Attributes | Values |
---|
rdf:type
| |
Description
| - We compared differences in contents of dry matter, protein, fat and ash in raw and grilled beef sirloins. Percentages of nutrients in raw and grilled meat were: dry matter 25.8, 37.18, protein 21.91, 32.2, fat 2.84, 3.83 and ash 1.09, 1.32 %; respectively. All differences were significant at p<0.05 or lower. We also analysed changes of nutrient contents during aging time by 30 days after slaughter. The significant effect of aging on increasing the percentage of nutrients was found in the ash in raw meat and in the fat in grilled meat (reg. coef. were 0.0048 and 0.029, resp.). Significant changes of other nutrients were only found at the level of a random effect – an individual animal. It indicates the between-animals differences that may be caused by other factors e.g. genetically based characteristics. (en)
- Byl porovnán obsah sušiny, bílkovin, tuku i popela u syrového a grilovaného hovězího roštěnce. Podíl živin u syrového masa byl: sušina 25,8 %, bílkoviny 21,91 %, tuk 2,84 % a popel 1,09 %; u grilovaného masa: sušina 37,18 %, bílkoviny 32,2 %, tuk 3,83 % a popel 1,32 %. Rozdíly mezi syrovým a grilovaným masem byly u všech živin signifikantní na hladině p<0,05. Současně bylo sledováno, zda se obsah živin mění v průběhu zrání masa v období do 30 dnů od porážky. Vliv zrání na zvyšování podílu živiny byl prokázán u popela syrového masa a tuku grilovaného masa. Signifikantní změna podílů u ostatních živin byla nalezena na úrovni náhodného faktoru – jednotlivého zvířete, kdy bylo prokázáno, že mezi zvířaty jsou rozdíly. Tyto rozdíly mohou být způsobeny působením jiných faktorů, např. geneticky podmíněnými vlastnostmi svaloviny.
- Byl porovnán obsah sušiny, bílkovin, tuku i popela u syrového a grilovaného hovězího roštěnce. Podíl živin u syrového masa byl: sušina 25,8 %, bílkoviny 21,91 %, tuk 2,84 % a popel 1,09 %; u grilovaného masa: sušina 37,18 %, bílkoviny 32,2 %, tuk 3,83 % a popel 1,32 %. Rozdíly mezi syrovým a grilovaným masem byly u všech živin signifikantní na hladině p<0,05. Současně bylo sledováno, zda se obsah živin mění v průběhu zrání masa v období do 30 dnů od porážky. Vliv zrání na zvyšování podílu živiny byl prokázán u popela syrového masa a tuku grilovaného masa. Signifikantní změna podílů u ostatních živin byla nalezena na úrovni náhodného faktoru – jednotlivého zvířete, kdy bylo prokázáno, že mezi zvířaty jsou rozdíly. Tyto rozdíly mohou být způsobeny působením jiných faktorů, např. geneticky podmíněnými vlastnostmi svaloviny. (cs)
|
Title
| - Změny podílů vybraných nutričních složek v průběhu zrání u syrového a grilovaného hovězího masa
- Změny podílů vybraných nutričních složek v průběhu zrání u syrového a grilovaného hovězího masa (cs)
- Changes in percentages of selected nutrients during aging in raw and grilled beef (en)
|
skos:prefLabel
| - Změny podílů vybraných nutričních složek v průběhu zrání u syrového a grilovaného hovězího masa
- Změny podílů vybraných nutričních složek v průběhu zrání u syrového a grilovaného hovězího masa (cs)
- Changes in percentages of selected nutrients during aging in raw and grilled beef (en)
|
skos:notation
| - RIV/26788462:_____/14:#0000694!RIV15-TA0-26788462
|
http://linked.open...avai/riv/aktivita
| |
http://linked.open...avai/riv/aktivity
| |
http://linked.open...iv/cisloPeriodika
| |
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
| |
http://linked.open...aciTvurceVysledku
| |
http://linked.open.../riv/druhVysledku
| |
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
| |
http://linked.open...titaPredkladatele
| |
http://linked.open...dnocenehoVysledku
| |
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
| - RIV/26788462:_____/14:#0000694
|
http://linked.open...riv/jazykVysledku
| |
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
| - beef meat; raw; grilled; aging; nutrients (en)
|
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
| |
http://linked.open...odStatuVydavatele
| |
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
| |
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
| |
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
| |
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
| |
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
| |
http://linked.open...vavai/riv/projekt
| |
http://linked.open...UplatneniVysledku
| |
http://linked.open...v/svazekPeriodika
| |
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
| - Dufek, Aleš
- Hulová, Irena
- Vacátko, Evžen
- Navrátil, Lukáš
- Škrobák, Filip
|
issn
| |
number of pages
| |