About: Research of Production Technology of Seamless Steel Tubes for Power Engineering     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Vysledek, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
Description
  • Ve výrobě trubek určených pro energetiku jsou typickými představitel ocelí pro USC kotle 9% Cr modifikované oceli s označením P91 a P92. Ocel P92 je vývojově mladší než P91, je oproti P91 legovaná W, který obecně zhoršuje tvařitelnost. Na druhé straně „energetické“ oceli používané pro oblast vedení médií a podpůrných konstrukčních celků v energetice stojí mikrolegované oceli např. P355. Tyto oceli bývají legované např. Cr, v kombinaci s V nebo Nb s přísadou vhodného množství dusíku. Obsah uhlíku je obecně v rozsazích do 0,15 hm. % s velmi nízkým obsahem S (0,005 %) a P (0,010 %) používaný pro vedení kalů a ropy při těžbě v šelfových oblastech, druhá varianta je C 0,15-0,30 % se sírou a fosforem do 0,015% používaná pro běžné konstrukční prvky v petrochemickém průmyslu a vedení médií. Varianty s obsahem V anebo Nb mají za úkol dosažení jemnozrnné homogenní mikrostruktury po tloušťce stěny trubky. Náhrada vanadu niobem je dána cenovými rozdíly těchto legovacích prvků. Znalost vztahů mezi deformačním chováním, mikrostrukturním složením a ostatními parametry procesu tváření ocelí umožňuje lépe reagovat na odstranění případných výrobních problémů. Tento příspěvek se tedy zaměřuje na výsledky výzkumu v oblasti deformačního chování a obecných materiálových charakteristik především těchto ocelí.
  • Ve výrobě trubek určených pro energetiku jsou typickými představitel ocelí pro USC kotle 9% Cr modifikované oceli s označením P91 a P92. Ocel P92 je vývojově mladší než P91, je oproti P91 legovaná W, který obecně zhoršuje tvařitelnost. Na druhé straně „energetické“ oceli používané pro oblast vedení médií a podpůrných konstrukčních celků v energetice stojí mikrolegované oceli např. P355. Tyto oceli bývají legované např. Cr, v kombinaci s V nebo Nb s přísadou vhodného množství dusíku. Obsah uhlíku je obecně v rozsazích do 0,15 hm. % s velmi nízkým obsahem S (0,005 %) a P (0,010 %) používaný pro vedení kalů a ropy při těžbě v šelfových oblastech, druhá varianta je C 0,15-0,30 % se sírou a fosforem do 0,015% používaná pro běžné konstrukční prvky v petrochemickém průmyslu a vedení médií. Varianty s obsahem V anebo Nb mají za úkol dosažení jemnozrnné homogenní mikrostruktury po tloušťce stěny trubky. Náhrada vanadu niobem je dána cenovými rozdíly těchto legovacích prvků. Znalost vztahů mezi deformačním chováním, mikrostrukturním složením a ostatními parametry procesu tváření ocelí umožňuje lépe reagovat na odstranění případných výrobních problémů. Tento příspěvek se tedy zaměřuje na výsledky výzkumu v oblasti deformačního chování a obecných materiálových charakteristik především těchto ocelí. (cs)
  • In the manufacture of pipes intended for power engineering steels for USC boilers modified 9% Cr steel with the designation P91 and P92 can be considered are typical representatives. Steel P92 was developed more recently than P91, steel P92 is additionally alloyed with tungsten, which generally worsens its formability. On the other hand, the %22energy steel%22 used for the media pipelines and for support structures in power engineering are micro-alloyed steels, such as P355. These steels are micro-alloyed for example by Cr in combination with V or Nb and mixed with a suitable quantity of nitrogen. The variant with carbon content generally achieving up to 0.15 wt. % with very low content of sulfur (0.005%) and phosphorus (0.010%) is used for the pipelines for sludge and oil extraction in the shelf area, the second option is steel with content of C 0.15-0.30% with sulfur and phosphorus to 0.015% used for routine structural elements in the petrochemical industry and media pipelines. Variants containing V or Nb are designed to achieve a homogeneous fine-grained microstructure of the wall thickness, niobium. Substitution of vanadium is determined by the price differences of these alloying elements. Knowledge of the relationship between the deformation behavior, microstructure and composition of other process parameters of forming of steels is important for better reaction and elimination of possible production problems. This paper therefore focuses on the research results in deformation behavior and general material characteristics primarily of these steels. (en)
Title
  • Research of Production Technology of Seamless Steel Tubes for Power Engineering (en)
  • Výzkum technologie výroby bezešvých ocelových trubek pro energetiku
  • Výzkum technologie výroby bezešvých ocelových trubek pro energetiku (cs)
skos:prefLabel
  • Research of Production Technology of Seamless Steel Tubes for Power Engineering (en)
  • Výzkum technologie výroby bezešvých ocelových trubek pro energetiku
  • Výzkum technologie výroby bezešvých ocelových trubek pro energetiku (cs)
skos:notation
  • RIV/25870807:_____/13:#0000293!RIV14-MPO-25870807
http://linked.open...avai/predkladatel
http://linked.open...avai/riv/aktivita
http://linked.open...avai/riv/aktivity
  • P(FR-TI3/374)
http://linked.open...iv/cisloPeriodika
  • 4
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
http://linked.open...aciTvurceVysledku
http://linked.open.../riv/druhVysledku
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
http://linked.open...titaPredkladatele
http://linked.open...dnocenehoVysledku
  • 116675
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
  • RIV/25870807:_____/13:#0000293
http://linked.open...riv/jazykVysledku
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
  • seamless tubes, deformation behaviour, steels for power engineering (en)
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
http://linked.open...odStatuVydavatele
  • CZ - Česká republika
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
  • [4C488EB6FF6F]
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
  • Hutnické listy
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
http://linked.open...vavai/riv/projekt
http://linked.open...UplatneniVysledku
http://linked.open...v/svazekPeriodika
  • LXVI
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
  • Unucka, Petr
issn
  • 0018-8069
number of pages
Faceted Search & Find service v1.16.118 as of Jun 21 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3240 as of Jun 21 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 58 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software