find service v1.16.116 as of Feb 22 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3239 as of Feb 22 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 82 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software