About: Influence of different rate of triticale meal in diet on ruminal protozoa number in cattle     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Vysledek, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
Description
  • The aim of this work was to assess influence of different rates of triticale meal in diet on the number of rumen protozoa in cattle. The feeding trial with different percentage of triticale in diet (4.8 – 41.2 %) was carried out on 12 heifers (live weight: 236 – 338 kg) in the Research Institute for Cattle Breeding, Ltd. in Rapotín in March 2006. Rumen fluids were removed from heifers 3.5 hours after the main period’s ending. Protozoa were preserved in 10% methanal, coloured by the methylene blue and counted in the Fuchs-Rosenthal counting chamber under macroscopic enlargement of 150 – 450 x (according to the method of VFU Brno and Dehority, 1993). The number of rumen protozoa for diets containing 4.8 – 5.5 % of triticale ranged from 3.32 x 105 to 5.44 x 105/ml by ruminal pH 6.91 – 6.95. It occurred rapid increase of the protozoal number by higher rates of triticale (41.2 %); it amounted to 8.12 – 13.60 x 105/ml. Ruminal pH simultaneously went down on 6.21 – 6.40 influenced by increase of volatile fat
  • The aim of this work was to assess influence of different rates of triticale meal in diet on the number of rumen protozoa in cattle. The feeding trial with different percentage of triticale in diet (4.8 – 41.2 %) was carried out on 12 heifers (live weight: 236 – 338 kg) in the Research Institute for Cattle Breeding, Ltd. in Rapotín in March 2006. Rumen fluids were removed from heifers 3.5 hours after the main period’s ending. Protozoa were preserved in 10% methanal, coloured by the methylene blue and counted in the Fuchs-Rosenthal counting chamber under macroscopic enlargement of 150 – 450 x (according to the method of VFU Brno and Dehority, 1993). The number of rumen protozoa for diets containing 4.8 – 5.5 % of triticale ranged from 3.32 x 105 to 5.44 x 105/ml by ruminal pH 6.91 – 6.95. It occurred rapid increase of the protozoal number by higher rates of triticale (41.2 %); it amounted to 8.12 – 13.60 x 105/ml. Ruminal pH simultaneously went down on 6.21 – 6.40 influenced by increase of volatile fat (en)
  • Cílem práce je posouzení možného vlivu různého podílu šrotu triticale v krmné dávce (KD) na počet bachorových nálevníků u skotu. V březnu 2006 byl proveden krmný pokus na 12 jalovicích (236 – 338 kg živé váhy) s různým podílem šrotu triticale (4,8 – 41,2 %) v sušině krmné dávky. Po 14-ti denním navykacím období následovalo 10 dní hlavního období s konstantní krmnou dávkou. Poslední den, 3,5 hodiny po nakrmení, byla odebrána bachorová tekutina pomocí zařízení VFU Brno, která byla následně laboratorně analyzována. Po odběru byli nálevníci zakonzervováni 10% formaldehydem, dále obarveni methylenovou modří a počítáni ve Fuchs-Rosenthalově počítací komůrce při zvětšení 150-450x dle metodiky VFU Brno a Dehoritiho (1993). Při zastoupení sušiny triticale v KD 4,8 – 5,5 % byly zjištěny počty nálevníků 3,32 - 5,44 x 105 /ml a pH 6,91 – 6,95. Při zastoupení sušiny triticale 41,2 % docházelo k velkému nárůstu počtu nálevníků na 8,12 – 13,60 x 105 /ml, ale při současném poklesu pH na 6,21 – 6,4 vlivem zvýšení konc (cs)
Title
  • Influence of different rate of triticale meal in diet on ruminal protozoa number in cattle
  • Influence of different rate of triticale meal in diet on ruminal protozoa number in cattle (en)
  • Vliv rozdílného zastoupení šrotu triticale v krmné dávce na počet bachorových nálevníků u skotu (cs)
skos:prefLabel
  • Influence of different rate of triticale meal in diet on ruminal protozoa number in cattle
  • Influence of different rate of triticale meal in diet on ruminal protozoa number in cattle (en)
  • Vliv rozdílného zastoupení šrotu triticale v krmné dávce na počet bachorových nálevníků u skotu (cs)
skos:notation
  • RIV/49608851:_____/07:8P005111!RIV08-MZE-49608851
http://linked.open.../vavai/riv/strany
  • 30-33
http://linked.open...avai/riv/aktivita
http://linked.open...avai/riv/aktivity
  • P(LA332), P(QF3133)
http://linked.open...iv/cisloPeriodika
  • 4
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
http://linked.open...aciTvurceVysledku
http://linked.open.../riv/druhVysledku
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
http://linked.open...titaPredkladatele
http://linked.open...dnocenehoVysledku
  • 426196
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
  • RIV/49608851:_____/07:8P005111
http://linked.open...riv/jazykVysledku
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
  • rumen; protozoa; animal nutrition; microbiology (en)
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
http://linked.open...odStatuVydavatele
  • CZ - Česká republika
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
  • [1D51A3BFA436]
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
  • Výzkum v chovu skotu
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
http://linked.open...vavai/riv/projekt
http://linked.open...UplatneniVysledku
http://linked.open...v/svazekPeriodika
  • 180
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
  • Pozdíšek, Jan
  • Štýbnarová, M.
  • Látal, O.
  • Pechová, A.
issn
  • 0139-7265
number of pages
Faceted Search & Find service v1.16.118 as of Jun 21 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3240 as of Jun 21 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 58 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software