About: Mikrobiální biofilmy a kontaminace potravin     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Vysledek, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
Description
  • Biofilmy jsou společenství mikroorganismů s architekturou, na které se podílejí mikroorganismy a jimi produkované biotické látky spolu se zachycenými organickými a anorganickými látkami z vnějšího prostředí. Vážným problémem jsou v humánním lékařství. Mikrobiální biofilmová společenství jsou problémem i v potravinářském průmyslu, kde patogenní mikroorganismy uvolněné z biofilmové struktury mohou způsobovat kontaminace potravin a surovin pro jejich výrobu. Společenství jako celek, ale i jednotlivé buňky, vykazují zvýšenou rezistenci k sanitačním a desinfekčním prostředkům, která způsobuje, že tyto komunity je nesnadné odstraňovat nebo mikroorganismy v nich inaktivovat. Zejména modelové studie, molekulárně-genetické a mikroskopické metody, mohou přispět k dalším poznáním, která povedou k prevenci a k inaktivaci mikrobiálních společenství na kontaktních površích technologických zařízení potravinářských závodů.
  • Biofilmy jsou společenství mikroorganismů s architekturou, na které se podílejí mikroorganismy a jimi produkované biotické látky spolu se zachycenými organickými a anorganickými látkami z vnějšího prostředí. Vážným problémem jsou v humánním lékařství. Mikrobiální biofilmová společenství jsou problémem i v potravinářském průmyslu, kde patogenní mikroorganismy uvolněné z biofilmové struktury mohou způsobovat kontaminace potravin a surovin pro jejich výrobu. Společenství jako celek, ale i jednotlivé buňky, vykazují zvýšenou rezistenci k sanitačním a desinfekčním prostředkům, která způsobuje, že tyto komunity je nesnadné odstraňovat nebo mikroorganismy v nich inaktivovat. Zejména modelové studie, molekulárně-genetické a mikroskopické metody, mohou přispět k dalším poznáním, která povedou k prevenci a k inaktivaci mikrobiálních společenství na kontaktních površích technologických zařízení potravinářských závodů. (cs)
  • Biofilms are communities of microorganisms with architecture including microorganisms and the produced biotic substances together with adhered organic and inorganic substances from the external environment. They can pose serious problems in human medicine. Microbial biofilm communities also cause troubles in food industry when pathogenic microorganisms released from biofilm structures contaminate food and raw materials for their production. The community as a whole but also particular cells exhibit increased resistance to sanitation and disinfectants which results in difficult disposal of such communities or inactivation of microorganisms. Model studies, in particular of molecular-genetic methods and microscopy can contribute to better knowledge of the problem, leading to prevention and inactivation of microbial communities on contact surfaces of technological devices in food plants. We assume that studies of biofilms will yield further knowledge necessary to resolve the public health (en)
Title
  • Mikrobiální biofilmy a kontaminace potravin
  • Microbial biofilms and food contamination (en)
  • Mikrobiální biofilmy a kontaminace potravin (cs)
skos:prefLabel
  • Mikrobiální biofilmy a kontaminace potravin
  • Microbial biofilms and food contamination (en)
  • Mikrobiální biofilmy a kontaminace potravin (cs)
skos:notation
  • RIV/00027162:_____/07:#0000193!RIV08-MZE-00027162
http://linked.open.../vavai/riv/strany
  • 14;19
http://linked.open...avai/riv/aktivita
http://linked.open...avai/riv/aktivity
  • P(QF4048), Z(MZE0002716201)
http://linked.open...iv/cisloPeriodika
  • 1
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
http://linked.open...aciTvurceVysledku
http://linked.open.../riv/druhVysledku
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
http://linked.open...titaPredkladatele
http://linked.open...dnocenehoVysledku
  • 433852
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
  • RIV/00027162:_____/07:#0000193
http://linked.open...riv/jazykVysledku
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
  • food safety; biocides; eradication of biofilm (en)
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
http://linked.open...odStatuVydavatele
  • CZ - Česká republika
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
  • [8BCE904A4551]
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
  • Epidemiologie, mikrobiologie, imunologie
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
http://linked.open...vavai/riv/projekt
http://linked.open...UplatneniVysledku
http://linked.open...v/svazekPeriodika
  • 56
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
  • Schlegelová, Jarmila
  • Karpíšková, Sylva
http://linked.open...n/vavai/riv/zamer
issn
  • 1210-7913
number of pages
is http://linked.open...avai/riv/vysledek of
Faceted Search & Find service v1.16.118 as of Jun 21 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3240 as of Jun 21 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 77 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software