Description
| - Zrno vybraných odrůd hlavních druhů obilovin (ječmen jarní, ječmen ozimý, pšenice ozimá a tritikale ozimé), zkoušených v pokusech ÚKZÚZ pro Seznam doporučených odrůd v letech 2002 – 2004, bylo hodnoceno z hlediska potenciální krmné kvality pro přežvýkavce za využití testů „in vitro“ (na zařízení DaisyII Incubator, firmy Ankom - na degradabilitu sušiny po kultivaci s amylázou v % a na zařízení Vitrogest, Výzkumný ústav pro chov skotu Rapotín - podle množství plynu po kultivaci vzorku v definovaném množství media s bachorovou šťávou v ml.g-1), analýz chemického složení (N-látek, tuku, vlákniny, bezdusíkatých látek výtažkových, organické hmoty, popele, minerálií – P, K, Ca, Mg, beta-glukanů u ječmene – vše v g.kg-1), vybraných technologických parametrů (lepku v % a gluten indexu u pšenice) a tvrdosti zrna (PSI v %). Hodnocení nutriční kvality „in vitro“ metodami ukázalo, že průběh degradace živin s použitím amylázy a kultivací s bachorovou šťávou nebyl u testovaných obilovin shodný. Vzájemná korelace mez (cs)
- Grain of the selected cultivars of the main cereal species (spring barley, winter barley, winter wheat and winter triticale), tested in the official trials for A List of Recommended Cultivars in 2002- 2004 was evaluated from viewpoint of potential quality for ruminant feeding using “in vitro” methods (on Daisy II Incubator, Ankom firm - as the degradability in grain dry matter after cultivation with amylase in % and on Vitrogest instrument, Research Institute for Cattle Breeding Rapotín - as the volume of produced gases after sample cultivation at the defined volume of a cultivating medium in ml.g-1), analyses of chemical composition (N-substances, starch, fat, fibre, no fibre carbohydrate, organic matter, ash, minerals - P, K, Ca, Mg, beta-glucans in barley- all in g.kg-1), some technological parameters (wet gluten in % and gluten index in wheat) and grain hardness (PSI in %). Grain nutritional quality, tested by “in vitro” methods, revealed that the course of nutrient degradation using amylase and f
- Grain of the selected cultivars of the main cereal species (spring barley, winter barley, winter wheat and winter triticale), tested in the official trials for A List of Recommended Cultivars in 2002- 2004 was evaluated from viewpoint of potential quality for ruminant feeding using “in vitro” methods (on Daisy II Incubator, Ankom firm - as the degradability in grain dry matter after cultivation with amylase in % and on Vitrogest instrument, Research Institute for Cattle Breeding Rapotín - as the volume of produced gases after sample cultivation at the defined volume of a cultivating medium in ml.g-1), analyses of chemical composition (N-substances, starch, fat, fibre, no fibre carbohydrate, organic matter, ash, minerals - P, K, Ca, Mg, beta-glucans in barley- all in g.kg-1), some technological parameters (wet gluten in % and gluten index in wheat) and grain hardness (PSI in %). Grain nutritional quality, tested by “in vitro” methods, revealed that the course of nutrient degradation using amylase and f (en)
|