About: Změny podílů vybraných nutričních složek v průběhu zrání u syrového a grilovaného hovězího masa     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Vysledek, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
Description
  • We compared differences in contents of dry matter, protein, fat and ash in raw and grilled beef sirloins. Percentages of nutrients in raw and grilled meat were: dry matter 25.8, 37.18, protein 21.91, 32.2, fat 2.84, 3.83 and ash 1.09, 1.32 %; respectively. All differences were significant at p<0.05 or lower. We also analysed changes of nutrient contents during aging time by 30 days after slaughter. The significant effect of aging on increasing the percentage of nutrients was found in the ash in raw meat and in the fat in grilled meat (reg. coef. were 0.0048 and 0.029, resp.). Significant changes of other nutrients were only found at the level of a random effect – an individual animal. It indicates the between-animals differences that may be caused by other factors e.g. genetically based characteristics. (en)
  • Byl porovnán obsah sušiny, bílkovin, tuku i popela u syrového a grilovaného hovězího roštěnce. Podíl živin u syrového masa byl: sušina 25,8 %, bílkoviny 21,91 %, tuk 2,84 % a popel 1,09 %; u grilovaného masa: sušina 37,18 %, bílkoviny 32,2 %, tuk 3,83 % a popel 1,32 %. Rozdíly mezi syrovým a grilovaným masem byly u všech živin signifikantní na hladině p<0,05. Současně bylo sledováno, zda se obsah živin mění v průběhu zrání masa v období do 30 dnů od porážky. Vliv zrání na zvyšování podílu živiny byl prokázán u popela syrového masa a tuku grilovaného masa. Signifikantní změna podílů u ostatních živin byla nalezena na úrovni náhodného faktoru – jednotlivého zvířete, kdy bylo prokázáno, že mezi zvířaty jsou rozdíly. Tyto rozdíly mohou být způsobeny působením jiných faktorů, např. geneticky podmíněnými vlastnostmi svaloviny.
  • Byl porovnán obsah sušiny, bílkovin, tuku i popela u syrového a grilovaného hovězího roštěnce. Podíl živin u syrového masa byl: sušina 25,8 %, bílkoviny 21,91 %, tuk 2,84 % a popel 1,09 %; u grilovaného masa: sušina 37,18 %, bílkoviny 32,2 %, tuk 3,83 % a popel 1,32 %. Rozdíly mezi syrovým a grilovaným masem byly u všech živin signifikantní na hladině p<0,05. Současně bylo sledováno, zda se obsah živin mění v průběhu zrání masa v období do 30 dnů od porážky. Vliv zrání na zvyšování podílu živiny byl prokázán u popela syrového masa a tuku grilovaného masa. Signifikantní změna podílů u ostatních živin byla nalezena na úrovni náhodného faktoru – jednotlivého zvířete, kdy bylo prokázáno, že mezi zvířaty jsou rozdíly. Tyto rozdíly mohou být způsobeny působením jiných faktorů, např. geneticky podmíněnými vlastnostmi svaloviny. (cs)
Title
  • Změny podílů vybraných nutričních složek v průběhu zrání u syrového a grilovaného hovězího masa
  • Změny podílů vybraných nutričních složek v průběhu zrání u syrového a grilovaného hovězího masa (cs)
  • Changes in percentages of selected nutrients during aging in raw and grilled beef (en)
skos:prefLabel
  • Změny podílů vybraných nutričních složek v průběhu zrání u syrového a grilovaného hovězího masa
  • Změny podílů vybraných nutričních složek v průběhu zrání u syrového a grilovaného hovězího masa (cs)
  • Changes in percentages of selected nutrients during aging in raw and grilled beef (en)
skos:notation
  • RIV/26788462:_____/14:#0000694!RIV15-TA0-26788462
http://linked.open...avai/riv/aktivita
http://linked.open...avai/riv/aktivity
  • I, P(TA01010153)
http://linked.open...iv/cisloPeriodika
  • 3
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
http://linked.open...aciTvurceVysledku
http://linked.open.../riv/druhVysledku
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
http://linked.open...titaPredkladatele
http://linked.open...dnocenehoVysledku
  • 57624
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
  • RIV/26788462:_____/14:#0000694
http://linked.open...riv/jazykVysledku
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
  • beef meat; raw; grilled; aging; nutrients (en)
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
http://linked.open...odStatuVydavatele
  • CZ - Česká republika
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
  • [DC3E92C4A41A]
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
  • Výzkum v chovu skotu
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
http://linked.open...vavai/riv/projekt
http://linked.open...UplatneniVysledku
http://linked.open...v/svazekPeriodika
  • 56
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
  • Dufek, Aleš
  • Hulová, Irena
  • Vacátko, Evžen
  • Navrátil, Lukáš
  • Škrobák, Filip
issn
  • 0139-7265
number of pages
Faceted Search & Find service v1.16.116 as of Feb 22 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3239 as of Feb 22 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 67 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software