Attributes | Values |
---|
rdf:type
| |
rdfs:seeAlso
| |
Description
| - The aim of the proposed project is to select and evaluate the most widely used cultivars and other materials (lines and/or genetic resources) of main fed cereals (winter wheat, barley, triticale) with regard to nutrition requirements of highly-productiveruminants. The objective is to find major parameters for selection of the most suitable materials based on results of chemical and electrophoretic analyses, %22in vitro%22 model experiments and %22in vivo%22 experiments, and to recommend optimum utilisation ofexamined cereals in nutrition of highly-productive ruminants, particularly dairy cows. One of crucial criteria will be health parameters (parameters of animal internal environment) and quality of animal products (milk quality). The results obtained canbe used in innovation of feeding practices of highly-productive ruminants and in recommendations for state administration organs (Central Institute for Supervising and Testing in Agriculture) in order to use these results in elaboration of criteria for c (en)
- Záměrem navrhovaného projektu je vybrat a vyhodnotit nejrozšířenější odrůdy a další materiály (linie, příp. genetické zdroje) hlavních druhů zkrmovaných obilovin (ozimá pšenice, ječmen, tritikale) z hlediska požadavků výživy vysokoprodukčních přežvýkavců. Cílem řešení je na základě výsledků chemických a elektroforetických analýz, modelových pokusů %22in vitro%22 a pokusů %22in vivo%22 vytipovat hlavní parametry pro výběr nejvhodnějších materiálů a doporučit optimální využití studovaných obilovin ve výživě vysokoužitkových přežvýkavců, zejména dojnic. Jedním z rozhodujících kritérií budou zdravotní ukazatele (parametry vnitřního prostředí zvířat) a jakost živočišných produktů (kvalita mléka). Získané poznatky bude možno aplikovat při inovaci krmných technologiívysokoprodukčních přežvýkavců a v doporučení pro orgány státní správy (ÚKZÚZ) k využití dosažených výsledků při tvorbě kritérií pro klasifikaci nových, příp. rajonovaných odrůd studovaných druhů obilovin s definovanou výživnou kvalitou zrna pro přežvýka
|
Title
| - Study of grain nutritive value in different cereal species and types for intensive feeding practices of highly-productive ruminants (en)
- Výzkum výživné hodnoty zrna rozdílných druhů a typů obilovin pro intenzivní krmné technologie vysokoprodukčních přežvýkavců.
|
skos:notation
| |
http://linked.open...avai/cep/aktivita
| |
http://linked.open...kovaStatniPodpora
| |
http://linked.open...ep/celkoveNaklady
| |
http://linked.open...datumDodatniDoRIV
| |
http://linked.open...i/cep/druhSouteze
| |
http://linked.open...ep/duvernostUdaju
| |
http://linked.open.../cep/fazeProjektu
| |
http://linked.open...ai/cep/hlavniObor
| |
http://linked.open...hodnoceniProjektu
| |
http://linked.open...vai/cep/kategorie
| |
http://linked.open.../cep/klicovaSlova
| - krmné technologie; přežvýkavci; obiloviny; výživa; odrůdy; kvalita mléka; krmná kvalita zrna (en)
|
http://linked.open...ep/partnetrHlavni
| |
http://linked.open...inujicichPrijemcu
| |
http://linked.open...cep/pocetPrijemcu
| |
http://linked.open...ocetSpoluPrijemcu
| |
http://linked.open.../pocetVysledkuRIV
| |
http://linked.open...enychVysledkuVRIV
| |
http://linked.open...lneniVMinulemRoce
| |
http://linked.open.../prideleniPodpory
| |
http://linked.open...iciPoslednihoRoku
| |
http://linked.open...atUdajeProjZameru
| |
http://linked.open.../vavai/cep/soutez
| |
http://linked.open...usZobrazovaneFaze
| |
http://linked.open...ai/cep/typPojektu
| |
http://linked.open...ep/ukonceniReseni
| |
http://linked.open.../cep/vedlejsiObor
| |
http://linked.open...ep/zahajeniReseni
| |
http://linked.open...jektu+dodavatelem
| - Results, which were obtained during solution of the project, can by used during inovation of nutrition need a formulation of criterias for classify of nowadays or new type of feeding cereals with defined nutrition quality of the seed for ruminants. (en)
- Výsledky získané během řešení projektu lze aplikovat při inovaci nutričních požadavků přežvýkavců a formulaci kritérií pro klasifikaci stávajících, případně šlechtění nových odrůd krmných obilovin s definovanou výživnou hodnotou zrna pro přežvýkavce. (cs)
|
http://linked.open...tniCyklusProjektu
| |
http://linked.open.../cep/klicoveSlovo
| - kvalita mléka
- obiloviny
- odrůdy
- přežvýkavci
- výživa
- krmné technologie
|
is http://linked.open...vavai/riv/projekt
of | - Influence of different rate of triticale meal in diet on ruminal protozoa number in cattle
- The effect of different rates of wheat meal in feeding on the number of protozoa in the rumen fluid of ruminants
- Obsah minerálních látek v zrně obilovin
- Study of wheat (Triticum aestivum L.) quality for feeding ruminants using in vitro and in vivo methods
- Výživná hodnota zrna pšenice, ječmene a tritikale pro přežvýkavce
- Některé složkové a zdravotní ukazatele kvality mléka dojnic s vyšší užitkovostí při zařazení vybraných druhů obilovin do krmné dávky
- Cereals with a lower content of phytate phosphorus in grain - A way to avoid mineral malnutrition
- Nežádoucí látky v rostlinných produktech
- Cereal grain quality from viewpoint of ruminant feeding
- Barley protein genetic markers and their relation to some feed quality parameters
- Molecular markers of grain hardness and their relationships with agronomic properties of winter wheat cultivars
- Ječmen - formy a užitkové směry v České republice
- Hodnocení kvality obilovin pro krmení přežvýkavců
- Vaculová, K., Pozdíšek J., Trojanová H., 2006: Hodnocení kvality obilovin pro krmení přežvýkavců, Úroda, 1:17-21.
- Neškrobové polysacharidy v zrně pšenice ozimé
- Identifikace doporučených odrůd ozimé pšenice pomocí bílkovinných genetických markerů
- Study of grain quality from viewpoint of cereal breeding for proper animal nutrition
- Variabilita neškrobových polysacharidů v zrně registrovaných odrůd ozimé pšenice
- Vaculová Kateřina, Pozdíšek Jan, Štýbnarová Marie, Bradová Jana, 2006: Obiloviny ve výživě vysokoprodukčních přežvýkavců, Farmář 2006, 2:27-31.
- The effect of selected cereals contained in feed ration on the amino acid composition of cows´ milk
- Diversity of Gliadins and HMW Glutenin Subunits in Czech Registered Wheat Varieties
- Influence of different rate of barley meal in diets on rumen protozoa and family Isotrichidae concentrations in cattle.
- Verification of nutritive value and hypocholesterolemic effect of spring barley lines in rats
- Vaculová, K., 2004: Krmivářské využití zrna ječmene. Farmář, 2004, 9, 14-16.
- Matějová E., Bradová J., Vaculová K., Pozdíšek J. , 2006 , Bílkovinné genetické markery pšenice a jejich vztah k vybraným parametrům krmné kvality , In: Sborník referátů z konference s mezinárodní účastí %22Aktuální poznatky v pěstování, šlechtění a ochra
|
is http://linked.open...vavai/cep/projekt
of | |