About: The use of plant enzyme papain for coltrolled ageing of beef     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Vysledek, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
Description
  • Experimenty k ověření schopnosti papainu pozitivně ovlivnit průběh zrání hovězího masa byly provedeny za přesně stanovených podmínek v laboratořích společnosti Agrovýzkum Rapotín s.r.o. a ve spolupráci se společností Jaroslava Klemensová-Masoma. Sledovaným parametrem masa byla změna jeho křehkosti, která byla analyzována na texturometru nožem Warner-Bratzlera a vyjádřena jako střižná síla v kg. Křehkost byla určována po 24±1h, 48±1h, resp. 72±1h inkubace vzorků při teplotě 4±2°C v uzavřených plastových sáčcích. Laboratorně byly využity 3 rozdílné způsoby aplikace enzymu ve formě roztoku, přičemž jako nejvhodnější se ukázal způsob horizontálních vpichů. Na základě těchto experimentů byla také identifikována vhodná koncentrace enzymu 5 mg/100g masa. Celá experimentální série vyústila poloprovozním experimentem, při kterém byl enzym (5mg/100 g masa) injektován přímo do celého svalu (roštěnec). Po inkubaci 72 hodin byla zaznamenána hodnota střižné síly 8,72±1,31 kg u ošetřeného vzorku a 13,54±0,97 kg u kontrolního vzorku bez aplikace enzymu. Na základě výsledků měření střižné síly byl potvrzen pozitivní vliv působení papainu na zvýšení křehkosti zkoušených vzorků masa ve sledovaném intervalu zrání. Hulová, I. – Macák, J. – Landová, H. – Vacátko, E.: Využití rostlinného enzymu papainu pro řízené zrání hovězího masa. Odborné sdělení. Výzkum v chovu skotu, 2014, roč. 56, č. 1, s. 14–21.
  • Experimenty k ověření schopnosti papainu pozitivně ovlivnit průběh zrání hovězího masa byly provedeny za přesně stanovených podmínek v laboratořích společnosti Agrovýzkum Rapotín s.r.o. a ve spolupráci se společností Jaroslava Klemensová-Masoma. Sledovaným parametrem masa byla změna jeho křehkosti, která byla analyzována na texturometru nožem Warner-Bratzlera a vyjádřena jako střižná síla v kg. Křehkost byla určována po 24±1h, 48±1h, resp. 72±1h inkubace vzorků při teplotě 4±2°C v uzavřených plastových sáčcích. Laboratorně byly využity 3 rozdílné způsoby aplikace enzymu ve formě roztoku, přičemž jako nejvhodnější se ukázal způsob horizontálních vpichů. Na základě těchto experimentů byla také identifikována vhodná koncentrace enzymu 5 mg/100g masa. Celá experimentální série vyústila poloprovozním experimentem, při kterém byl enzym (5mg/100 g masa) injektován přímo do celého svalu (roštěnec). Po inkubaci 72 hodin byla zaznamenána hodnota střižné síly 8,72±1,31 kg u ošetřeného vzorku a 13,54±0,97 kg u kontrolního vzorku bez aplikace enzymu. Na základě výsledků měření střižné síly byl potvrzen pozitivní vliv působení papainu na zvýšení křehkosti zkoušených vzorků masa ve sledovaném intervalu zrání. Hulová, I. – Macák, J. – Landová, H. – Vacátko, E.: Využití rostlinného enzymu papainu pro řízené zrání hovězího masa. Odborné sdělení. Výzkum v chovu skotu, 2014, roč. 56, č. 1, s. 14–21. (cs)
  • Experiments for evaluation of ability of papain in ageing of meat were done in laboratories of Agrovýzkum Rapotín and in the cooperation with the company of Jaroslava Klemensová - Masoma. The change of tenderness was analyzed with Warner-Bratzler shear force. Tenderness was determined after 24±1h, 48±1h and 72±1h incubation after the samples were vacuum-packed in closed plastic bags; temperature of storage was 4±2°C. Optimal method of application and suitable concentration of enzyme was determined on 5mg/100mg of meat. The last experiment was provided in the Masoma and enzyme solution was injected directly into the whole longissimus muscle. The value of shear force was 8,72±1,31 kg after incubation with enzyme and 13,54±0,97 kg without enzyme. The effect of the enzyme was confirmed on the process of tenderization of meat. Hulová, I. – Macák, J. – Landová, H. – Vacátko, E.: The use of plant enzyme papain for coltrolled ageing of beef [in Czech]. Technical paper. Výzkum v chovu skotu, 2014, vol. 56, no. 1, pp. 14–21. (en)
Title
  • The use of plant enzyme papain for coltrolled ageing of beef (en)
  • Využití rostlinného enzymu papainu pro řízené zrání hovězího masa
  • Využití rostlinného enzymu papainu pro řízené zrání hovězího masa (cs)
skos:prefLabel
  • The use of plant enzyme papain for coltrolled ageing of beef (en)
  • Využití rostlinného enzymu papainu pro řízené zrání hovězího masa
  • Využití rostlinného enzymu papainu pro řízené zrání hovězího masa (cs)
skos:notation
  • RIV/26788462:_____/14:#0000709!RIV15-TA0-26788462
http://linked.open...avai/riv/aktivita
http://linked.open...avai/riv/aktivity
  • I, P(TA01010153)
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
http://linked.open...aciTvurceVysledku
http://linked.open.../riv/druhVysledku
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
http://linked.open...titaPredkladatele
http://linked.open...dnocenehoVysledku
  • 55155
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
  • RIV/26788462:_____/14:#0000709
http://linked.open...riv/jazykVysledku
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
  • papain; beef; aging; tenderness (en)
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
  • [88F9D50A97EF]
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
http://linked.open...vavai/riv/projekt
http://linked.open...UplatneniVysledku
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
  • Macák, Jan
  • Landová, Hana
  • Hulová, Irena
  • Vacátko, Evžen
Faceted Search & Find service v1.16.116 as of Feb 22 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3239 as of Feb 22 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 67 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software